Technológia

61_szomor_bence_balabit.jpg
Forrás: ITB
Kisebb költség és kockázat

Ne vegyen, béreljen!

A vállalati informatikában is egyre gyakrabban jelent alternatívát a szoftverbérlés, mely kisebb költségvetésű szervezetek számára is lehetővé teszi nagyvállalati rendszerek bevezetését.

A szoftverpiacon az elmúlt években végbement technológiai változások a gyártók által alkalmazott üzleti modellekre is jelentős hatást gyakoroltak. A webes alkalmazások és a felhőszolgáltatások terjedésével előtérbe kerültek a hagyományos határozatlan idejű, vagy más néven az örökös licenctől eltérő konstrukciók is.

 

Nem kell birtokolni

Ezt a trendet erősíti az az it-piacon terjedő paradigmaváltás is, amely szerint nem csak az otthoni, hanem a vállalati felhasználók sem vágynak minden esetben arra, hogy szoftvereket „birtokoljanak” – mondja Szomor Bence, a BalaBit marketingvezetője. Ehelyett egy sokkal kedvezőbb finanszírozási, rugalmasabban változtatható konstrukcióban szeretnék megkapni azokat az eszközöket, amelyekre éppen szükségük van -- és ameddig szükségük van rá.

Már most is tipikus felhasználói területnek számít az ügyviteli, crm-rendszerek, irodai alkalmazások és a grafikai szoftverek piaca. Ezekre az eszközökre hasonló konstrukciókban külön-külön is akár több tízezer dollárt költenek évente a felhasználók, ez pedig jól mutatja, hogy nemcsak az olcsó megoldást keresők gondolkoznak ebben a finanszírozási formában. A gyártók is kedvelik ezt a modellt, mert az ad hoc értékesítések helyett tervezhető, folyamatos, bevétellel kalkulálhatnak.

 

Bátrabban belevágni

A felhasználók számára számos előnyt tartogat az előfizetéses konstrukció. Ahogy a felhőszolgáltatásoknál, itt is mindig a legfrissebb termékverzió teljes körű funkcionalitását használhatják anélkül, hogy külön szoftverkövetést vásárolnának – kezdi a felsorolást Szomor Bence. Pénzügyi szempontból is kedvező lehet a konstrukció. Egy örökös licenc vásárlásához képest alacsonyabb az indulási költség, így egy tipikusan nagyvállalati szintű szoftver kisebb, kevésbé tőkeerős vállalkozások számára is elérhetővé válik. Ráadásul a szoftverre költött pénz nem beruházásnak minősül: az előfizetési díj költségként, jól tervezhető módon elszámolható és így csökkenti az adóalapot.

A kisebb indulási költség a vállalatok döntési helyzetét is egyszerűsíti. Kedvezőbb feltételek mellett, bátrabban lehet élesben, valós körülmények között is kipróbálni egy új terméket egy nagyobb projekt megvalósítása előtt. Mivel nincs szükség a teljes licencdíj kifizetésére, kisebb a szoftver bevezetésének kockázata. A rendszeresen fizetendő előfizetési díj nem igényel hosszú távú elköteleződést. Különösen jól jöhet ez azoknak a vállalatoknak, amelyek gyakran változó üzleti-szakmai környezetben működnek, így igényeik nem tervezhetők több évre előre.

 

Biztonság havidíjért

Leginkább ilyen cégeknek kínálja előfizetési konstrukcióban két termékét a BalaBit is. A Shell Control Box a felhasználók tevékenység-felügyeletére szolgál, míg a syslog-ng Store Box a naplózást teszi hatékonyabbá. A szolgáltatás jellegzetessége, hogy a megoldás az ügyfél saját informatikai infrastruktúrájában üzemel, úgynevezett virtuális appliance formájában.

Szomor Bence még hozzáteszi, hogy hagyományos, örökös licenc a jövőben sem tűnik el a cég portfóliójából, ez továbbra is előnyösebb lehet bizonyos vállalkozások számára. Ebbe a körbe sorolhatók azok, amelyek hosszú távú információbiztonsági stratégiával rendelkeznek, megvannak náluk a rendszer bevezetéséhez szükséges anyagi erőforrások, illetve biztosak a választott termék funkcionalitásának hosszú távú hasznosságában és megtérülésében.