Technológia

Igények és megoldások

Az alkalmazásokkal szembeni elvárásokhoz igazodik a kínálat.

A különféle méretû és célú eszközök folyamatos tápellátásának biztosítására többféle szünetmentes tápegységet is kifejlesztettek. A négy legfontosabb típus az egyszeres konverziójú, a Line-interactive, a kétszeres konverziójú és a deltakonverziójú.

Egyszeres konverziójú (off-line). Rendszerint kisebb rendszereknél alkalmazott megoldás. Az UPS a hálózatról nyert áramot gyakorlatilag változtatás nélkül továbbítja a számítógép felé, miközben feltölti vele akkumulátorait is (itt történik az egyszeres konverzió is: váltóáramból egyenáram lesz). Áramkimaradás esetén az akkumulátorok szolgáltatják az áramot a számítógép számára. Az átváltás a hálózati áramról az akkumulátorokra egy mechanikus kapcsolóval történik, ami két-három ezredmásodperces kimaradást eredményez, de ezzel a legtöbb számítógép beépített tápegysége megbirkózik. Line-interactive. Ez már fokozottabb védelmet ad, mint az egyszeres konverziójú UPS.

A bejövõ áram folyamatosan áthalad az inverteren, töltve ezzel az akkumulátorokat. Nemcsak áramkimaradás esetén hasznos, hanem alkalmas a feszültségingadozások (tartósabban alacsony vagy magasabb feszültség) kiegyenlítésére is. Kétszeres konverziójú (online). A bejövõ áramot az UPS egyenárammá alakítja, és az akkumulátorokba táplálja. A kimeneti oldalon az egyenáramot visszaalakítja váltóárammá, és úgy adja tovább a berendezésnek. Ennek révén a bejövõ áram minden zavara kiszûrhetõ, és tiszta szinuszhullámos árammal táplálható a számítógép. Hátránya, hogy meglehetõsen nagy áramveszteséggel dolgozik, és úgynevezett harmonikus torzításokat küld vissza a hálózatba. Deltakonverziójú. Kiküszöböli a kétszeres konverziójú UPS-ek fent említett hiányosságait. Két konvertert alkalmazva harmadával tudja csökkenteni a harmonikus torzításokat, és 97 százalékos hatékonysággal mûködik.