Vélemény

33_yes_no.jpg
Forrás: ITB
Pro/Kontra

Visszajönnek-e a gombos telefonok?

Néhány évre fellélegezhettek a készülékgyártók: nem a gombok designja és megbízhatatlansága volt a fő problémájuk, hanem az akkumulátor, a képernyő és a teljesítmény összehangolása. Ezek után 2015 végén több, gombos, sőt kihajtható típus is megjelent. Mi lesz most?!

Tóth Balázs, tech-újságíró, Index
Tóth Balázs, tech-újságíró, Index
Igen

Az első iPhone megjelenése óta megváltóként ünneplik a világban az érintőkijelzőt, és néhány év alatt a háttérbe szorultak a régimódi, gombokkal felszerelt mobilok. A virtuálissá vált gombkészlet a nyelvet is átalakította, ma már nem azt pötyögjük be, hogy „szeretlek”, hanem csak odabiggyesztjük az üzenet végére: <3

Mégsem akarnak eltűnni a hardveres gombok. Az elmúlt pár hónapban több okostelefon megjelent számgombokkal, vagy akár teljes qwerty betűkészlettel. Az LG Wine mobil a modern Android szolgáltatásait kínálja az 1980-as évek elején kitalált kagylóformával ötvözve. Ez egyszerre divatos és praktikus, hiszen az összecsukható kialakítás miatt védelmet kap a kijelző a külső behatásoktól, és a hagyományos számgombokkal – kis gyakorlás után – majdnem olyan gyorsan írhatunk, mint az érintőkijelzővel. Más a helyzet a Blackberry háza tájékán, a kanadai cég a megalakulása óta hisz a gombokban, és tökélyre fejlesztette a beviteli hardvert. Ez a gyártói tapasztalat a tavaly piacra dobott Blackberry Priv mobilban is tetten érhető.

A korábban csak számítógéppel elvégezhető feladatok nagy részéhez elég egy mobil. Sőt, már közel vagyunk ahhoz, hogy a tévére vagy kijelzőre kötött okostelefonok teljes értékű számítógépként működjenek. De hiába, még mindig sokan vannak, akik a telefontól nem várják el, hogy okos legyen.

 

 

Kenczler Mihály, szerkesztő ITB
Kenczler Mihály, szerkesztő ITB

Nem

Furcsa dolgokra képesek a tömegtermék-gyártók, amikor a piacuk telítődik. Előjönnek a rikító színek, a „megkülönböztető” tulajdonságok. Például a képernyő lekerekítése és a felcsavarható telefon a Samsungtól, az írisz-letapogató vagy az ujjlenyomat-olvasók generációi az Apple-től és a Huaweitől, és most várjuk, hogy a nyomásérzékenységgel mi lesz: beválik, vagy nem

Ebbe a vonulatba tartozik az „aktív flipes”, gombos telefonok megjelenése is. Találgathatunk, hogy az Adele-klip egy kihajtható telefonnal az eddig csak Koreában fogalmazott, androidos „clamshell” globális felvezetése-e. Valami van a levegőben, mert az LG Wine is androidos, és kihajtható, ráadásul a Blackberry Priv is visszahozza a gyártó legendás gombjait, igaz, kicsúsztathatóan, a la Nokia a Matrixban.

Az „aktív flipet” az „okostok” elég jól pótolja. A gyártóknak biztosan nem hiányoznak a kihagyó, duplázó, felkapart gombok, a ledörzsölt számok, betűk miatti reklamációk és presztízsveszteség.

Nem gondolnám, hogy a nagy gyártók a törpe kisebbségbe tartozó, a „butatelefont” visszakívánó, konzervatív, idősödő felhasználórétegnek akarnának kedvezni, mert az idő ellenük dolgozik… Szilárd meggyőződésem szerint ez a néhány gombos készülék múló divat, inkább reklámfogás, mint technológiai reneszánsz. Pedig a virtuális billentyűzeten könnyebb mellényomni, mint az igazin.