Technológia

57_hegedus_viktor_GYU_5492_2.jpg
Forrás: ITB

Okos városok, okos vállalatok – a jövő okos megoldásai már elérhetők

Mobileszközök forgalmazásával, ipari mobilmegoldásokkal kezdte el tevékenységét a Smart Csoport 2009-ben, amely jelenleg az okosváros megoldások fejlesztését tűzte ki célul. Hegedűs Viktorral, a vállalat üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– A mobil megoldások piacán egyedi helyzetben vannak, mert mind a konzumer, mind a vállalati szegmenst egyaránt kiszolgálják.

– Igen, egyik erősségünk, hogy a mobilpiacot nemcsak a közvetlen fogyasztók, de a vállalati ügyfelek szemszögéből is ismerjük. A két ügyfélkör különbözik egymástól, például a klasszikus végfelhasználók egy konkrét okoseszközt kérnek tőlünk, ezzel szemben a vállalatokat a teljes megoldás érdekli, nyitottak a javaslatainkra, a tanácsainkra. A fogyasztók két-három évre terveznek; a vállalatok hosszútávon használható, ipari körülmények között is helytálló, könnyen menedzselhető megoldásokat kedvelnek.

– Miért kezdtek el az okosváros területtel foglalkozni?

– Rengeteg okosotthon és okosváros megoldást láttunk távol-keleti konferenciák, szakmai rendezvények során, melyek kiforrottak, megbízhatóan működnek, és jó ár-érték aránnyal rendelkeznek. Ezekhez bizonyos részegységeket korábban is szállítottunk már, de most szeretnénk komplett megoldásokkal szolgálni. A magyar közigazgatás is elindult a digitalizáció útján az okosváros, okosállam projektek felé, tudják, hogy a digitális bennszülötteknek digitális közművek kellenek. Piacismeretünkből adódóan előnyt élvezhetünk versenytársainkkal szemben, hiszen mindkét fél igényeit ismerjük. Tudjuk, milyen megoldások kellenek az önkormányzatoknak, az államigazgatás szereplőinek, ahogy tisztában vagyunk az állampolgárok fogyasztási szokásaival is, ismerjük, milyen okosváros megoldásokat használnának szívesen. Több fenntartható városi mobilitás, energia, infrastruktúra megoldásokat ismerhettünk meg, látjuk a működő, sikeresen megvalósult projekteket, ahogyan a kudarcokat is. Úgy gondolom, okosvárosokat vagyunk hivatottak építeni, tapasztalatainkat, szakértelmünket ezen a piacon is kiválóan tudjuk kamatoztatni.