Road

Meznerics Ádám, Sinaptive; Dr. Matolcsy András, SOTE I. sz. Patológia; Tohai Tibor, Sinaptive
Meznerics Ádám, Sinaptive; Dr. Matolcsy András, SOTE I. sz. Patológia; Tohai Tibor, Sinaptive
Forrás: ITB
Hic mortui vivos docent

Videokonferencia élőknek, holtakról

Első pillantásra talán morbid ötletnek tűnik videokonferencia rendszert építeni egy boncterembe. A Semmelweis Egyetem világszinten is egyedülállónak tekinthető, saját forrásból megvalósult megoldása viszont akár sokkal hasznosabb célokat is szolgálhat, mint a vállalati irodákban működő társai.

„Itt a holtak oktatják az élőt”, áll (latinul) a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet bonctermének ajtaja fölött. És ez valóban így van: a kórbonctan egyik legfontosabb feladata, hogy az elhunyt betegek vizsgálatával megerősítse, árnyalja, kiegészítse vagy adott esetben megcáfolja a kezelőorvos (a klinikus) diagnózisát, és ezzel okulásul szolgáljon a későbbi esetekhez.

A legjobb, ha mindez személyesen történik, vagyis a klinikus elmegy a boncterembe, és ott konzultál a patológussal és szemügyre veheti a kérdéses szervet. „Ilyenkor derül ki egy betegség lefolyásának végső konklúziója”, mondja Dr. Matolcsy András, az intézet igazgatója. „Mi segítünk a klinikusnak a következtetések levonásában, ő pedig segít nekünk a patológiai oktatásban, hiszen a diákok is hallhatják a konzultációt, ők is feltehetnek kérdéseket.”

Mivel a klinikusok más-más intézményekben dolgoznak, így a személyes jelenlét sokszor nehezen oldható meg. Videokonferencia segítségével a klinikus és a patológus viszont úgy tud interaktív konzultációt folytatni, hogy előbbinek sem kell kimozdulnia a saját intézményéből.

 

Közös munka gyümölcse

„A Polycom és Plantronics egyesüléséből létrejött Poly legjelentősebb magyarországi partnereként több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezünk videoképes tárgyalótermek tervezésében és kivitelezésében, azonban a videokonferencia technológia egészségügyi felhasználása egészen új kihívásokat jelentett” – mondja Meznerics Ádám, a rendszert kiépítő Sinaptive üzletfejlesztési igazgatója.

„A tervezésnél egészen más szempontokat kellett előtérbe helyeznünk, mint egy klasszikus üzleti tárgyalóteremnél. Az egyik legfontosabb feladat a teremben zajló munkafolyamatok megismerése volt, ami alapján egy sokrétűen, mégis egyszerűen használható rendszert kellett kialakítani. A Poly videokonferencia-megoldásaival és a Newline interaktív kijelzőivel ezeket a nehézségeket magabiztosan tudtuk áthidalni”, foglalja össze Tohai Tibor, a Sinaptive műszaki igazgatója.

„Ha az első pillanattól nem egyértelmű a használat, az frusztrációt szül, és az sem lesz hajlandó használni a rendszert, akinek készül”, mondja ennek fontosságáról Dr. Matolcsy András, aki az eddig eredményekkel rendkívül elégedett.

 

A mikroszkóp a következő állomás

A rendszert egy fali és egy mobil kocsira szerelt mozgatható Poly kamera, valamint három, nagyméretű, érintéssel vezérelhető Newline-Interactive kijelző alkotja. A patológus elhelyezi a vizsgálni kívánt szervet a boncasztalon, beállítja a kamerát, majd egyetlen érintéssel videokonferenciát kezdeményez a társintézményekkel. A létrejött virtuális konzultációban a vizsgált szerven egyszerre tud dolgozni a patológus és a klinikus, mintha csak egy térben lennének. A történtek egyúttal megjeleníthetőek a boncterem nagyméretű kijelzőin és az emeleti előadóterem vetítőjén, így akár több mint száz egyetemi hallgató is részt vehet a vizsgálatban.

A diagnosztikai munka szempontjából rendkívül lényeges, hogy a videokép mellett a beteg egyéb adatai, leletei, teljes kórtörténete is megjeleníthető. A dokumentációs és oktatási tevékenységet segíti, hogy a kijelzőn megjelenő képet jegyzetekkel lehet ellátni, egy mozdulattal el lehet menteni, majd igény esetén megosztani a gyakorlaton részt vevő diákokkal.

Dr. Matolcsy Andrásnak határozott tervei vannak a továbbfejlesztésre. A legnagyobb előnyt a mikroszkópos szövettani vizsgálatok közvetíthetővé tétele jelenti majd, hiszen így élő betegek diagnosztizálását könnyítené meg és gyorsítaná fel a videokonferencia.