Road

28_challenges-with-moving.jpg
Forrás: ITB
A járvány fél év alatt elintézte, amit az IT-sek tíz éve javasolnak

Hét vállalati funkció, amelyeket azonnal költöztessünk a felhőbe

A pandémia egyértelmű nyertese a felhő, hiszen ez a technológia kínálja a védekezéshez szükséges rezilienciát és költséghatékony rugalmasságot. Összeállításunkban hét olyan technológiát és munkafolyamatot mutatunk be, melyet megéri azonnal a felhőbe költöztetni.

A Covid-vakcina megjelenésével most már látjuk az alagút végét: nagy valószínűséggel 2021 őszén már csaknem „normális” mederbe kerül az életünk. A járvány technológiai hatásai ennél maradandóbbak, becslések szerint egészen 2024-ig alakítja IT-költéseinket. A Gartner becslése szerint a nyilvános felhőtechnológiára fordított összegek 18,4 százalékkal bővülnek 2021-ben, 304,9 milliárd dollár bevételt termelve. A növekedést nagyrészt a járvánnyal kapcsolatos viselkedés generálja, például a vészhelyzet alatt tömegesen megismert és bejáratott távoli munkavégzés a veszély elmúltával is megmarad a Gartner szerint a vállalatok 75 százalékánál. A home office-hoz pedig felhőtechnológiák kellenek.

 

1. Reziliens lesz a vállalat a felhőtől

A járványügyi védekezések arra kényszerítették a szervezeteket, hogy három fő területre fókuszáljanak: megfogják a költségeket és optimalizálják az IT-büdzsét, biztonságos munkakörnyezetet alakítsanak ki a távolról dolgozókat, illetve reziliens vállalatot építsenek. Mindhárom területet támogatja a felhő technológia. Éppen azokat az előnyöket ígéri, amelyekre egy kényszerhelyzetben kiemelten szükség van: szükség szerint igénybe vehető szolgáltatásokra, könnyen méretezhető, szinte azonnal használható folyamatokra, amelyek költsége a használat függvényében alakul.

A járványon túl is érdemes a vállalatoknak a kulcsfontosságú munkafolyamatokat és technológiákat azonnal a felhőbe költöztetni, hiszen így felkészülhetnek nem várt diszrupciókra, változás- és válságálló, azaz reziliens céget alakíthatnak ki.

 

2. Mobilitás

A távoli munkavégzéshez elengedhetetlenül szükségesek a mobil eszközök és alkalmazások, segítségükkel a kollégák biztonságosan hozzáférhetnek a vállalati alapszolgáltatásokhoz és -adatokhoz. A mobileszközök és -alkalmazások használata rugalmasan változik a vállalat feladatai és a távolról dolgozó kollégák számának függvényében. A mobil munkafolyamatok és technológiák a felhőszolgáltatások segítségével teljesedhetnek ki.

Ügyelni kell a felhőtechnológiai partner kiválasztásakor arra, hogy a szolgáltató támogassa a robusztus és tényleg könnyen méretezhető mobil szolgáltatásokat. Érdemes natív felhőmegoldásokban gondolkodni a meglévő vállalati alkalmazások migrációja helyett, nem várt előnyöket hozhatnak.

 

3. Kollaboráció és tartalommenedzsment

A Microsoft Office 365, iWork és Google Workspace (volt G Suite) csupán három példa olyan vállalati alkalmazásokra, melyek támogatják a kollaborációt. Már a járvány előtt is sok vállalat használta és kihasználta a bennük rejlő lehetőségeket, ezek a könnyen bevezethető, felhő alapú megoldások iskolapéldái. A felhő alapú kollaboráció a távoli, együttes munkavégzés alapja.  Egyes szektorokban a teljes felhő alapú kollaboráció és vállalati tartalommenedzsment a különböző, arra az iparágra jellemző előírások vagy speciális törvények miatt nem érhető el, viszont ezek a vállalatok jelentik a kivételt.

 

4. Videókonferencia

A videókonferencia-megoldások a kapcsolattartás legfontosabb eszközei a távolról, és-vagy home office-ban dolgozók számára. A járványügyi korlátozások elrendelésekor a videókonferencia használata egyes piacokon az addigi kétszeresére-háromszorosára nőtt szinte egyetlen éjszaka alatt. A minőségi videókonferencia-megoldások komoly infrastruktúrát, sávszélességet igényelnek, használatuk gyakorisága is óriási kilengéseket mutat. Mindezen jellemzők ideális felhőszolgáltatássá teszik. Megbízható, kipróbált és rugalmas méretezhetőséget nyújtó szolgáltatót válasszunk.

 

5. Virtuális munkaasztal és távoli munkaállomás-menedzsment

A virtuális desktop vagy munkaállomás-virtualizáció az IT-rendszergazdák eszköze, segítségével elválasztják a fizikai, asztali számítógépet, a munkaállomás környezetét a felhasználók által használt alkalmazásoktól. A távoli munkavégzés biztosításának legfontosabb eszköze, hiszen az kollégák bárhonnan a világról hozzáférhetnek a vállalati környezetben, munkagépen használt alkalmazásokhoz és dokumentumokhoz. Legtöbbször adatközponti szolgáltatásként találkozunk vele. A felhő alapú munkaállomás-virtualizáció is elterjedt technológia, amely jóval stabilabb és méretezhetőbb kontrollpontot biztosít az adatközponti megoldásokhoz képest.

 

6. Méretezhető alkalmazások

Azokat az alkalmazásokat tekinthetjük méretezhető alkalmazásoknak, amelyek jobban, gyorsabban, megbízhatóbban működnek, több felhasználót szolgálnak ki – ha további erőforrásokat (memóriát, számítási kapacitást) biztosítunk számukra. A méretezhető alkalmazások iránti megnövekedett igény miatt a vállalatok adatközponti alkalmazásaikat felhőplatformra terelik át. A trendet az IT működési modelljének megváltozása is gyorsította: a könnyen méretezhető felhőkörnyezetek üzleti sikereket mutattak fel, így a dinamikusan változó felhasználószámot vagy számítási kapacitás igénylő alkalmazások számára a felhő vált a kedvelt működési környezetté.

 

7. Katasztrófatűrés, üzletmenet-folytonosság

A Gartner becslése szerint 2023-ra a vállalatok 50 százaléka megnöveli a felhő alapú katasztrófa helyreállítási (disaster recovery - DR) megoldásokra szánt költségvetését. A felhő alapú DR-megoldások erőssége, hogy használat alapon lehet igénybe venni, vagyis csak katasztrófahelyzet esetén, az adatok visszaállításakor kell ténylegesen hozzájuk fordulni. A felhő alapú DR-technológiával komoly költségcsökkentést érhet el a vállalat még akkor is, ha csupán másodlagos megoldásnak használja.

Az üzletmenet-folytonosságot garantáló megoldások pedig biztosítják, hogy a vállalati folyamatok a krízis alatt és után is megfelelően működjenek. 2020-ban ez a terület kiemelten fontosság vált. A Gartner felmérése szerint 2020-ban a vállalatok csupán 12 százaléka működött a szokásos menetrendben. A felhőbe épített redundanciák garantálják, hogy a technológia alapból hibatűrő, és magasabb rendelkezésre állást garantál a vállalatoknak, mint az adatközponti megoldások.


Publikus felhőszolgáltatásokra költött összegek
(millió dollár)

 

2019

2020

2021

2022

Üzletifolyamat-szolgáltatások
(Business Process as a Service, BPaaS)

45,21

44,74

47,52

50,34

Infrastruktúra-szolgáltatások
(Platform as a Service, PaaS)

37,51

43,82

55,49

68,96

Alkalmazások
(Software as a Service) SaaS)

102,06

101,48

117,77

138,26

Menedzsment- és biztonsági szolgáltatások

12,84

14,88

17,00

19,93

Felhőinfrastruktúra-szolgáltatások
(Infrastructure as a Service, IaaS)

44,46

51,42

65,26

82,23

Munkaasztal-szolgáltatások
(Desktop as a Service, DaaS)

616,00

1,20

1945,00

2542,00

Teljes piac

242,70

257,55

304,99

362,26

Forrás: Gartner, 2020. november