Technológia

Nebojsa Stankic, Sophos
Nebojsa Stankic, Sophos
Forrás: ITB
A védelem emberi oldalával is foglalkoznak

Lehet egyszerű is a biztonság

Növelni szeretné magyarországi partnerei számát a biztonsági termékekkel foglalkozó Sophos. A disztribútoroknak szervezett találkozójukon Nebojsa Stankiccsal, a vállalat Magyarországért is felelős channel menedzserével beszélgettünk.

– Hány partnere van most a Sophosnak hazánkban?

– Húsz aktív partnerrel dolgozunk Magyarországon, de feltett szándékunk, hogy növeljük a számukat – erről szól a mostani rendezvényünk is. Ezen az évente ismétlődő egyszeri eseményen túl minden szükséges támogatást megadunk a termékeink disztribúcióival foglalkozó partnereinknek. Azt látjuk, ha az embernek megvan a kellő technikai magabiztossága és kialakult a megfelelő kapcsolati hálózata, akkor szép eredményekre képes. Van olyan egyfős céget működtető partnerünk, aki egy év alatt 200 ezer eurónyi Sophos-terméket adott el. Most megéri biztonsági termékekkel foglalkozni, a Sophos bevétele évről évre 25-30 százalékkal bővül, az elmúlt 13 évben pedig a biztonsági piac 36-szorosára nőtt – és még csak az elején tartunk a dolgoknak.

– Hogyhogy csak az elején?

– Egyre több eszköz okos, legyen az egy mérleg, egy hűtőszekrény vagy az iroda fűtéséhez használt termosztát. Hamarosan bárhová nézünk, számítógépek által működtetett tárgyakat látunk. Ezeket is meg kell védenünk, hiszen nem szeretnénk, ha egy nap a hűtőszekrény 10 tojás helyett 10 ezret rendelne. A biztonsági megoldások az IoT témakörét csak most kezdik komolyan venni, van még feladatunk ezen a téren.

– Milyen iparágakban aktív a Sophos?

– A térségben ügyfeleink főleg a kormányzati szektorból kerülnek ki, de komoly ügyfélbázissal rendelkezünk a pénzügyi szolgáltatók és a távközlési szektor szereplői között is. Aktívan nyitunk a kis- és közepes vállalkozások felé. Arra büszkék vagyunk, hogy a végponti védelem és a tűzfalmegoldásaink is a Gartner Magic Quadrant vezető termékei közé tartoznak. Biztonsági technológiánk a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközeivel egyre többször önmaga oldja meg az eseményeket, és igyekszünk még több automatizmust a folyamatokba építeni. De a biztonság emberi oldalával is foglalkozunk: Pish Threat termékünk egy adathalászat fókuszú oktató modul, amely phishing támadást szimulálva szúrja ki, hogy kinek van szüksége oktatásra ezen a területen. Vagy egy másik modulunk használatával láthatjuk, hogy melyik felhasználó szegi meg legtöbbször az IT-szabályzatot, és tanfolyamra küldhetjük.

– A kis- és közepes vállalkozások is keresik a biztonsági termékeket?

– Igen, ez egy nagyon dinamikusan növekvő terület. A KKV-knál is rengeteg adat keletkezik, amit meg kell védeni. Elég, ha egy ügyvédi irodára vagy orvosi rendelőre gondolunk, gyakran több információ keletkezik náluk, mint egy nagyobb, kevésbé információgazdag vállalatnál. A nagy és a kisebb vállalatok között az a különbség biztonság területén, hogy a nagy cégek meg tudják fizetni az IT-biztonsági szakértőt. Termékeinket úgy alakítottuk ki, hogy a KKV-k generalista rendszergazdái, de a log fájlok részletes tartalmára kíváncsi szakemberek számára is használhatóak legyenek. Például, ha valaki a jelentéseinkből csak arra kíváncsi, hogy milyen támadásokat hárított el a rendszer, azt egyszerűen emészthető felületen megtekintheti, de ha valakit a mélyebb, mögöttes történések érdekelnek, akkor azt tálaljuk neki. A biztonság nálunk ilyen egyszerű.