Technológia

52_plug_n_score.com.jpg
Forrás: ITB
Visszafogott tervek

Uniós pénzre várnak a szolgáltatók

A tavalyi hálózatfejlesztési láz után idén visszafogottabbak lehetnek ezen a területen a távközlési szolgáltatók. Uniós pénzekből több százezer háztartáshoz vihetnek el gyors, vezetékes netkapcsolatot.

Meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott az ITBUSINESS által megkérdezett hazai távközlési cégek többsége az idei fejlesztési terveiről. A múlt évben a vezetékes szegmensben több százezer háztartást értek el a modernizált hálózatokkal, míg a mobilpiacon a 4G-re történő átállás mozgatta a beruházásokat.

 

EU-s projektekkel is folytatnák

A múlt évben a hálózatfejlesztés volt a Magyar Telekom egyik fő fókusza – közölte a cég az ITBUSINESS-szel. A vezetékes szegmensben a célkitűzés az volt, hogy 2015 végéig újabb 440 ezer háztartásban váljon elérhetővé a társaság nagy sebességű, szélessávú internet szolgáltatása – teljes mértékben saját erőforrásra támaszkodva –, ezzel 2,2 millió háztartásra növelve a Telekom szélessávú hálózatának lefedettségét. A vállalat tavaly csaknem teljessé, 97 százalékosra bővítette 4G mobilhálózatának országos lakossági kültéri lefedettségét.

A fejlesztés hatását jól mutatja, hogy a 4G-s adatforgalom már meghaladja a 10 éve működő 3G-s hálózat adatforgalmát. A lefedettség bővítése mellett a minőségre is hangsúlyt fektetett a szolgáltató, a legutóbbi mérési eredményt a mobil iparágban elismert OpenSignal publikálta, e szerint a Magyar Telekom 4G szolgáltatásai átlagban 30 Mbit/mp-es letöltési sebességet biztosít a felhasználóknak, amellyel a világ kilencedik, Európa harmadik leggyorsabb 4G szolgáltatását nyújtja. A vállalat közlése szerint a vezetékes hálózatfejlesztés idén tovább folytatódik, hogy minél jobb ügyfélélményt nyújtsanak ezen a területen is. A cég számít a Digitális Magyarország programhoz kapcsolódóan tavaly kiírt hálózatfejlesztési EU-s projektekre is, amelyekből szintén ki akarja venni a részét.

 

Rengeteget költenek

A UPC Magyarország több tízmillió eurót költene a következő három évben új hálózatok építésére, amennyiben az üzleti klíma kiszámíthatóan és befektetőbarát módon alakul – jelezte az ITBUSINESS-nek Császár Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója. „Az egész országban új, modern, akár 500 Mbit/mp-es hozzáférést is lehetővé tevő hálózatot üzemeltetünk. A további fejlesztésben főként a közepes méretű, illetve kisebb városokra összpontosítunk majd, de ezen települések környezetében lévő falvakban is építhetünk hálózatot” –  mondta el Császár Zoltán. A szakember közlése szerint fejlesztési programja keretében három év alatt további mintegy negyedmillió hazai háztartást lefedését tervezi a UPC az anyavállalat támogatásával.

A társaság jelenlegi hálózatának modernizálása folyamatos, az infrastruktúra túlnyomó többségén már most is 500 Mbit/mp-es internet hozzáférésre van lehetőség, de a tervek szerint a következő néhány hónapban valamennyi szakaszon elérhető lesz ez a sebesség. Császár Zoltán hangsúlyozta, hogy a cég által használt technológia nagyon jövőálló és kiválóan alkalmas arra, hogy további, az ügyfélélményt tovább növelő szolgáltatásokat nyújtsanak rajta. A UPC stratégiai igazgatója szerint, hasonlóan az európai tendenciákhoz, további konszolidációra lehet számítani a hazai kábelpiacon, és ez természetesen lehetőséget kínál a nagyobb távközlési cégek számára a felvásárlással vagy partneri együttműködéssel történő terjeszkedésre. Ahogy Császár Zoltán fogalmazott: „a UPC, csakúgy, mint anyavállalata, a Liberty Global, nem zárja ki az akvizíció lehetőségét”.

A vállalat nem csak hálózatát, de a társaság működését, illetve szolgáltatásait támogató informatikai rendszereit is folyamatosan fejleszti, erre évente eurómilliókat fordítanak. Erre főként azért van szükség, hogy ezek a rendszerek lépést tudjanak tartani az olyan innovatív megoldásokkal, amelyeket bevezet a cég, mint például a korlátlan filmnézést lehetővé tevő online videotéka vagy a Wi-Free, amelynek köszönhetően az országban több mint 400 ezer wifi hotspotnál jutnak ingyen netkapcsolathoz a UPC-előfizetők.

 

Követik az igényeket

„Napjainkra egyértelművé vált, hogy az új típusú tartalomfogyasztási szokások kialakulását és elterjedését jelentős részben az internet fejlődése is generálja. Nem elhanyagolható trend, hogy az internetezés és a televíziózás egyre inkább összefonódik, és a felhasználók egyre nagyobb sávszélességre vágynak, egyre többen szeretnék saját maguk meghatározni, mikor, mit és hogyan néznek” – közölték érdeklődésünkre az Invitel részéről.

Budapestről indul a Pan-Net

A Deutsche Telekom a barcelonai Mobile World Congress-en jelentette be, hogy egy páneurópai hálózat kiépítésén dolgoznak (Pan-Net néven), amelynek első adatközpontját Budapesten hozzák létre a második negyedévben. Ez lesz az első olyan adatközpont, amely Pan-IP szolgáltatásokat nyújt a jövőben a cég minden európai nemzeti leányvállalata számára, egyetlen központi helyről.

Az első olyan szolgáltatás, amelyet ősszel már ebből a létesítményből kínálnak, egy olyan e-mail megoldás lesz, amely a legmagasabb szintű védettséggel dicsekedhet. Ezt a negyedik negyedévben a CloudCPE szolgáltatás fogja követni. A CPE kifejezés az Előfizetői Berendezés (Customer Premises Equipment) angol nyelvű rövidítése, és olyan, az előfizetők lakásán vagy telephelyén használt, végpontok közötti eszközökre vonatkozik, mint a routerek vagy a telefonrendszerek. A CloudCPE a VPN, vagyis a virtuális magánhálózat egy olyan innovatív fejlesztése, amely segíti a vállalatokat a szolgáltatásaik virtualizálása felé vezető úton.

A társaságnál már több éve készülnek erre, 2015-ben pedig felpörgették a fejlesztéseket a vállalatnál. Tájékoztatásuk szerint az előző évhez képest megkétszerezték a hálózatfejlesztés ütemét, és újabb 160 ezer háztartás számára tették elérhetővé a nagy sebességű netszolgáltatást. A beruházások eredményeként mára az Invitel által elért 1,1 millió háztartás több mint a felét tudják ellátni gyors internettel.

A társaságnál azzal számolnak, hogy a már ismertetett változások üteme és a piac fejlődése folyamatosan gyorsuló tempóban a jövőben is folytatódik. Ezért továbbra is folyamatosan nagy hangsúlyt fektetnek a stabil, megbízható és gyors internet szolgáltatást lehetővé tevő hálózatfejlesztésekre, hogy minél többen élvezhessék annak előnyeit. Teljes mértékben támogatják a kormányzati törekvéseket, amelyek a szélessávú internet valamennyi hazai háztartáshoz való eljuttatását, ezáltal Magyarország digitális felzárkóztatását célozzák. Megítélésük szerint a Szupergyors Internet Projekt (SZIP) jó példa arra, hogy a kormányzat, az Európai Unió és az érintett szolgáltatók közösen, partnerként valósítanak meg egy fontos társadalmi célt. Az Invitel ezért számos régióban nyújtott és nyújt be pályázatot a SZIP keretében, és felkészültek arra, hogy olyan területeken is elősegíthessék a fejlesztések megvalósulását, ahol azok tisztán gazdasági szempontból jóval lassabb ütemben történnének meg. Ezen kívül tervezik az önerős fejlesztéseik folytatását, ami azonban a cég tájékoztatása szerint még számos tényező függvénye.

 

Ügyfélkiszolgálásban is erősítenek

A Telenor Magyarország hosszú távú stratégiája részeként idén is folytatja a Hipernet mobilhálózata fejlesztését. Tavaly a cég 4G kültéri lakossági lefedettsége elérte a 97 százalékot, az autópályákon, illetve a budapesti metróvonalakon is elérhető az újgenerációs mobilszolgáltatásuk. A vállalat tájékoztatása szerint a jelentős hálózati fejlesztéseket az ügyfelek ki is használják, az év végére már több adatot forgalmaztak a 4G-s hálózaton, mint a 3G-n. Mivel egyre többen vásárolnak 4G-s okostelefont, ezért idén sem állhat le a hálózat fejlesztése: előtérbe kerül majd a beltéri lefedettség növelése és az LTE technológia következő lépcsőfokát jelentő LTE Advanced tesztelése.

A Telenornál a hálózatfejlesztés mellett folytatódnak azok a belső fejlesztések, amelyek korábban lehetővé tették a tarifarendszer leegyszerűsítését és a testre szabható díjcsomagok bevezetését. A kínálat megújítása megköveteli a háttértámogató rendszerek frissítését, hiszen az ügyfelek elvárásaira egyre rugalmasabban és magas színvonalú szolgáltatást nyújtva kell reagálni. A rendszerek átalakítását célzó projekt a várakozások szerint megszünteti a 20 év alatt felhalmozott komplexitást, és gyorsabb, rugalmasabb, jobban személyreszabott ügyfélkiszolgálást biztosít.

Nem árult el részleteket az idei hálózatfejlesztési terveiről a Vodafone Magyarország, azonban Diego Massidda, a társaság vezérigazgatója még októberben azt nyilatkozta, hogy néhány hónapon belül országosan is teljessé válik majd a 4G-s lefedettség. Erről akkor beszélt a cégvezető, amikor bejelentették, hogy a budapesti metróvonalakon is elérhető a 4G-s szolgáltatásuk. Már akkor is szinte teljes volt a főváros új generációs Vodafone mobilhálózati lefedettsége, emellett a Balatonnál, illetve a nagyobb városokban fejezték be a kiépítését. Ha a cég tervei szerint haladnak a fejlesztések, akkor hamarosan újabb bejelentés várható, amely már az országos lefedettségre vonatkozik. A Vodafone-nál folyamatosan fejlesztik a háttér kiszolgáló informatikai rendszereket és az ügyfélkiszolgálásért felelős megoldásokat is – közölték lapunkkal a vállalatnál. Ezt a gyorsan bővülő szolgáltatási kör, illetve az újonnan megjelenő tarifacsomagok követelik meg.