Utánajártunk

54_www.electronicstakeback.com.jpg
Forrás: ITB
Hogyan hasznosítsuk az elektromos, elektronikai szemetet?

Az e-hulladék keringője

Van azt íróasztalom mellett a polcon egy doboz, melynek már elszakadt a füle. Nem csoda, mert rettentően nehéz, tele van kábelekkel, egyszer-kétszer használt elektronikai kütyükkel. Kicsit eljátszadoztam a gondolattal, mi lenne, ha a környezetemért aggódó lakosként igyekeznék megszabadulni egy-két felesleges kacattól, és mellesleg jól is járnék.

A világon irdatlan mennyiségű e-hulladék keletkezik, a legfrissebb, 2014-es összesítő adatok szerint 41,9 millió tonna e-szemét keletkezett az egész világon (az ENSZ globális e-hulladék jelentése szerint), ebből szakszerűen csupán 6 millió tonnányit kezelnek. Európában egy lakosra 15,6 kilónyi e-szemét jut, ezzel a számmal vezetjük a e-szemetelők listáját. Az öreg kontinens 11,6 millió tonnányi elektronikai készüléket dob ki évente.

Hazánkban egy állami szervezet, a hosszú nevű, Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága foglalkozik az e-hulladékkal is. Éves kibocsátási tervük szerint 2016-ban feltehetően 90 705 tonna e-szemét keletkezik majd, vagyis lakosonként 9 kilogramm. Ez az állami szerv a termékdíjnak nevezett adóból gazdálkodik, költségvetése éves szinten 12,7 milliárd forint. Az elektronikai berendezések gyártói és forgalmazói fizetik be az államnak ezt az adót, amelynek egy része több szereplőn keresztül visszajut hozzájuk.

Ügyeljünk az adatokra

– Ha számítógépet adunk le, akkor érdemes a merevlemez tartalmát törölni és felülírni jelentéktelen adatokkal. Az e-hulladék feldolgozónál ugyanis az adatok törlésével nem foglalkoznak. A merevlemezeket mostoha körülmények között, szabad ég alatt, a természet minden hatásának kitéve tárolják, vagyis nem kímélik őket. Az is gyakran előfordul, hogy a merevlemez már átfúrva érkezik hozzájuk, vagyis mechanikailag is megnehezítik az adatok visszanyerését. Ám tudjuk, az adatok visszanyerése csak akarat és pénztárca kérdése. Ha biztosra akarunk menni, akkor még leadás előtt érdemes tisztára törölni a merevlemezt, majd többször felülírni kedvenc számsorozatunkkal.

– Hasonló a helyzet a mobiltelefonnal is. Először is nézzük meg, hogy nem a SIM- és–vagy memóriakártyával együtt adjuk-e le, ha igen, azokat vegyük ki. Az okostelefonok miniszámítógépek, tehát kifejezetten érdemes a „Visszaállítás gyári állapotba” menüpont segítségével nullázni a készülék saját adattartalmát.

 

Mennyi a termékdíj?

A termékdíjat egyénileg vagy kollektíven is be lehet fizetni – tájékoztat Papp Nóra, az OKTF NHI sajtóreferense. Ha a gyártó az egyéni teljesítést választja, akkor kevesebb termékdíjat kell befizetnie, cserébe viszont gyűjteni kell és hasznosítania e-hulladékot. Nem érdemes túlvállalni magunkat, mert ha nem sikerül teljesíteni, akkor a termékdíjat újból kiszámolják, ez pedig esetenként magasabb is lehet, mint a kollektív termékdíj. A fizetendő termékdíj kategóriánként változik, laptop esetében például 57 forint kilogrammonként, mobiltelefonnál 304 forint. Azzal is számolni kell, hogy a csomagolás után is kell termékdíjat fizetni. A laptop, mobiltelefon súlyából meg le kell vonni az akkumulátor súlyát.

 

Kötelező engedmény

Az állam minden évben közbeszerzési pályázatot ír ki, melyre a hulladékkal foglalkozó cégek jelentkeznek. A nyertes cégek a begyűjtendő hulladék az általuk vállalt mennyisége alapján kapnak támogatást. Aztán felvásárolják az e-hulladékot (a termékdíjat is fizető gyártóktól, forgalmazóktól és a lakosságtól), bezárván a kört.

Érdekes vetülete még a történetnek, hogy a szabályozások értelmében a gyártók vagy forgalmazók kötelesek átvenni a használt elektronikai cikkeket a lakosságtól. Így például a nagy elektronikai áruházakba bevihetjük a használt kenyérpirítót, a kereskedő köteles azt átvenni. Ha pedig egyúttal új kenyérpirítót is vásárolunk, akkor 5-700 forintos, de a termék maximum 10 százalékát kitevő árkedvezményt köteles adni az áruház.

A Media Markt évente közel 700 tonna elektronikai hulladékot kezel – tájékoztatott az elektronikai üzlet sajtóosztálya. Az e-hulladék kezelését külsős céggel végeztetik. Nagy elektronikai gépek házhoz szállításakor pedig a régi használt készülékeket kérésre el is viszik, amennyiben a vásárló azt előkészítette (például nem folyik a hűtőből az olvadt jég vagy nincs rákötve a gáz).

 

Törvénytelen lomizók

Telefonon az osztrák tulajdonú, Müller-Guttenbrunn Hulladékanyag Kereskedő és Feldolgozó Kft. (Mü-Gu) munkatársát, Danku Normant értük utol, aki a lakossági és céges e-hulladék közötti különbségeket ismertette. A törvény szerint aktívan a céges e-hulladék ügyében tehetnek valamit, magyarán kereshetik a cégeket felvásárlási ajánlattal. Szükség esetén ki is mennek a telephelyre. Szinte minden e-hulladékot átvesznek, és pénzt is adnak érte, legyen az mobiltelefon, számítógép, hűtőszekrény, tápkábelek. Kivételt a régi CRT-monitorok képeznek, ezek átvételéért a tulajdonosnak kell fizetnie a begyűjtő cégnek, annak nehézfém- (ólom-, kadmium-) tartalma miatt.

Hogy mi mennyit ér, az folyamatosan változik a nyersanyagok világpiaci árának függvényében. A lakosság számára érvényes árakat weboldalukon is feltüntetik, a céges e-hulladékért fizetendő összegek ennél valamivel nagyobbak szoktak lenni.

Lakosságtól a törvény értelmében nem gyűjthetnek be e-hulladékot, de ha valaki magánemberként telephelyükre beviszi, akkor azt nyilván átveszik, kifizetik. A hulladékot eladó személynek érvényes személyazonossági igazolványt, lakcímkártyát és adóazonosítót is fel kell mutatnia. A pontos azonosításra azért is szükség van, mert a hulladékért fizetendő összegből 3,75 százalékot levonnak, majd az eladó nevében adóként befizetik az államnak.

Ebből a lomizók eléggé jól meg tudnak élni, még annak ellenére is, hogy törvénytelen a lomtalanításkor az utcára helyezett szemétben turkálni, onnan bármit is eltulajdonítani. Az utcára kihelyezett hulladék a szemetet kezelő vállalat tulajdona, onnan bármit is eltulajdonítani törvénytelen – persze, nem állíthatnak rendőrt minden szemétdomb mellé.

Mennyit ér a fiókom?

A weben található lakossági árlistával szerint a legdrágább az aranyozott RAM, kilójáért 3800 forintot ad a felvásárló cég. Egy darab, 1GB-os Hynix márkájú RAM konyhai mérlegen 7 gramm, 26,6 forintot kapok. (Ha ezüstözött lenne, az 1800 Ft/kg, a CPU-k kilója 1900 Ft.) A CRT-monitorokat ne vigyük be ehhez a céghez, 50 forintos díjat számolnak fel a szakszerű eltüntetéséért. A bontatlan mobiltelefon (akkumulátor nélkül) 1400 Ft-ot ér kilónként. A mátrixos, „banán” Nokiáért (104 g) 145 forintot kaphatnék, az 54 g-s Alcatel OT 310-es 75 forintot ér… A laptop kilójáért 80 forintot fizetnek, akkumulátorral együtt. A 2,5 kilós, rég nem használt, hibás tápú Gigabyte N221U gépért potom 200 forintot adnának.

A végösszeg: 446,6 forint. A szállítás benzinköltsége: 3600 forint… Jobban akkor járok, ha a legközelebbi hulladékudvarba viszem mindezt.

 

Mi a sorsa az e-hulladéknak?

Danku Norman azt is elmondta, mi a sorsa náluk egy-egy e-hulladéknak. A számítógépeket például alkatrészeikre bontják, és külön zsákokba elhelyezik. A vaslemez házat még itt Magyarországon ledarálják, a vashulladékot az acélkohónak értékesítik. Kérésre a merevlemezeket a helyszínen ledarálják, egyébként tovább adják. Általában megvárják, míg a különböző komponensekből összegyűl egy kamionnyi, majd külföldre szállítják. Évente több ezer tonna e-hulladékot kezelnek ennél a cégnél, pontos adatot nem kívántak elmondani.

A mobiltelefonokat akkumulátorral vagy nélküle is átveszik. Az akkumulátort kiveszik, és azt külön kezelik. A mobiltelefonokat is külföldre küldik, itt a készülék állapota szerint újra eladják – nyilván, miután operációs rendszert frissítettek, esetleg kijavították a kisebb hibákat vagy megsemmisítik. A mobilokat egy zárt rendszerben finomra ledarálják, így az arany és az egyéb értékes nemesfémek nem juthatnak ki. Ezután többféle – kémiai vagy hidrometallurgiai –  eljárásokkal kinyerik belőle az értékes fémeket.

Külföldön és Magyarországon is élénk a felújított, angol szakszóval „refurbished” készülékek piaca. Ezek viszonylag új, üzleti, bemutatótermi demódarabok vagy garanciális időn belül meghibásodott és szakszerűen megjavított, készülékek.

Megéri a forgalmazóknak a még működő, de használt készülékeket is megvizsgálni, esetenként akár meg is javítani, majd újra becsomagolva értékesíteni. Az európai standard szerint régi mobiltelefonoknak vagy merevlemeznek is óriási a piaca a fejlődő országokban, Afrikában, Indiában, más, szegényebb ázsiai országokban.