Technológia

30_vegas-feature_420
Forrás: -

Számít az infrastruktúra

Miközben úgy tűnik, mindenki az informatikai szolgáltatásokra koncentrál, az IBM azt mondja: ne feledkezzünk meg a mögöttes infrastruktúráról sem.

Az IBM az intelligens dolgokban hisz: van Smarter Planet, Smart City és Smarter University kezdeményezése. De nem maradhat ki a sorból a mindezek alapjául szolgáló intelligens számítástechnika sem: a smarter computing a június közepén Las Vegasban megrendezett Edge 2013 konferencia egyik fő szervező elve és központi témája volt.

 

Már nem periféria

Mi is ez az intelligens számítástechnika, és miért van rá szükség? Az egyik ok, hogy alapvetően megváltoztak az ügyfelek elvárásai az informatikai rendszerekkel szemben. A számítógépeket eredetileg a jól strukturált háttérfolyamatok hatékonyabbá tételére találták ki, és ennek megfelelően alakították is ki őket, mondta előadásában Stephen Leonard, az IBM Systems & Technology Group globális piacokért felelős vezetője. Manapság viszont alapvető elvárás a szolgáltatások és különféle eszközök zökkenőmentes integrációja.

Ez az integráció leginkább az adatok révén valósul meg, és így a mai informatikai infrastruktúrában a tárolórendszerek szerepe felértékelődik. A háttértár már nem periféria, az infrastruktúra központi elemévé válik, letaszítva trónjáról a processzort. Alapvető változásokat hoz, hogy többé már nem az adatokat fogjuk eljuttatni a feldolgozás helyére, hanem pontosan fordítva, a számítási teljesítményt visszük a tárolt adatok közelébe.

 


 

 

Középpontban az adat

Ma viszont még alapvetően a régi rendnek megfelelően tervezett és épített informatikai rendszerekkel próbálják kielégíteni az új igényeket. Ennek egyik következménye, hogy az informatikai költségek több mint kétharmada a szerverek menedzsmentjére és adminisztrációjára megy el.

Ezen változtatna az intelligens számítástechnika. A „smarter computing” legfontosabb jellemzője, hogy középpontjában az adat áll, és minden elemét alapvetően arra tervezték, hogy óriási adatmennyiségeket tudjon kezelni, illetve azokból hasznos információkat nyerjen ki. Az okos infrastruktúra emellett szoftver alapú: egy teljes (szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket tartalmazó) környezetet egységes egészként lehet menedzselni, és szükség szerint lehet a különféle feladatokhoz, munkaterhelésekhez optimalizálni. (Ilyennek tartja az IBM a saját Storwize és PureFlex platformjait.) Végül pedig nyíltnak kell lennie az ilyen környezetnek, hogy folyamatosan adaptálhassa az új technológiákat és eszközöket.

 

Már nem forog

Az adatok köré épülő infrastruktúrában az IBM nagy jövőt jósol a félvezető alapú tárolóknak. A vállalat megszólalói szerint most vagyunk azon a ponton, hogy már érdemes igen nagy adatfeldolgozó központokba is félvezető alapú háttértárat építeni. Az egységek ugyan (még) drágábbak, mint a merevlemezek, ám a teljes megoldást és folyamatot nézve a jóval gyorsabb adatfeldolgozás, a kisebb helyigény és energiafogyasztás révén már kifizetődik a beruházás.