Technológia

32_Stephen_Brobst_420
Forrás: -

Kis kudarcok vezetnek a nagy sikerhez

Nem félni kell a „Nagy Adattól”, hanem okosan kihasználni a benne rejlő lehetőségeket – mondja a téma egyik legismertebb nemzetközi szakértője. És bár a technológiának is változnia kell, a hozzáállásban még nagyobb átalakulásra van szükség.

Stephen Brobst, a Teradata technológiai vezérigazgató-helyettese (cto‑ja)
Stephen Brobst, a Teradata technológiai vezérigazgató-helyettese (cto‑ja)
– Mennyire rajzolja át a „Nagy Adat” az üzleti intelligencia eddigi képét?

– Talán az emberi oldalra lesz nagyobb hatással, de a technológia sem marad érintetlen. Korábban az adatelemzők üzleti kérdésekre keresték a választ az adattárházakban; most az adattudósok (data scientists) magukat a kérdéseket próbálják megfogalmazni a rendelkezésükre álló nyers adatok alapján. Ehhez újfajta képességekre, új technológiákra és eszközökre is szükségük lesz. Előtérbe kerül az adatvizualizáció, de nem válnak feleslegessé a meglévő adattárházak sem.

– Hadoop és a MapReduce technológiák nélkül elképzelhetetlen új megoldás?

– Nem fog eltűnni a Hadoop, mert az óriási adattömeget a hagyományos adatbázis-kezelőkben nem lehet költséghatékonyan menedzselni. A MapReduce-t, mint az objektumorientált technológiákat, a nagy gyártók szépen beépítik a termékeikbe, és azokban él tovább.

– Milyen technológiai változásokra kell még felkészülnünk?

– Úgy látom, nagymérvű átalakuláson mennek majd át az etl- (extract, transform, load) eszközök. Az új felhasználási módszerekben azonban nem a betöltés, hanem a lekérdezés, az elemzés során rendelünk az adatokhoz struktúrákat. Ezért aztán szerintem a lekérdező bi-eszközökből és az etl-eszközökből a szoftverek egy új csoportja alakul ki – egyelőre nem látszik, milyen módon.

– Lehet-e kicsiben kezdeni Nagy Adat projektet?

– Nem csak lehet, kell is. Az első lépés, hogy megnézzük: ki tudunk-e nyerni értéket az adatainkból? Minek gyűjtsünk be egy nagy rakás adatot, ha aztán nem tudjuk hasznosítani? Egy könnyen megvalósítható discovery platformmal bizonyítható az üzleti hasznosság, és ráérünk utána felhalmozni az adatokat egy technológiailag nagyobb kihívást jelentő Hadoop rendszerben.

Szakmai pálya

– a Berkeley-n, az MIT-n és a Harvard Business Schoolon szerezte műszaki és MBA végzettségeit

– több egyetemen tanított és volt vendégelőadó

– három sikeres vállalkozást alapított az adatbázisok és adattárházak területén

– 1999 óta a Teradata technológiai vezérigazgató-helyettese

– A technológián túl milyen változásokat kell végrehajtani?

– Ne büntesse a vállalati kultúra a kudarcot. Az adattudósok folyamatosan kísérleteznek az adatokkal, és nem minden kísérlet sikeres.

– Működnek a hagyományos megtérülési számítások a Nagy Adat projektekre?

– Nem szabad minden egyes elköltött fillértől hasznot várnunk. A Nagy Adat olyan, mint a tőzsdei portfólió-menedzsment. Vehetünk csak alacsony kockázatú részvényeket – de akkor csak alacsony nyereséget várhatunk. Ha merünk kockáztatni, akkor némelyikkel szinte biztosan bukunk – de a többin realizált nagyobb nyereség révén ez bőven megtérül. A Nagy Adaton végzett projektek egy része is kudarcot fog vallani, de a többi haszna majd kárpótol értük.