Technológia

44_bodrogkozi_laszlo.jpg
Forrás: ITB

Vigyázó szemetek nyáron is a cégre vessétek!

A nyári szabadságolás megkezdődött, de úgy néz ki, hogy a fejlődni kívánó cégek első emberei fél szemüket ilyenkor is az üzleten tartják. Bodrogközi László az ilyenkor is dolgozó menedzserek közé tartozik. A Neuron első emberével beszélgettünk.

– Nincs pihenés ilyenkor sem?

– Már volt! Szerintem fontos, hogy egy menedzser meg tudja oldani, hogy igenis pihenjen a nagy üzleti hajtás közepette. Azt nem mondom, hogy ki kell szakadni teljesen az üzletből, de aktívan kell tudni szabadságolni magunkat.

– Ez mit jelent konkrétan? Hogyan pihen a Neuron első embere?

– Valahogy úgy tudnám összefoglalni, hogy az üzletet tudja menedzselni a cégvezetés, de egy hazai cég életében, főként a Neuron céges méreténél, a stratégiai kérdések természetesen a cég arcához tartoznak. Én a „pihenés” alatt jobban tudok ezekre koncentrálni.

– Mikre kell koncentrálnia most egy Neuron típusú cég elsőszámú döntéshozójának?

– Nagy kihívások, ugyanakkor nagy lehetőségek vannak a mi piacunkon. A Neuron egyszerű szoftverfejlesztő cégből alakult át az évek alatt, speciális IT-megoldásokat megteremtő szakmai csapattá. Ma már azt mondom, hogy megfelelő előkészület után minden IT-kihívásra előbb-utóbb megoldást talál a velem együtt dolgozó, mellesleg igen fiatal és már nem csak tehetséges szakmai gárda.

– Mégis, gondolom, vannak egyértelmű irányok.

– Pontosan most zárult egy korszak a Neuron és az én életemben. Egy 2,5 éves stratégiai periódust fejeztünk be és értékeltünk igen pozitívan. A kitűzött céljainkat elértük, így jöhetnek az újabbak. Számomra a legfontosabb, hogy a cégünk meg tudott maradni a legnagyobb partnereink fontos beszállítójaként, pedig közben válság, az ezzel együtt járó teljes menedzsmentváltás, és minden, ami ilyenkor szokásos, megvolt a multi környezetben. A másik fontos terület a szervezetfejlesztés, ahol az elképzeléseket maradéktalanul teljesítve tudtunk egy új, ütőképes csapatot felépíteni. Ezen túlmenően új IT-fejlesztési területeken tudtunk elindulni, amelyek a jövő üzletét jelentik. Ezek közül talán a Gamification a legaktuálisabb most az életünkben.

– Említette az új csapatot. Másról sem hallani országszerte, mint a munkaerőhiányról, a dolgozók megtartásának nehézségeiről. Önnek mi a véleménye erről?

– Több fórumon, sok emberrel beszélgetek nyilván én is erről. Azt tapasztalom, hogy az átlagtól tejesen eltér a véleményem. A munkaerőhiányt a cégek gerjesztik leginkább azzal, hogy alkalmatlan, az adott pozícióba nem való munkaerőt akarnak beerőltetni cégeikbe a létszámelvárások teljesítése okán. Mindezt ráadásul olyan „jövedelemháborúval” toldják meg, amelyben az amúgy is alulmotivált munkaerő még kevésbé fog teljesíteni. Nálunk egyértelműen látszik az új generáció elvárása: szakmai fejlődés, a cégen belüli idolok megtalálása. Aki a jövedelem okán elhagyta a Neuront, az egy idő után teljesen demotiválódott, pedig nagyobb jövedelmet kapott. Viszont elmaradtak a szakmai kihívások és a konkrét IT-munka. Ez a generáció nem akar robotként dolgozni!

– Még zajlik az ITBUSINESS Top 25, az ICT-világ legsikeresebb menedzsere díjának szavazása. Ön sikeres embernek tartja magát?

– Ezt a szakma, a Neuron kollégái és a családom tudná eldönteni. Ráadásul a tanácsadómmal értékeljük folyamatosan az eredményeket, az én személyemet is, kíméletlenül, nyersen és őszintén. Úgy gondoljuk, hogy ebben az évben minden kitűzött célt elértünk, és a visszajelzések alapján sikeresnek mondható ez a periódus. Én elégedett vagyok, és örülök, hogy ezt ma már Magyarországon is ki lehet mondani, és nem az a generáció van döntéshozói pozícióban, aki ezen megbotránkozik. De vannak példaképek előttem, akiknek a sikerei tovább motiválnak, és vannak új céljaim is, melyek magasabbra szintre vezetnek. Ma már ezekre koncentrálok.

– Ha jól tudom, a viselkedés alapú, pszichológiai üzleti modell a Neuron életében is ott van. Elárulja nekünk, milyen személyiségből van összegyúrva Bodrogközi László?

– Hát, csak erről a témáról a szakember órákig tud beszélni, és még 2,5 év után is tud újat mondani. A részletek fejtegetése nélkül talán annyit, hogy két ellentétes pólus dolgozik bennem. Az egyik fejlődni és haladni akar folyamatosan, a másik az új irányokat akarja minél gyorsabban rendszerbe foglalni. Ennek is köszönhető az állandó, saját magammal szembeni meg nem elégedés, illetve a folyamatos fejlődési igény. Hogy ez mennyire a siker kulcsa, azt a szakemberek jobban el tudják dönteni.