Technológia

28_3D_420
Forrás: -

Gyilkos vagy életmentő a 3d nyomtatás?

Ellentmondásos a 3d nyomtatási technológia fogadtatása. Sokan félnek tőle, mert olcsón ad követhetetlen fegyvereket az emberek kezébe, mások magasztalják, mert életet menthet.

A 3d- (tárgy-) nyomtatás területén több technológia versenyzik. Közös gyökerük a professzionális gépészeti tervezést több mint egy évtizede szolgáló gyors prototípus-készítés: a számítógépen megtervezett vagy a netről letöltött modellfájl alapján a készülék elkészíti a tárgyat. Az áttörés egy éve következett be, három (négy) tényező révén: az öklömnyi tárgyak előállítására alkalmas 3d printer ára tízezer dollár alá csökkent; a nyomtatásra használt alapanyagok minősége életszerűre javult; közönséges halandó számára is kezelhető 3d tervezőprogramok születtek, majd egy ügyes technikus fegyveralkatrészeket kezdett 3d-printelni, amit a techbulvár-sajtó – internet – állandó hír-alapanyagként hasznosít.


Ma két tárgykészítési technika versenyez: az egyik a tintasugaras nyomtatóra hasonlít, de tinta helyett olvasztott műanyagcseppekből (és rétegekből) köpködi össze a a tárgyat. A másik speciális folyadék felszínére rajzolja lézerrel a tárgy egy metszetét, az megszilárdul, a tárgyasztalt egy rétegvastagsággal lejjebb süllyeszti a gép a folyadékba, és így tovább.

 

Szűk piaci szegmens

A technológia alapvetően egyedi tárgyak gyors elkészítésére alkalmas: ilyenek például az ékszerek, a testrész-protézisek – és drága berendezések egy-egy kicsi, de a működéshez elengedhetetlen alkatrésze. Nyomtathatunk a vacsorához is tányérokat, de nem éri meg, a számítások szerint így harmincszor drágábbak, mint az üzletben.

Titánpor tartalmú alapanyagból készítettek már állkapocs-protézist, 2012 februárjában ültették be egy 83 éves asszonyba. Legutóbb (két hete) egy másfél éves, rendellenesség miatt operált gyermek életét mentették meg azzal, hogy 3d nyomtató segítségével nagyon rövid idő alatt készítettek egy kis sínt felszívódó műanyagból, mely a légzését segíti, míg a saját légcsöve visszanő.

 

Nyomtatott fegyverek

Az egészségügyi sikerek ellenére az internet mégis a nyomtatott fegyverektől hangos. A Gizmodo híradása szerint csekély 25 dollárból (hatezer forintból) lehet egy kilenc lövés „élettartamú” automatapisztolyt készíteni (a fenti ügyes technikus nem pihent tavaly óta…). A körülmény az amerikai hatóságokat cselekvésre késztette, a tervek az interneten hozzáférhetők, és a 3d printer (egyelőre) nem engedélyköteles. A terveket az amerikai belügyminisztérium kérésére el kellett távolítani, persze, addig több százezren tölthették le gépükre. A terrortámadásokra érzékeny Amerikában, de szerte a világban is jogos a félelem, egyre könnyebb olyan fegyvert készíteni, amelyet a biztonsági rendszerek fémdetektorai nem észlelnek, és bármikor egy elszánt őrült kezébe kerülhet. (Bár legújabban kiderült, hogy kés és balta is alkalmas terrorcselekményekhez. – a szerk.)