Road

Somogyi Tamás ügyvezető, Pan-Inform
Somogyi Tamás ügyvezető, Pan-Inform
Forrás: ITB
Egészségügyi informatika

Magánszolgáltatók: irány az EESZT!

Idén januárban az egészségügyi magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, legkésőbb június 1-től pedig már online kell adatokat szolgáltatniuk a központi állami rendszerbe.

2017 végén kezdte meg működését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amelyhez azóta folyamatosan újabb és újabb intézményi körök csatlakoznak. Ez a folyamat érkezett-érkezik egy újabb állomásához idén, amikor minden egészségügyi magánszolgáltatónak is csatlakoznia kell az EESZT-hez, és júniustól már folyamatosan kell adatokat is szolgáltatniuk az általuk végzett ellátásokról. Az adatszolgáltatást online, az ÁEEK által akkreditált szoftver segítségével kötelesek megtenni – mesél az új követelményekről Somogyi Tamás, a Pan-Inform ügyvezető igazgatója.

Ez azonban nem mindenki számára lesz magától értetődő képesség. Közel 20 ezer magánpraxisról beszélhetünk szerte az országban, amelyek digitalizáltsága eltérő szinten áll, de sokszor elmarad az ideálistól. „Valamilyen betegnyilvántartást természetesen mindenki vezet, de gyakran találkozhatunk Excel-táblával vagy akár a klasszikus kockás füzettel. Integrált betegnyilvántartó rendszer, különösen olyan, amely adatokat is tudna szolgáltatni, még igen kevés helyen működik”, teszi hozzá Somogyi Tamás.

 

A felhőből, modulárisan

A szükséges akkreditált szoftverekből széles választék érhető el a magyar piacon, de jóval kevesebb azok száma, amelyek kimondottan magánszolgáltatóknak készültek. A T-Systems Magyarország 100 százalékos tulajdonában álló Pan-Inform erre kialakított rendszere, a startMedSol viszont ilyen. Fejlesztésénél az elsődleges szempontok között volt, hogy minél gyorsabban használatba lehessen venni és minél könnyebben lehessen kezelni. Ennek megfelelően egy teljes egészében felhő alapú, pár ezer forintos havi díjért igénybe vehető megoldást hoztak létre, amely az orvostól csupán egy számítógépet, böngészőt és stabil, nagy sávszélességű internetkapcsolatot igényel. (Nem a startMedSol miatt, de szükség van még elektronikus személyire és a hozzá tartozó kártyaolvasóra is, mert csak ilyen módon lehet belépni az EESZT-be.)

A rendszer moduláris felépítésű. Az alapfunkcionalitást az e-receptek felírása, illetve az EESZT adatszolgáltatás jelenti. A további modulok lehetőséget adnak saját arculattal tervezett ellátási dokumentáció (beutalók, vizsgálatkérések, egyebek) létrehozására, elektronikus időpont-foglalási rendszer kialakítására vagy a készletgazdálkodás és a raktározás nyomon követésére. Ha egy praxisban több orvos dolgozik, mód van a saját betegkör és önálló előjegyzési naptár használatára is. Mindezeken túl a különféle (például fogászati) praxisokhoz egyedi szakrendszerek is kérhetők.

 

Kapcsolatban a beteggel

A cégnél már készülnek a jelenlegi adminisztrációs feladatokon túlmutató funkciókkal is. Az egyik fontos terület a korábbinál szorosabb orvos-beteg kapcsolat kiépítése, például távdiagnosztikával. Egyre könnyebben elérhetők az olyan készülékek, amelyek folyamatosan mérik a vércukor- vagy koleszterinszintet, a vérnyomást, az adatokat pedig továbbítják az orvosnak. Ezen adatok fogadására is felkészítik a startMedSol-t, hogy az ellátást végző orvos folyamatosan képben legyen páciensei állapotáról.

Szintén nagy lehetőségeket látnak a praxisnak, mint vállalkozásnak a menedzselését segítő funkciókban. Itt nagy szerepet kaphat az adatelemzés, hiszen a legkülönfélébb jelentéseket lehet elkészíteni az ellátásokról, a gyógyszerek és eszközök felhasználásáról, a kezelésekhez szükséges időkről és számtalan másról. Mindezen információk birtokában az orvos vagy a szolgáltatót vezető menedzser sokkal könnyebben és pontosabban tudja tervezni a praxis működését.