Cégvilág

magenta_europe
Forrás: ITB
Mindenhova elviszik az internetet

Jó évet zárt a Telekom

Bevételeit és nyereségét is növelni tudta az elmúlt évben a Magyar Telekom, nem kis részben a rendszerintegrációs és informatikai tevékenységnek. A következő két évben is szerény, de stabil profitnövekedésre számítanak.

„Kiváló eredményeket értünk el“ – kommentálta a most közzétett tavalyi negyedik negyedéves és egész éves számokat Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A teljes évet tekintve a bevételek 4,8 százalékkal, 656,3 milliárd forintra, az EBITDA pedig 3,4 százalékkal 187,3 milliárd forintra emelkedtek. Ezáltal nem csak elérték, hanem sok tekintetben túl is szárnyalták a 2015-re kitűzött célokat.

Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
A vezérigazgató szerint a sok elvégzett munka és a jó piaci teljesítmény tükröződik a pénzügyi számokban. A mobilhálózatoknál elérték a 97 százalékos népességarányos 4G lefedettséget és 1 millió 4G felhasználója van a társaságnak (bár ez még mindig kevesebb, mint 20 százaléka a teljes előfizetői bázisnak). Jövőre a beltéri lefedettség, és így az ügyfél-elégedettség növelése lesz a középpontban. Az eredeti vállalást túlteljesítve, 440 ezer helyett 464 ezer háztartáshoz építette ki 2015-ben a Telekom a legalább 30 megabites szélessávú internetkapcsolatot. Ezt 2016-ban újabb 500 ezer háztartás követi, és ezen felül kell számolni az EU-s források felhasználásával megvalósuló, egyelőre nem tudott mértékű hálózatfejlesztést.

Különösen örvendetesnek nevezte Christopher Mattheisen, hogy a rendszerintegrációs és informatikai piacon is trendforduló következett be. A T-Systems Magyarország éves szinten 13 százalékkal növelte bevételeit, köszönhetően elsősorban a negyedik negyedévben elnyert számos tendernek. Bár az előző uniós ciklus kifutása miatt viszonylag sok volt az alacsony hozzáadott értékű eszközbeszerzési projekt, több nagy, előremutató projektet is elnyert a T-Systems.

A következő két évre valamivel 600 milliárd forint alatti árbevételt és a tavalyit valamennyire meghaladó, 190 milliárd forint körüli EBITDA-t vár a cég. Az elmúlt évek erőteljes hálózatfejlesztései után a beruházások mind idén, mind jövőre várhatóan 10-10 százalékkal csökkennek.