Cégvilág

mnkh_580
Forrás: MNKH
Kongresszus az EU-s lehetőségekről

Nézzenek körül távolabb is a KKV-k

Sok tucat milliárd forint uniós támogatást érhetnek el a hazai kis- és középvállalkozások a mostani költségvetési ciklusban. Ugyanakkor jól teszik, ha egyre nagyobb figyelemmel kísérik a közvetlen brüsszeli forrásokat is, mert 2020-tól a jelenlegi mértékben nem lesznek elérhetők az operatív programok.

Ducsai-Oláh Zsanett, MNKH
Ducsai-Oláh Zsanett, MNKH
A magyar kis- és középvállalkozások európai uniós finanszírozási és exportlehetőségeiről tartott konferenciát a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és az Enterprise Europe Network. A két terület szorosan összefügg – derül ki Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója és Zupkó Gábor, az EU magyar képviselete vezetőjének előadásaiból. Magyarország rendkívül nyílt gazdaság, ahol az export a GDP 90 százalékát adja, és ennek az exportnak a 80 százaléka az EU-ba irányul. Így egyértelmű, hogy a külkereskedelem sikere kulcsfontosságú a magyar gazdaság egészének teljesítménye szempontjából.

A gazdaság gerincét pedig a kis- és középvállalatok adják, ezért az ő lehetőségeiket érdemes javítani – hangsúlyozta Ducsai-Oláh Zsanett. Az MNKH célzott programjai pontosan erre irányulnak. Az egyes cégekre szabott, kínálatorientált segítség révén a vállalkozások rengeteg időt és pénzt takaríthatnak meg: előre tudhatják, hogy mely régiókban, országokban lehet kereslet a termékeikre, szolgáltatásaikra, megspórolva így a felesleges köröket. Az InnoTrade program pedig kimondottan az innovatív ötletekkel, termékekkel rendelkező vállalkozásoknak segít partnereket és piacokat találni.

Kiss Antal, a közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbinál több figyelmet kell szentelni a közvetlen brüsszeli forrásoknak is. Az unió a mostani ciklusban 960 milliárd eurót fordít versenyképességének megőrzésére, és ennek nem kis része a kis- és középvállalatok számára is elérhető. A tájékozódást segíti a „Pályázatok magyarul” oldal is, hogy jelenleg több mint száz, nyitott, brüsszeli pályázat adatai találhatók meg.

A közvetlen forrásokat és a hozzájutásukhoz szükséges feltételeket részletesebben is ismertette Csuzdi Szonja, az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztályvezetője. Mint mondta, itt többnyire már nemzetközi konzorciumokban kell pályázni a KKV-knak, a verseny pedig rendkívül erős. A tipikus hibák közül kiemelte, hogy sokszor nem egyértelmű a célkitűzés; a pályázó nem ismeri eléggé a piacot és a vetélytársakat, így csak Magyarországon számít újdonságnak az ötlete, vagy nem gyakorol elég nagy hatást.