Vélemény

Kiemelt figyelem szükséges a kritikus infrastruktúrák védelmére.     (forrás: cloudave.com)
Kiemelt figyelem szükséges a kritikus infrastruktúrák védelmére. (forrás: cloudave.com)
Forrás: cloudave.com

Védelem vagy joghézag?

Az NMHH átszabta a mobilinternet garantált le- és feltöltési sebességére vonatkozó előírásait. A szolgáltatóknak már nem elég az esetek 80 százalékában garantálni a sávszélességet, hanem 100 százalékosan, és a teljes lefedettségen. Kinek is jó ez?

Aranyosné Börcs Janka főigazgató, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Aranyosné Börcs Janka főigazgató, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Az ügyfelet védjük

Nagy különbség mutatkozik a szerződésekben beígért, illetve garantált, és a megvalósuló le-, illetve feltöltési sebesség között az egyes szolgáltatók esetében. A valós és a meghirdetett sebesség közötti eltérés számos esetben alkalmas volt az ügyfelek megtévesztésére. Korábban hiába fordultak a hatósághoz az internet-előfizetők, mert a korábbi szabályozás alapján az NMHH nem tudott hatékonyan fellépni a jogos panaszok orvoslása érdekében.

Az eddig érvényben volt jogszabály csupán azt mondta ki, hogy a szolgáltatónak csak az esetek, illetve szerződések 80 százalékában kell megfelelniük a garantált sávszélességnek. A panaszokra a szolgáltató mindig azt a választ adta, hogy vállalásai az összes előfizető 80 százalékánál teljesültek, csak éppen a konkrét esetben nem. A panaszok egyedi esetek, tehát nem követett el jogsértést. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság álláspontja ellenben az, hogy ezekben az esetekben a szolgáltató olyan szolgáltatásért is fizetséget követel, amely nem teljesült.

Minderre tekintettel az NMHH elnöke a hírközlési szolgáltatások minőségi követelményeiről szóló rendeletében az internetezők érdekeinek védelmében előírta, hogy az internetkapcsolat garantált fel- és letöltési sebességét külön-külön, minden egyes előfizetőnél teljesíteni kell, egyben arra ösztönözve a szolgáltatókat, hogy reklámjaikban és szerződéseikben reális minőségi mutatókat adjanak meg.

 

 

 

Márton György, telefonkozpont.blog.hu
Márton György, telefonkozpont.blog.hu
Nem lesz jobb senkinek

Egyre többen, egyre több helyen akarjuk a mobilinternetet használni, a lehető leggyorsabban. A fogyasztói érdekek minél hatékonyabb védelme éppen ezért rendkívül fontos célkitűzés, félő azonban, hogy a hatóság által választott megoldás nem sok javulást fog hozni. A mobilinternet szolgáltatásra kirótt, a garantált le- és feltöltési sebességre vonatkozó 100 százalékos teljesítési elvárás hatására senki nem kerül jobb helyzetbe.

Úgy tűnik, az elvárásnak a szolgáltatók a saját érdekeik védelme mellett leginkább úgy tudnak megfelelni, ha gyakorlatilag semmilyen értéket nem garantálnak. Pontosabban 0 kilobitet igen – mert a szolgáltatás sajátosságai ezt diktálják. Azt garantálni ugyanis, hogy mindig, mindenhol, teljesen különböző helyzetekben, forgalmi terhelések mellett tartható legyen egy adott le- és feltöltési sebesség, roppant kockázatos. A vezetékes internetnél tudható, kalkulálható hol fogják használni, a mobilitásnak viszont pont az a lényege, hogy mozgunk, változtatjuk a helyünket. Ezért mondják, hogy a technológiasemlegesség sem lehet független a technológiai adottságoktól.

A reklámozott (nagy) és a garantált (kisebb) értékek közelítése régi és fontos cél, de most az értékek éppen távolodnak egymástól. Ettől a fogyasztó helyzete jottányit sem javul, a hatóság nem tud könnyebben szankcionálni, a szolgáltató meg magyarázhatja a bizonyítványt, miért ad el valamit, ami nulla.