Vezércikk

03_invention.si.edu.jpg
Forrás: ITB

Az a bizonyos outfit nagyon árulkodó tud ám lenni!

Imádom mustrálni, hogyan öltöznek fel egy-egy konferenciára, díjátadó estre vagy társasági eseményre az IT-telco szakma képviselői, nagyjai és kevésbé nagyjai. Csodás dolgokat látok ilyenkor pro és kontra egyaránt.

Magamban mindig jókat mosolygok, amikor egy meghívón a dress code-dal kapcsolatos elvárásokat fogalmazzák meg a szervezők. Persze mi is ezt tesszük, mert tudni illik, hogy mit illik. Vagyis tudni kell(ene), milyen ruhában kell(ene) megjelennie a mélyen tisztelt vendégnek például egy szakmai napon, és milyenben egy éves nagyrendezvény díjátadó gáláján. Valljuk be, akárki szervezi az adott eseményt, számíthat rá, hogy a vendégek öltözködése finoman szólva is vegyes lesz. Ki ne látná, ha valaki egy esti rendezvényhez „elfelejt” átöltözni, de még csak a reggeltől rajta a lévő inget sem cseréli le. Legalább ennyire (sajnos már nem) kirívó látvány a gumitalpú cipő viselése, vagy pólót, kockás inget ölteni egy kiemelt társasági eseményre. Mit várhatunk a mindennapokban, ha a szakmai eseményeken sem tudja a résztvevők jó része, hogyan jelenjen meg?

Persze tisztában vagyok azzal is, hogy mint annyi mindenben, ebben a kérdésben is meghatározóak a személyiségjegyeink. Az öltözködés nem is annyira korkérdés, mint azt sokan gondolnák – bár a fiatalabb vezetői generáció mintha jobban öltözött lenne. Kivéve a startuppereket, akiknél itthon az a sikk, hogy nem adnak magukra. Meg aztán ott van az a tény is, hogy Magyarországon a vezetők több mint 70 százaléka emberközpontú, így nem kell azon csodálkozni, hogy egy számmal nagyobb az öltönyük, kitaposott a cipőjük. Személyiségjegyük alapján ugyanis ők azok, akiknél a kényelem, a praktikum az öltözködésben is visszaköszön.

Nagyon sokszor fotózunk vezetőket, és fel vagyunk készülve, hogy bizony kellemetlen helyzetekbe is kerülhetünk olykor-olykor a menedzser öltözködéséből, hajviseletéből vagy sminkjéből adódóan. Na meg azért is, mert egy vezető általában siet, nincs ideje, nem szán elég figyelmet a fotózásra. Pedig kellene! Ha visszanézi magát, rájön, hogy hiba volt részéről ez a fajta attitűd; jobb lett volna kevesebb zselét használnia, az ingből más szabásút vagy színűt kellett volna választania stb. A fotónak ugyanis utóélete van: nemcsak magában a prémium kiadványban jelenik meg, hanem a weben és a social mediában is. És valljuk be, pontosan az emberközpontú vezetők azok, akiknek különösen fontos, mit gondol róluk a környezetük. Talán az ilyen helyzetekből tanulni is tudnak.

De sokszor tapasztalom azt is, mennyire hálás a menedzser, ha az ember finoman jelzi: megvárjuk, amíg megigazítja a haját vagy kisminkeli magát. Sőt, azt is engedik, hogy megigazítsuk a zakójukat, esetleg a nyakkendőjüket. Persze ezekre a dolgokra nem feltétlenül nekünk kellene felhívnunk a főnök figyelmét, sokkal inkább az erre a feladatra felkent belső szakembereknek. Valamilyen paranormális okból az esetek nagy részében ők ezt mégsem teszik meg. Lehet, hogy eleinte kicsit kellemetlen lehet, de hát többek között ez is a feladatuk lenne.

Én is nagyon hálás voltam, vagyok, amikor a mentorom szépen rávezet arra, mit viseljek a különféle rendezvényeinken. Amikor pedig a ruhát együtt szerezzük be, vagy együtt ballagunk el egy tervezőhöz, azt különösen szeretem. Bevallom, a legjobb ruháim éppen ezek a darabok, és a visszajelzések is azt igazolják, hogy jól választottuk meg az ominózus ruhadarabokat. Hogy a következő rendezvényünkre, a Human Hungaryre milyen javaslattal áll elő, azt még nem tudom. De közeleg a dátum, május 23., úgyhogy gyorsan tisztázom is vele ezt a kardinális kérdést.

P.S.: Stílus és önazonosság – miért hiánycikk? című cikkünkben mélyebben boncolgatjuk ezt a témát.