Vélemény

43_yes_no.jpg
Forrás: ITB
Pro/Kontra

M2M vagy IoT?

A gépek közötti kommunikáció vagy a tárgyak internete az, ami megdobogtatja az Ön, mély IT szakmai tudással felvértezett szívét? Laikusnak meddőnek tűnhet a vita, néha szakmai berkekben sem tisztázott, hogy miről beszélünk. Szakértőink segítségével oldjuk fel ezt a dilemmát.

Havasi Zoltán, MOHAnet
Havasi Zoltán, MOHAnet
M2M

Harminc-negyven évvel ezelőtt, az internet és a gépi kommunikáció hajnalán is léteztek már olyan gépek, melyek egymással kommunikáltak. Tették mindezt a drágán kiépített és emiatt nem túl költséghatékonyan igénybe vehető hálózatokon. A mobilinternet elterjedésével, az olcsó vezetékes internet megjelenésének köszönhetően azonban a legkisebb kávéfőzőt is internetre kapcsolhatjuk, és mérhetjük, hogy hány adag kávé készül, mekkora az átlaghőmérséklete a víznek – a programozói fantázia szab határt a lehetőségeknek.

A M2M és az IoT gyakorlatilag ugyanazt fedi, az utóbbi elnevezés jobban „marketingelhető” – talán ezért is találták ki ezt a kifejezést, és ebben rejlik átütő ereje is.

A technológiák között a célcsoportok tekintetében látok különbséget. A vállalatoknak szóló megoldások esetén (B2B vagy B2B2C) M2M, vagyis gépek közötti kommunikációról beszélhetünk, míg a lakossági fogyasztóknak szóló fejlesztések esetén (B2C) az IoT megnevezés az elterjedt. Az M2M tekintetében feladatspecifikus és átgondoltabb megoldásokat láthatunk. Ezzel szemben az IoT gyűjtőfogalomként működik, ernyője alá nagyon sok minden belefér.

Ám a biztonsággal mind a két esetben kiemelten kell foglalkozni: M2M és IoT projektek esetében is láttam már pillanatok alatt feltörhető rendszereket, ahogy a biztonsági követelményeknek megfelelőket is. És ez az a terület, ahol nekünk, IT-szakembereknek még sok a tennivalónk.

 

Borján Gábor, ThingBlox
Borján Gábor, ThingBlox

IoT

Az IoT az M2M természetes evolúciójának eredménye. Míg korábban a berendezések egymás közötti kommunikációját alkalmazásspecifikus megoldások biztosították, az IoT a bárhol elérhető és kiépített internetet használja adatátvitelre.

Az M2M korszakában, a zárt megoldások világában, a biztonság kevésbé volt lényeges tényező. Az IoT a nyilvános interneten valósítja meg az eszközök kommunikációját, így minden olyan veszélynek kitett, amely az internetre kapcsolt berendezéseket fenyegeti. A rendszerek biztonsága egyáltalán nem triviális és a legtöbbször a fejlesztők sem képesek biztonságos rendszereket forgalomba hozni. Évente több száz millió olyan IoT rendszer kerül üzembe, amely a minimális védelmet sem biztosítja, ezzel az M2M rendszerekhez hasonlatosan potenciális veszélyforrás.

Az M2M egy első lépés volt, egy szűkebb területen, az IoT a mindenütt, mindig jelenlévő technológiaként átveszi az M2M megoldások szerepét is, fejlettebb rendszerként.

Piaci szereplők egy része szabványosítást vár. Úgy gondolom, ez sem technológiai, sem üzleti okokból nem valósul meg, mert a fejlődés gátja lenne és nem motorja. Olyan univerzális megoldás szükséges, amely gyártóktól függetlenül képes biztonságos kommunikációt, authentikációt megvalósítani, illetve minden tárolt adat biztonságát szavatolni.

Úgy vélem, az IoT biztonságát pusztán szoftveres úton nem lehet biztosítani, a hardware és az integrált firmware képes csak költség- és energiahatékonyan lehetővé tenni a védelmet.