Technológia

48_Fortune.jpg
Forrás: ITB
Meglepően új stratégia

Összekapcsolódva lesz könnyebb az élet

A Windows 10 októberi frissítéséből kiderült, hogy a Microsoft szervesen adoptálni kívánja az Androidot operációs rendszerébe. A Your Phone opcióval gyakorlatilag a rendszer kiterjesztésévé válhat a mobilunk.

Miközben mindenki a Microsoft szokásos őszi frissítésének tragikomikus visszavonásaival volt elfoglalva (törölt-e fájlokat vagy sem, és ha igen, miért), a redmondi cég éppen a benne rejlő egyik nóvummal kísérli meg, hogy operációs rendszeréhez szoktassa az androidos felhasználókat. A saját mobiltelefonos Canossa-járása után úgy tűnik, nem adja fel Bill Gates egykori cége, hogy egyszer majd a szoftvertermékeit használja mindenki az okostelefonján (van, ami sikeres: Pix Camera View, Office Lens). Az új trend az, hogy a Windows felhasználóknak kötelező legyen összekapcsolniuk mobiljukat a Windows 10-zel. Az ötlet az egykori Continuum, az asztali gépek és mobilok integrálására tett kísérlet feltámasztása. Hogy a lúd kövér legyen, ezt a törekvést színezi az, hogy a minap lépett be a redmondi óriás a linuxos ökoszisztéma szabadalmi szövetségébe, az Open Invention Networkbe. A cél most az, hogy szabadalmaival is támogatni tudja a jövőben a szabad szoftveres közösséget.

 

Mindent a felhasználókért

A Microsoft valójában a manapság ténylegesen meglévő szakadékot szeretné áthidalni a saját Windows 10 rendszere és a kötelező mobilok között. Ennek a megvalósítása az októberi frissítés után már csírájában látható, szinkronizálni tudjuk az androidos eszközeinket, vagyis fotóinkat, üzeneteinket könnyebben tudjuk megosztani a munkagépünkkel. A Your Phone névre keresztelt alkalmazást viszont az okostelefonra és a gépünkre is telepíteni kell. Hogy egy tényleges igényt elégít ki, azt jelzi, hogy már több mint 5 milliónyi felhasználó telepítette. A cél az applikációk tükrözése, vagyis az, hogy a Windows-felhasználók futtatni is tudják az Androidos alkalmazásaikat PC-jükön, mobil nélkül. A harmonikus mobil–Windows egyesülés ugyan még csak a jövő záloga, legalábbis az október eleji Surface rendezvényen ez derült ki, de a tesztek biztatóak.

Mire használható a Your Phone a legjobban? Pécénkről tudunk vele szöveges üzeneteket írni és küldeni végre (de a beérkező SMS-ek is megjelennek). Illetve a fotóinkat tudjuk egyszerűen beilleszteni az asztali gépen készülő dokumentumokba. A látványos szimbiózist majd a Windowsos Timeline funkció okostelefonos megjelenése bizonyítja. Az idei áprilisi frissítés nagy nóvuma, hogy egy idővonalon végig tudjuk követni és görgetni, mivel foglalkoztunk (dokumentumok, weblapok stb.) az androidos Microsoft Launcher egyik funkciója lesz így már (iOS-en az Edge böngészőbe került). Üröm az örömben, hogy a Your Phone használatához egy Microsoft-fiók is szükségeltetik.

 

Nem gittegylet

Sokakat megdöbbentett a Microsoft legutóbbi lépése, hogy védelmébe vette a Linuxot, hiszen egykor Steve Ballmer (egy rosszabb periódusában) a rákhoz hasonlította. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, hiszen csak nemrég vásárolták fel a Githubot, amiből sokan következtettek arra, hogy nyitni fognak a nyílt forráskód irányába. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az Azure is Linuxra épül, sőt már a Windows 10-ben is lehet bizonyos disztribúciókat natív módon futtatni. A mostani Open Invention Networkbe való belépés viszont állítólag még a redmondi cég néhány vezetőjét is meglepte. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az eddig csupán a linuxos ökoszisztéma számára szabadalmi védettséget jelentő szövetségbe bele fognak kerülni a Microsoft saját szabadalmai is (60 ezer ilyennel rendelkeznek már). ICT-szakemberek már rebesgették ezt a meglepő lépést, hiszen mind az Azure és a Windows Subsystem for Linux révén is, de már a Linux-ökoszisztéma egyik legfontosabb szereplőjévé vált a cég, vagyis az OIN védelmére nekik is szükségük van. Ami nem más, mint a linuxosok NATO-ja, egy olyan szövetség, amely tagjait megvédi a külső támadások ellen. Alapja, hogy a tagjai nem használják szabadalmaikat egymás ellen, nem is indítanak szellemi tulajdon elleni pereket sem, vagyis nem monetizálhatják azokat. Ezt az garantálja, hogy egy új OIN-tag a szervezet szellemi tulajdonának egyben jogdíjmentes licenc élvezőjévé is válik. Mielőtt hajlamosak lennénk valami gittegyletnek vélelmezni ezt a több mint 200 tagot számláló szövetséget, érdemes megnézni, kik is vannak benne – a Canonical, a Google, az IBM, de a Red Hat, a Sony, a SUSE és a Tom Tom is. Vagyis a redmondiak megütötték a főnyereményt, hiszen ingyen és bérmentve kapják meg ezek linuxos szabadalmait.

 

Mi lesz a licencekkel?

Vajon lesz-e a rablóból pandúr, tehetjük fel a kérdést, hiszen felvetődik rögvest, mi fog történni a Microsoft által összeszedett androidos licencszerződésekkel? Köztudomású ugyanis, hogy 2010-től minden androidos gyártó terítékre került a redmondiaknál, és szabadalmi licencszerződésre ítélték őket bírósági tárgyalásokkal is (Acer, HTC, Motorola, Samsung és társai). Az androidos ökoszisztéma állítólag több mint 3 milliárdot fial évente (a Samsung ennek az egyharmadát fizeti), minden készülékért 10-15 dollár közötti összeget fizetnek a Microsoftnak, aki büszkén hirdette is 2012-ben, hogy az ilyen operációs rendszerű mobilok 70 százaléka után szedi már a sarcot. Állítólag a mostani lépéssel lemondanak ezekről a jogdíjakról, de hivatalosan ez még nem hangzott el, a Linuxról és a felhős használatról volt csak szó. Erich Andersen MS IP-jogász 60 ezer szabadalomról beszélt, amelyhez keresztlicencelés jár, az összes, amivel a cég rendelkezik (nincs leírva az Android külön). Ugyan most az OIN vezére, Keith Bergelt szerint is minden, amivel a Microsoft rendelkezik, benne van, vagyis a régebbi nyílt forráskódú technológiák, mint az Android, az OpenStack, és az újabbak, mint a HyperLedger is. Azért bujkál az emberben a kisördög, hogy valójában vajon mi fog történni az androidos licencekkel. Lemondanak-e az aranytojást tojó tyúkról vagy sem?