Vezércikk

03_architizer.com.jpg
Forrás: ITB

Épül Bájtpolisz!

Az elmúlt hetekben sorra nekem szegezték a kérdést, hogy áruljam el, ki vagy mi az a Bájtmen. Mi ez a projekt? És miféle IT-telco várost építünk? És bár a DEAL! 2016 konferencián teltház előtt az eddiginél sokkal bővebb információt igyekeztünk megosztani a jelenlévő vendégekkel, a kérdések száma nemhogy csökkent volna, hanem intenzíven szaporodott és szaporodik azóta is. És mind a hárman – a 3B, a Neuron és az ITB vezetői – készen állunk a válaszokkal!

Egyébként nem egyszerű a feladat, hiszen egy meglehetősen komplex dologra vállalkoztunk. Nem mondhatjuk egyértelműen azt, hogy Bájtpolisz csupán egy virtuális város, amelyhez egy gémifikált ICT-háttér alapvetően szükséges. De Bájtpoliszban szakmai műhelymunkákra, konzultációkra és konferenciákra is hívjuk majd a város lakóit: az informatikus hallgatókat, az őket majdan foglalkoztató cégek vezetőit és a diákok képzésében szerepet vállaló szakmai partnereket.

Az a célunk, hogy a hallgatók a személyiségjegyüknek megfelelő munkahelyet találjanak magunknak, ahonnan nem állnak rögtön tovább, nem távoznak azonnal külföldre; ahol képzettségüknek, érdeklődésüknek és személyiségüknek megfelelő, izgalmas és hasznos munkát tudnak végezni. Azoknál a cégeknél akarjanak karriert építeni, azokkal a szinte már idolokká vált vezetőkkel akarjanak dolgozni, akik hozzájuk a legjobban „passzolnak”. Persze ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, teszünk is sok mindent, ráadásul olyan komplex módon, amely nem igazán jellemezte ezt a piaci problémát megragadó cégeket. Bájtpolisz pontosan ennek köszönhetően lesz olyan közösség, ahol a karrier-tanácsadás alapja a személyiség- és viselkedés beazonosítás. Itt épül majd egy egyedi, toborzási és fejvadász tevékenységet támogató adatbázis. Bájtpoliszban juthatnak hozzá mind a diákok, mind pedig a menedzserek a legaktuálisabb üzleti és ICT-tudásmenedzsment ismeretekhez. S mindeközben a város lakóit intenzíven megmozgatjuk a social media eszközeivel, Bájtpolisz önálló magazinjával és eventjeivel, hogy mindezzel folyamatos legyen a kommunikáció a városlakó közösség között.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ennek a hármas szövetségnek kell a munkaerőhiány kérdéseivel foglalkoznia? Például azért, mert a Bájtmen projekt egyes elemei önállóan és sikeresen már léteznek és elérhetők ezeknél a cégeknél. A diákok bemérésére alkalmas üzleti-pszichológiai rendszer, és a kreatívokat, social media és egyéb koncepciókat alkotó szakemberekből álló nemzetközi médiacsapat adott, ez a 3B. A mindezt támogató gamification megoldás szintén létezik a Neuronnál. És ott vagyunk mi, az ICT-médiában prémiumot képviselő magazinjainkkal, social media tevékenységünkkel és konferenciáinkkal, az ICT-területen jóval túlmutató médiavállalkozás.

Azt mondják, fontos a jó városvezetésben (is) az összhang. Ebben a projektben ez megvan, amihez a közös nevezőt az üzletfejlesztési tanácsadás jelenti, amely 8 éve köti össze az ITB-t a 3B-vel, és 4 éve a Neuront a 3B-vel. A Bájtpolisz esetében tehát nincs másról szó, minthogy a már kipróbált és a gyakorlatban működő megoldásokat magasabb szintre emeljük, és kurrens, új elemekkel látjuk el.

A Bájtmen projekt elindult, megkezdődött Bájtpolisz alapjainak lerakása, és 2017. január 16-ra felépül a virtuális ICT-város, és megnyitjuk Bájtpoliszt!