Vélemény

Kell nekünk az okostévé?

Ellaposodtak a tévék (és a műsorok…), ám „okosabbá” is váltak. Az új típusok óriásképernyős, internetre kötött számítógépek. Tényleg szükségünk van a tévékbe épített funkciókra – vagy a szolgáltatók, esetleg a kiegészítők veszik át az intelligenciát?

Sebestyén Péter, a Samsung Electronics Magyar Zrt. alelnöke
Sebestyén Péter, a Samsung Electronics Magyar Zrt. alelnöke
Igen!

A 21. század elejének televíziókészülékei, a smart-tv-k a kiemelkedő képminőség mellett a hagyományos tévéhez képest számtalan új funkcióval rendelkeznek: egyszerre nyújtják a televíziózás, a Skype-on való kapcsolattartás és a beépített böngészővel internetezés élményét, így az otthonok médiaközpontjaként funkcionálnak. Erre pedig nemcsak szükség, hanem igény is van, hiszen az okostelefonok és táblagépek rugalmasságához és képességeihez hozzászokott közönség már a tévé előtt is személyre szabható felhasználói élményre vágyik, hogy pontosan azt kaphassa meg, amit az adott pillanatban szeretne.

Az okostelevíziózás világában a korábban passzív szórakozás, a televíziózás interaktívvá és testreszabottá válik. Az okostévék révén a nézők a hagyományos tévés tartalomhoz sem csak a sugárzás idejében férhetnek hozzá, hanem tetszés szerinti időpontban nézhetik meg azokat. Tovább fokozza az interaktivitást a számtalan ingyenesen elérhető alkalmazás, film, játék vagy akár testedzést elősegítő program. A természetjárók az okostévéken elérhető MTVA archívumban megnézhetik a legendás Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot, a fogyni kívánók a fitness alkalmazás utasításait követve javíthatnak alakjukon, a gyerekesek pedig fiatalkoruk kedvenc rajzfilmjei elé ültethetik le csemetéiket.

Így válik egy teljesen passzív szórakozási formából aktív és hasznos időtöltés.

 

 

 

 

Sashegyi Zsolt, a Comgame „576” Kft. marketingigazgatója
Sashegyi Zsolt, a Comgame „576” Kft. marketingigazgatója

Nem!

Alaposan felboríthatja a tévézési szokásokat a televíziókhoz kapcsolható eszközök és szolgáltatások megjelenése – amelyeknek feltehetően csak első képviselője az Xbox One és a hozzá kapcsolódó tartalmak.

Az Xbox One több szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt készítettek egy forradalmi megközelítést használó operációs rendszert: a felszín alatt 3 rendszer fut egyszerre – egy a Metro-menüt mozgatja, egy a játékokért felel, egy az alkalmazások párhuzamos futtatását intézi. Így a felhasználó villámgyorsan válthat a játékok, a videózás vagy a tévézés között, amelyekkel párhuzamosan alkalmazásokat is használhat, mondjuk a Forma–1 nézése közben a képernyő jobb oldalán (app formájában) extra információkhoz is juthat.

A jelenlegi okostévék lomhasága az Xbox One megjelenésével tehát a múlté. A hang és gesztusokkal való irányítás, a multitasking, a számtalan app és a mindezek mellé kapcsolódó játéklehetőség: ettől a formától és sebességtől a jelenlegi legokosabb tévé is messze van!

Mindezek mellett azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy az Xbox One lehetőségeinek nagyrésze csak a tengeren túl érhető majd el (és ez valószínűleg így lesz a követőivel is). Nagy kérdés, hogy a Netflix vagy a Hulu mikorra tervezi (ha egyáltalán tervezi) hazai debütálását, és hogy hazánkban melyik szolgáltató lát majd komoly potenciált Xbox One-kompatibilis műsorszolgáltatásban.