Road

36_Netclock.jpg
Forrás: ITB
NAGY UGRÁS A NETLOCKNÁL!

Itt az e-aláíró rendszerek új generációja

Saját telefonalkalmazás, videóazonosítás, teljesen átalakított, kényelmes, több partnert is kezelő aláíró rendszer – nagyot újított a Docler Holdinghoz tartozó e-aláírás specialista vállalat.

Közhely, de igaz, a járvány meghozta az e-aláírás forradalmát: 2020. október végére a duplájára nőtt, éves viszonylatban pedig közel megtízszereződött az elektronikusan aláírt dokumentumok száma a NETLOCK rendszereiben. Sajnálatos, de éppen a vírushelyzet hozta digitális robbanás teszi különösen aktuálissá, hogy az e-aláírás specialista vállalat bevezette legújabb fejlesztését: a NETLOCK névre hallgató, most debütáló szolgáltatás új dimenzióba helyezi a digitális hitelesítést.

Egy olyan, új generációs e-aláíró szoftverről van szó, amely weben vagy okostelefonos applikáción keresztül is elérhető, és amely néhány egyszerű lépésben videóazonosítással teszi lehetővé, hogy lényegében bárhol és bármikor, villámgyorsan INGYENES minősített e-aláíró tanúsítványt igényelhessünk. A videós azonosítás önmagában is nagy változás. Korábban elsősorban személyes jelenléten alapuló azonosítással lehetett ilyen tanúsítványokat igényelni: ügyfélszolgálatra kellett menni, papíron szerződni, és magánszemélyeknek is több tízezer forintot fizetni. Ennek most vége. A NETLOCK a decemberben megváltozott új jogszabályra villámgyorsan reagálva már januárban lehetővé tette a videótechnológiás azonosítással történő e-aláíró tanúsítvány kibocsátását.

 

Mintha átülnénk egy sportkocsiba

„A videóazonosítás törvényi kereteinek megalkotásával a kormányzat mérföldkövet tett le Magyarország digitalizációs történetében. A körülményes igénylési folyamat jelentős gátja volt az e-aláírás elterjedésének, de az új NETLOCK szolgáltatás nemcsak azt jelenti, hogy mostantól sokkal kényelmesebb és egyszerűbb lesz kiváltani a tanúsítványt”, mondta el Somkuti András, a Docler Holding elnöke és az e-aláírás specialista vállalat vezetője. „Az e-aláírás megoldások sok szempontból el voltak maradva az okostelefonok világához szokott felhasználók igényeitől. A NETLOCK ezen is változtat. A szolgáltatás használata egyszerű, praktikus, és hasonló élményt jelent, mint az új fintech-startupok alkalmazásai. A fiatalos és okostelefonra optimalizált NETLOCK valódi élményt ad, és lényegesen egyszerűsíti az e-aláírás használatát. Ennek része az is, hogy az igénylési és videóazonosítási folyamat önkiszolgáló, teljesen automatizált, a nap 24 órájában elvégezhető, nem kell operátorral vagy ügyfélszolgálattal egyeztetni. Mindemellett számos új, kényelmes és üzletileg is nagyon előnyös aláírási funkciót kínál. Ezek a korábbi e-aláíró megoldásokhoz szokott felhasználóknak olyan élményt jelenthetnek, mintha egy középkategóriás autóból átülnének egy sportkocsiba”, tette hozzá a NETLOCK vezetője.

Somkuti András, NETLOCK
Somkuti András, NETLOCK

 

Új funkciók, új felhasználói élmény, új üzleti érték 

A NETLOCK nemzetközi szinten is versenyképes digitális szolgáltatás, amely minden tekintetben megfelel a 21. századi felhasználó elvárásainak. Egyelőre az 1.0-ás verzió érhető el, de már most is rengeteg újdonságot hoz, és folyamatosan új funkciókkal fog bővülni. Jelenleg az üzleti felhasználói területen leginkább várt fejlesztések várhatók, de a végcél egy olyan digitálisidentitás-tárca létrehozása, amely részben vagy egészében képes kiváltani a klasszikus, pénztárcában tárolt plasztikkártyákat, és teljes körű digitális identitást biztosít a felhasználónak:

 • kényelmes és kötetlen felhasználás:
  gyors, bárhol, bármikor egyszerűen használható a regisztráció után,
  nincs szükség speciális eszközre a használathoz;
 • mobiltelefonon is könnyen használható:
  saját, androidos mobilalkalmazással rendelkezik
  (hamarosan élesedik az iOS-alkalmazás is);
 • aláírattatás funkció: a NETLOCK applikációban dokumentumokat szignálhatnak ki a felhasználók akár több aláíró számára is.
  Az aláírandó dokumentumról minden érintett fél értesítést kap fiókjába, telefonjára, és az adott dokumentumot néhány kattintással – a megfelelő biztonsági lépések után – aláírhatják az egymástól független felhasználók úgy, hogy közben nincs szükség email küldésére vagy újabb fájl megosztására.
  A dokumentum mindaddig a rendszerben marad, ameddig minden megcímzett aláíró alá nem írta azt. Amint minden szükséges aláírás rákerül a dokumentumra, akkor – és csak akkor – az érintettek letölthetik a dokumentumot vagy továbbíthatják azt;
 • asszisztens funkció:
  az aláíratás funkció azt is lehetővé teszi, hogy egy vezetői asszisztens vagy más kollégák a vezető részére aláírásra készítsenek elő a rendszerben dokumentumokat;
 • támogatja a tömeges aláírást: egyszerre aláírható akár több száz dokumentum is;
 • felhőből vagy hibrid konstrukcióban is elérhető.
 • A NETLOCK szolgáltatás könnyen beépíthető és csatlakoztatható nagyobb vállalati rendszerekhez: tömeges használat esetén is kiváló megoldást nyújt

Ami még jön:

 • személyre szabható aláíráskép elhelyezése a dokumentumokon;
 • workflow-támogatás
 • on-premise (ügyfélhez kihelyezett) megoldásként még fokozottabb bizalmi szint a dokumentumkezelésben.

 

Gattyán György, Docler Holding
Gattyán György, Docler Holding


Gattyán György, a Docler Holding alapító- tulajdonosa: „Mindenki számára szeretnénk elérhetővé tenni az e-aláírást, amelyre most – videóazonosítás után – ingyenesen regisztrálhatnak a magyar magánszemélyek a netlock.com weboldalon.”

 

Európai szerepre készül a NETLOCK

„Az e-aláírás a 21. század új alapközműve lesz. Az új szolgáltatás alapjaiban változtatja meg a digitális hitelesítésről kialakult képet. Célunk egyértelműen az, hogy 25 éves tapasztalatunkra és az új termékünkre építve európai szinten is jelentős hitelesítési szolgáltatóvá váljunk, miközben továbbra is első számú partnerei szeretnénk maradni a magyar vállalatoknak, intézményeknek, a magyar embereknek, és segíteni Magyarországnak felzárkózni digitális transzformációban az uniós élmezőnyhöz”, mondta el Somkuti András.

„Ma már senki sem akar chipkártyákat, speciális és nehezen érthető szoftvereket használni. Ugyanolyan egyszerűen szeretnénk e-aláírni, mint ahogyan egy utalást intézünk a netbankban. A NETLOCK átvezeti a 21. század világába a digitális hitelesítést. Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak Magyarországon, de európai és világviszonylatban is csak néhány cég képes ilyen színvonalú szolgáltatásra. Szeretnénk, ha minél több magyar ember megismerné mindezt és sokak számára biztosíthatnánk az elektronikus aláírás képességét és a magunk részéről ezzel járulhatnánk hozzá az ország digitális evolúciójához. Új fejlesztésünket most a magánemberek számára, magáncélú felhasználásra ingyenessé tettük”, mondta el Gattyán György.

 

INGYENESEN IGÉNYELHETŐ: a vállalat új szolgáltatása magánszemélyek számára, magánjellegű felhasználásra most ingyenesen igényelhető a videós azonosítás nagyjából 5-10 percet vesz igénybe a www.netlock.com oldalon.