Technológia

41_mastercard.jpg
Forrás: ITB
A digitális vásárlásé a jövő

Biometrikus azonosítás erős ügyfélhitelesítésre

A törvényi változások megkövetelik az erős ügyfélhitelesítést – a Mastercard a biztonságos, gyors és ügyfélbarát biometrikus azonosítás használatát javasolja. Az egyre több mobiltárcát kínáló banknak köszönhetően gyorsan nő a mobileszközt használók száma egyérintéses fizetéskor.

A bankkártya birtokosok fokozott védelme érdekében jövő évben lépteti életbe az Európai Unió azt az új szabályozást (a PSD2 részeként), amely előírja, hogy digitális fizetéseket csak úgynevezett erős ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication) után hagyhatja jóvá a szolgáltató. Mindez azt jelenti, hogy a három rendelkezésre álló azonosítás típusból: az ismereten alapuló (például a jelszó), a birtokláson alapuló (például token kártya) és a biometrikus azonosításból (például ujjlenyomat) legalább kettőt használni kell a vásárló azonosításánál.

 

Jobban bízunk a biometrikus hitelesítésben

„Ebben a helyzetben a legnagyobb kihívás a számunkra, hogy a fokozott biztonság és többszörös azonosítás ne jelentse a fizetési élmény romlását, ne legyen hosszadalmas és főképp ne vezessen a vásárlás megszakításához” – mondja Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. Amellett, hogy biztonságos és gyors, a biometrikus azonosítás, nem igényel további információt vagy speciális eszközt. Ezért a Mastercard a biometrikus azonosítás használatát szorgalmazza, tette hozzá az igazgató.

A Mastercard 2016-os felmérése szerint a magyarok nyitottak a biometrikus fizetésre, a nemzetközi kutatás azt találta, a magyar válaszadók több mint fele jobban bízik a biometrikus, mint a hagyományos hitelesítési módokban.

 

Gyorsan nő a mobilfizetés száma

A fizetéstechnológiai vállalat legfrissebb adatai szerint a bolti mobilfizetések száma Magyarországon gyorsan nő. A bolti mobilfizetés alatt olyan technológiát értenek, amikor érintéses fizetéskor a bankkártya helyett a mobiltelefonunkat érintjük oda a fizetési terminálhoz. Az új belépőknek köszönhetően a növekedés 2018 elején huszonhatszoros volt. Magyarországon jelenleg öt kereskedelmi bank: a Budapest Bank (friss belépőként), a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank Simple mobiltárcái teszik lehetővé az ügyfeleknek, hogy kártya helyett mobiljukat érintsék a terminálhoz.

„Jól indult az év a mobilfizetés szempontjából, és jók a kilátásaink az év további részére nézve is, hiszen még a nyári fesztiválszezon előtt vagyunk. Az egyetemisták körében végzett kutatásunk szerint a felsőoktatásban tanulók több mint 20 százaléka már használ mobiltárcát, mégpedig elsősorban a nyári fesztiválokon. Így arra számítunk, hogy idén jelentősen nő a mobilfizetés népszerűsége, és egyre magabiztosabban fizetünk majd mobillal az üzletek pénztárainál” – részletezte Eölyüs Endre.

 

Előtérben a biztonság

A Mastercard mindent megtesz annak érdekében, hogy a digitális vásárlás minden területén magas szintű biztonságot teremtsen a felhasználók számára. A kártyatársaság ezért vezette be az MDES (Mastercard Digital Enablement Service) technológiát a digitális fizetéseknél. Az okostelefonon nem tárolódik fizikai kártyaadat, a fizikai kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámot használunk a fizetési műveletekben. Ennek köszönhetően az újgenerációs mobilfizetés ugyanolyan biztonságos, mint ha a bankkártyánkkal fizetnénk. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést érzékelünk, a már megszokott módon le tudjuk tiltani a bankkártyát a bankunknál.