Utánajártunk

56_InterSystems.jpg
Forrás: ITB
A tavasz elhozza az egészségügy digitális reformját

Van is e-recept, meg nincs is – még

Az egészségügyi szigetrendszereket összekapcsoló, az év elején átadott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér online, felhőrendszerben valósítja meg a több éve várt e-receptet, e-beutalót, egészségügyi adatok tárházát. A magyar egészségügy „motorháztető alatt” változik meg, a váza marad a régi.

Mindenki megszokta már, hogy a háziorvos számítógépen, TAJ-szám alapján keresi ki a beteg adatait, ott írja meg a recepteket, a beutalókat. Utolsó lépésként az elektronikusan megalkotott dokumentumokat az orvos kinyomtatja, a beteg kezébe nyomja, aki kis dossziéba gyűjtögeti a fontos papírokat. A gyógyszertárban ennek a fordítottja történik: a receptre nyomtatott vonalkód alapján kikeresik a megfelelő gyógyszert, majd kiadják a páciensnek.

 

Évtizedes lemaradás

Ha már minden elektronikusan történik, akkor az utolsó lépés is lehet elektronikus, vagyis a recept megmaradhat bájtok és bitek formájában, ahogy a beutaló, röntgenlelet is. Csak a megfelelő csatornát kellene kiépíteni az adatok eléréséhez. Ez a csatorna az internet.

Jelentkezzen a piac

Azok a piaci szereplők sem maradnak ki az egységes egészségügyi rendszerből, akik nem vettek részt a projekt előkészítésében. Azon egészségügyi szoftverfejlesztő cégek vagy olyan IT-s cégek, akik valamilyen oknál fogva az állami egészségügyi biztosítóval kapcsolatos tevékenységet támogató megoldásokat fejlesztenek, szolgáltatásokat kínálnak, a jelentkezes.eeszt@aeek.hu e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot a projekt fejlesztőivel. Ők minden támogatást, dokumentációt megadnak ahhoz, hogy megoldásaik időben csatlakozhassanak az egységes egészségügyi rendszerhez.

Az illetékes hatóságok és az újságok szalagcímei már legalább öt éve ígérgetik az e-receptet. A bevezetés folyamatosan késett, halasztódott, húzódott – mostanáig. 2017 márciusától indul egy nagyszabású pilotprogram, amelyben a több éve fejlesztett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működését 70 kórházban, háziorvosi rendelőben, patikában tesztelik. Ennek az elektronikus térnek egyik alkalmazási területe az e-recept, mely szorosan összefügg az orvosi tevékenység további fázisaival is. „Ahogy a bankkártya mellett a papírpénz is forgalomban van és használják az emberek, úgy az e-recept mellett a papíralapú vény is forgalomban marad” – mondja Szabó Bálint, az EESZT projekt szakmai vezetője. Ez a rendszer nem váltja ki a meglévő gyógyszerészeti, háziorvosi vagy kórházi szoftveres megoldásokat, hanem a meglévőkre ráépülve szolgálja ki a modern orvostudományt. Vagyis a gyógyszerésznek, háziorvosnak, sebésznek nem kell megtanulnia az újabb rendszer használatát, hanem a meglévőt használhatja. Emellett egy sor friss adathoz juthat hozzá – ezeket az adatokat korábban a betegek kék mappában összegyűjtve vitték be a rendelőbe, de most elektronikus formátumban, rendszerezetten érhetők el az orvos számítógépén is.

 

Ilyen lesz a gyakorlatban

A gyakorlatban annyi történt, hogy a meglévő háziorvosi, gyógyszerészeti, kórházi szoftveres szigetrendszereket összefogták egy közös háttérrendszerrel – ez az EESZT. Az egészségügyi szakember meglévő szoftverével rögzíti a rendelés adatait, ha kell, gyógyszert ír fel, és ha a beteg kéri, papírra nyomtatott vény helyett felírási bizonylatot ad kézbe (ezzel a bizonylattal például idősebb rokonaink helyett magunk válthatjuk ki a gyógyszereket). A rendelés egyébként is elektronikusan rögzített adatai a helyi szoftver mellett mennek a felhőbe, az EESZT-be. A rendelés és a gyógyszer adatait a páciens bármikor megnézheti az EESZT-ben, és e-mailes értesítést is beállíthat bármilyen történésről.

A gyógyszer kiváltásakor elegendő ezt a bizonylatot felmutatni – vagy ha magunknak váltjuk ki a pirulákat, akkor a TAJ-kártya is megfelel (amint a gyógyszertárakat felszerelik elektronikus kártyaolvasóval, elég lesz csak a TAJ-kártya számát tartalmazó e-személyit bemutatni helyette). A gyógyszerész a saját megszokott szoftverén keresztül lekéri az EESZT-ből a receptet, és kiadja a gyógyszert.


 

Az információ hatalom

De ha minden marad a régiben, akkor miért érte meg 7,2 milliárd forintos EU-s támogatásból kiépíteni a rendszert, és további évi 1 milliárd forintot költeni az üzemeltetésére? A többlet az egy helyen lévő adatokból adódik. Az orvos már eleve látja a beteg alapadatait, milyen gyógyszereket szed, így az esetlegesen egymással ütköző, egymás hatását kioltó készítményeket alapból ki tudja zárni. A gyógyszertárban is látják a beteg történetét, és ha helyettesítő készítményt kell kiadni, akkor informáltan lehet dönteni. Az is járulékos haszon például, hogy a gyógyszertáraknak nem kell recepthegyeket tárolniuk a pincéjükben – az eddigi szabályozások szerint öt évig minden vényt meg kellett őrizniük.

A vizsgálatokat nem kell megismételni, ha újabb kórházba megyünk, mert egységes helyen elérhető lesz minden korábbi lelet a kezelőorvos számára. A szakemberek számításai szerint csak az ismételt röntgenfelvételek kiszűrésével például több milliós nagyságrendű megtakarítás érhető el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy lesznek betegek, akik továbbra is ragaszkodnak a papíralapú recepthez, de a remények szerint többségben lesznek azok, akiknek megfelel az elektronikus változat.

 

Minőségi internetkapcsolat kell

A gyógyszerészeti, háziorvosi praxisokban jelen lévő szoftvergyártóknak lett a feladatuk ehhez a közös térhez kapcsolódási pontokat építeni – erre a gyártók sok időt kaptak, a piacvezető cégeknél el is készült a csatlakozás. „Már egy éve folynak az e-recept bevezetésével kapcsolatos előkészületek, a szükséges fejlesztések megtörténtek, készen állunk az e-recept bevezetésére” – mondta lapunknak Dedinszky Csabáné, a Novodata gyógyszerész igazgatója, hozzátéve: a szakma nagyon várta már a fejlesztést, hiszen sok jó oldala van a projektnek. Ők cégen belül több sikeres teszten vannak túl, azonban élesben, egy működő gyógyszertárban – a törvényi szabályozás hiánya miatt – még nem volt lehetőségük kipróbálni a rendszert, de a pilotprogramban résztvevő patikákat kijelölték, vagyis alaposan felkészültek. A gyógyszerész igazgató szerint a patikák és az ott dolgozó szakemberek készen állnak a váltásra, a projekt sikere a lakosságot tájékoztató kampányok hatékonyságán múlik, hiszen egy új gyógyszerkiváltási módszerről van szó (felírási bizonylatot vagy TAJ-kártyát kell felmutatni ezentúl a gyógyszertárban).

A minőségi, stabil internetkapcsolat az egyik záloga az e-recept sikeres bevezetésének – véli Sipos Géza, a 280 gyógyszertár számára informatikai megoldásokat biztosító Quadro Byte tulajdonos-vezérigazgatója. Az ellátás lényege a gyors és pontos betegkiszolgálás, a beteg nem várhat az internetre (például arra, hogy először meg kell nézni, valóban létezik-e az e-recept, majd le kell kezelni), mindennek valós időben kell történnie. Egy általuk kiszolgált budapesti gyógyszertárban például fél évig tartott, míg a minőségi, stabil internetet biztosító szolgáltatót megtalálták.

Határidők

Idén január elején fejeződött be az EESZT intézmény közötti tesztelése. Március 15-én indul az éles pilotprogram, amely augusztus 18-án ér véget. Szeptember elejétől az intézmények szabadon csatlakozhatnak a rendszerhez, használata viszont november elejétől kötelező lesz az állami biztosítóval kapcsolatban lévő egészségügyi rendszer minden szereplőjének.

 

Kevesebb elszámolási vita

„A betegbiztonságot, az adatvaliditást, az adatbiztonságot is segíti az e-recept bevezetése” – mondja Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője, akinek szakmai szereplőként lehetősége volt közelről figyelemmel kísérni az e-receptmodul felépítését. Az új rendszertől azt várják, hogy kiküszöböli a tévedés lehetőségét orvos és gyógyszerész esetében egyaránt. Például a törzskönyvezett gyógyszerek listáit a különböző patikai szoftverek gyártói különböző frekvenciával frissítették, így előfordulhatott, hogy az orvos a magyar forgalomban még nem létező gyógyszert írt fel.

A hivatalvezető azt is előnyként könyveli el, hogy az elszámolási viták az OEP és a gyógyszertárak között gyakorlatilag megszűnnek, hiszen minden szereplő valós időben fér az adatokhoz. A szakembernek egyedül az internet-hozzáférés megbízhatósága miatt voltak fenntartásai, hiszen a 2300 gyógyszertár közül nem mindenhol egyforma a webes kapcsolat. Ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy a pilotprogramba olyan gyógyszertárak is bekerüljenek, ahol nincs megabites kapcsolat. Első körben 30-40 gyógyszertár próbálja ki a rendszer működését, azonban érdekes lesz látni az összest akcióban.

Bírja a terhelést a rendszer?

Az EESZT-hez hasonló projektek esetében mindig kérdés, hogy a kiszolgáló háttérrendszert megfelelő mértékűre skálázták-e. A rendszert a T-Systems vezetésével (és számos fejlesztőpartner segítségével) építették ki; 40 szerverrel, 147 virtuális szerverrel és redundáns adatközponttal szolgálja ki az EESZT-hez csatlakozókat – a szakma reményei szerint a tervezett őszi induláskor, a teljes terhelés mellett is gond nélkül működik majd a rendszer.

 

Feszültséggel kezdődik a pilotprogram

A rendszer működését a különböző intézmények között már tesztelték. Március 15-én kezdődik egy átfogó pilotprogram a piac 70-80 százalékát lefedő szereplőkkel, 70 különböző intézményben. Az online térben összefutó betegadatokról természetesen az érintett beteg nyilatkozhat, hogy ki, hogyan férhet hozzá. Az eeszt.gov.hu címen ügyfélkapu és TAJ-szám segítségével léphetünk be arra az online felületre, ahol betegadatainkat láthatjuk. Ezen a felületen állíthatjuk be, hogy ki milyen adathoz férhet hozzá, vagy extrém esetben letilthatunk mindent, hogy egy orvos se láthassa a betegadatainkat – ilyenkor az orvos a hagyományos, papíralapú leletekre támaszkodhat a kezelés során. Kiskorúak esetében a kormányablakon keresztül lehet hozzáférni a szükséges adatokhoz.

A közös felületen minden, beteggel kapcsolatos adat egy helyre kerül.

A felület tiszta lappal indul. A fokozatosan csatlakozó intézményektől azt kérték, hogy öt évre visszamenőleg töltsék fel az adatokat. Ez az elvárás feszültséget kelthet a piaci szereplők és a kormányzat képviselői között. Sipos Géza szerint sokkal egyszerűbb lenne a központi nyilvántartásból áttölteni a betegadatokat, mint az egyes gyógyszertáraknak szolgáltatni visszamenőleg öt évre a vényforgalmat. A központi adatbázisban megtalálható minden vényköteles – legyen az támogatott vagy sem – gyógyszer adata, TAJ-számra lebontva.

Reménykedve és izgalommal várjuk november elsejét, az EESZT teljes indulási időpontját. Az új egészségügyi motort addig bejáratják, és teljes gázzal berobbanhat a rendszer – csak a külső máz felújítása marad hátra.