Technológia

51_Szakal_Laszlo_4297k.jpg
Forrás: ITB
Következő állomás

Szolgáltatásbővítés, mobilitás

Egyetemi szférából került az üzleti életbe, az alkalmazásfejlesztés-üzemeltetés és infrastruktúra-outsourcing területén szerzett sokéves tapasztalatot Szakál László, aki áprilisban csatlakozott a Capture-höz üzletfejlesztési igazgatóként. Új feladatkörében célja az alkalmazások teljes életciklusát lefedő, hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások továbbfejlesztése és kiszélesítése, valamint új piaci partnerek felkutatása.

– A Capture megszületésénél már jelen volt. Milyen feladattal bízták meg akkor?

– A Capture az alkalmazások köré építette fel üzleti modelljét. Ennek megfelelően cégünknek az alkalmazásfejlesztés teljes életciklusa során van hozzáadott értéket biztosító szolgáltatása, legyen szó projektvezetési, tervezési, fejlesztési, tesztelési fázisról vagy akár üzemeltetésről. A Capture-nél az egyik legelső ilyen szerződés kialakítása fűződik a nevemhez. Egy hazai pénzintézet fő számlavezető alkalmazásához kapcsolódva rengeteg kiegészítő funkcióval rendelkező megoldás működött, és működik ma is. Ezeket különböző partnerek fejlesztették, üzemeltették. A költségcsökkentés és a hatékonyságnövelés érdekében pénzintézet konszolidálni akarta alkalmazásainak működéstámogatását. A szerződés létrehozásában játszottam fő szerepet, még 2009-ben; ez a szerződés a mai napig él, és példa értékűen működik. Az ötlet, hogy tovább folytassuk a közös munkát, ebből a korai együttműködésből fakadt.

– Milyen fontosabb irányvonalak mentén képzeli el a Capture fejlődését?

– További ügyfelekkel kívánunk együttműködni a magán és állami szférából egyaránt, akikkel közép- és hosszú távú szerződéseket tudunk kötni olyan feladatokra, mely a vállalatok működését konszolidálja, nagymértékű megtakarítást, hatékonyságnövekedést biztosítva. Meglévő, erős ügyfélbázisunknak kibővített és továbbfejlesztett, rugalmas és garantált minőségű szolgáltatásokat nyújtunk. A Capture berkein belül rendelkezésünkre áll egy olyan értékes tudásbázis, mely rendkívül jó alapot biztosít szolgáltatásaink fejlesztéséhez. Ha az általunk birtokolt módszertanok szerint szabványosítjuk meglévő szolgáltatásainkat, akkor magasabb szintre emeljük őket és lehetőséget biztosítunk azok fix vagy tranzakció alapú árazásához. A cég vezetőivel közösen ezt a típusú szolgáltatásfejlesztést tervezzük megvalósítani, a piaci visszajelzések is ezt az irányt jelölik ki nekünk.

– Értesüléseink szerint új fejlesztésekkel is piacra lépnek.

– A már említett cégen belüli tudásnak, képességeknek köszönhetően új megoldásokat alakíthatunk ki. A mobilitás a nagyvállalatoknak is fontos, így szemléletváltásra és ehhez igazodó megoldásokra van szükség. Hamarosan mobiltesztelési szolgáltatást is nyújtunk. Több olyan termékünk van, melyre munkafolyamat-szervezést építünk, jelentős mobiltámogatással.

– A Capture erősségét miben látja?

– Vállalkozásunknak a piacon egyedi előnyt jelentő, alkalmazásközpontú megközelítése van. Míg a hardverinfrastruktúra fontos, és nélküle elképzelhetetlen a cég működése, az alkalmazások állnak legközelebb az üzleti folyamatokhoz, mondhatni, ők termelik a pénzt. A cég vezetésével közösen erre a komoly előnyt jelentő üzleti alapra tervezzük felépíteni a Capture jövőjét. Az elkövetkezendő három évben szélesítjük portfólióinkat, és így a tesztelés, alkalmazásüzemeltetés, és az alkalmazásokkal kapcsolatos fejlesztések területén teljes körű szolgáltatást nyújtunk. Ehhez komoly segítséget ad a CA projektportfólió-menedzsment megoldása, amely szolgáltatásunkkal, a két évvel ezelőtti sikeres ausztriai piacra lépést követően, 2016-tól már az Egyesült Királyság piacán is jelen vagyunk.

– Egyetemről került az üzleti életbe. Jelentett ez valamiféle előnyt Önnek?

– Az egyetemi tudás szükséges volt a technológiai területhez, az üzleti tapasztalatot azonban azoktól a cégektől és kollégáktól szereztem, akikkel pályafutásom alatt volt szerencsém együtt dolgozni. Ez a tapasztalat, módszertani tudás a Capture képességeivel együtt egy olyan ütős kombináció, mely sokkal hatékonyabban működteti a vállalatunkat az elkövetkező időben.