Vélemény

53_investmentO3.jpg
Forrás: ITB
Pro/Kontra

Derűlátók a cégek az ict-beruházásokban?

Nagy kérdés, hogy mennyire egyszerű maga a folyamat, áll-e fenn olyan veszély, amely megfékezheti a beruházási hajlandóságot. Mindenesetre a felszínen pozitív hozzáállás látszik.

Székely Balázs ügyvezető igazgató, Rentasystem.hu
Székely Balázs ügyvezető igazgató, Rentasystem.hu
Igen

Nekem derűlátónak tűnnek. Idén szeptemberben ismét elvégeztünk egy felmérést, amely a hazai  it-piac dinamikáját és finanszírozási hátterét vizsgálja. Ezt egyébként minden évben meg fogjuk tenni. „IT Beruházási Barométerünk” határozottan pozitív elmozdulást mutat az it-beruházások stagnálásának, csökkenésének, illetve növekedésének egymáshoz viszonyított aránya alapján, azaz látványosan többen tervezik a növekedést. Visszaesőben van a készpénzes finanszírozási megoldás is, a helyét egyre inkább az EU-s támogatások és a bérlet veszi át. Ezt a szintén tavaly megalkotott „IT Finanszírozási Indexünk” mutatja, amely a tartós bérlet és saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja.

A tendenciák mögött az állhat, hogy egyrészt egyre képzettebb a magyar vállalkozói szféra, míg korábban tulajdon orientált volt az üzleti gondolkodás, addig mára a marketing, a fejlesztések, a képzések és az emberi erőforrások szerepe felértékelődött. Egyre többen látják már, hogy ezek is megtérülnek, esetenként gyorsabban, mintha it-eszközben kötné le a tőkét a vállalkozás, így inkább ezekbe fektetnek a dinamikus cégek. Ráadásul az it-rendszerek elavultak, a cégek nagyon sokáig halogatták a cserét, és néhány iparági szegmensben (például az ingatlanpiacon) igen pozitívak a kilátások. Ami a jövőt illeti, a nagyobb piaci szereplők lassan rájönnek, hogy szoftvert is lehet tartós bérlettel finanszírozni, ami további bővülést eredményezhet.

 

 

Straub Fanni alapító, vezető, FoglaljOrvost.hu
Straub Fanni alapító, vezető, FoglaljOrvost.hu

Nem

A hazai startup-szcéna fellendülése is hozzájárul az it-beruházások fejlesztésének dinamikus növekedéséhez. Jövőre például mi is bővíteni szeretnénk szoftverberuházásainkat, online szolgáltató vállalkozásként ez támogatja egyik legfontosabb hozzáadott értékünket, a nálunk foglaló páciensek számára nyújtott szolgáltatásaink minőségét.

A rendszereinket használó magánrendelőknek folyamatosan az igények előtt kell járni. Saját termékfejlesztésünk biztosítja, hogy alkalmazkodjunk a hazai rendelők működési sajátosságaihoz, és kezelni tudjuk a betegek egészségügyi szokásaihoz is. A helyi igények kiszolgálásának képessége komoly versenyelőnyt jelent számunkra a multi megoldásokkal szemben, sokan a mi piacunkon, de máshol sem tudják helyi fejlesztésekkel megoldani az országspecifikus helyzeteket.

A növekedésnek viszont gátat szabhatnak a hazai fejlesztői kapacitások. Számos olyan online terméket, szolgáltatást ismerek, amelyek azért nem tudják meglevő forrásaikat fejlesztésre költeni, mert nem találnak a piacon megfelelő vagy bármilyen szakembert a piacon. Az it-szakma az utóbbi években hiányszakmává vált, ez befolyásolhatja a fellendülés mértékét.

Mi megoldottuk a finanszírozást, idén komoly forráshoz jutottunk a Central Média szakmai befektetése és a Conor Alap Jeremie forrásaiból. Mind a fejlesztési, mind marketing tevékenységünket ebből finanszírozzuk.