Road

Szederkényi Zsolt, Click-On
Szederkényi Zsolt, Click-On
Forrás: ITB
Csak rajzolni kell

Folyamatok saját kézben

Egy üzleti folyamat kialakítása vagy módosítása nem kell, hogy informatikai projekt legyen. A megfelelő eszköz birtokában ezt az üzleti területek is meg tudják oldani.

Túl sok szoftverbevezetési projekt csúszik azon félre, hogy informatikusokra bízzák az üzleti folyamatok megértését és leképezését – állapította meg még az 1990-es évek második felében Szederkényi Zsolt. „A klasszikus megbízások során az üzleti felhasználók elmagyarázzák a belső IT-nek, hogyan működik a területük; ők ezt elmondják a külső szállítónak; ez alapján születik a megoldás, amely többnyire nem felel meg az eredeti elképzeléseknek”, mesélt a régi gondokról.

 

Együtt erősebb

Ezt akarták egyszer és mindenkorra megszüntetni, amikor kifejlesztették az xFLOWer folyamatmenedzsment platformot.

A megoldás egyik nagy újdonsága abban állt, hogy segítségével az üzleti területen dolgozó munkatársak programozás nélkül, grafikus eszközzel tudták modellezni a folyamatokat. Ha pedig ezekből előállt a belső vállalati folyamat struktúra (amihez kell némi informatikusi segítség, hiszen a különböző rendszereket össze kell kapcsolni a workflow-eszközzel), akkor utána megint csak külső segítség nélkül tudtak módosítani a munkafolyamatokon.

Fontos az is, hogy egy jól működő folyamatautomatizálási eszköz a legritkább esetben működik önmagában. Az xFLOWer interfészeken keresztül kapcsolódik olyan vállalati alkalmazásokhoz, mint az ERP, CRM vagy pénzügyi rendszer. Ugyanakkor integráltan tartalmaz egy dokumentumkezelő motort is – hiszen a munkafolyamatok többnyire valamilyen dokumentumhoz kötődnek, magyarázza Szederkényi Zsolt. A rendszerkapcsolatok kiépítése után a folyamatok átalakítása, vagy új folyamatok kialakítása már pofonegyszerű. Csak meg kell „rajzolni” a lépéseket, menteni és publikálni a folyamatot, és az onnantól kezdve azonnal elérhető lesz minden érintett számára.

Technológiák, ha összefognak

Bármennyire is automatizálhatók a munkafolyamatok emberi lépései egy workflow-menedzsment eszközzel, sokszor előfordul, hogy bizonyos feladatokat manuálisan kell elvégezni – például adatokat átmásolni egy másik rendszerbe. Ezen a ponton jelenthet nagy segítséget a folyamatrobotizálás (RPA).

A Click-On a UIPath partnereként ezen a területen is fejlesztésekbe fogott. Olyan integrált megoldást kínálnak, amelyben a workflow adott ponton meg tudja hívni az RPA-eszközt, az elvégzi a manuális, emberi feladatokat, majd az eredményt visszaadja a workflownak, és a folyamat automatikusan továbbmegy.

A jó példa ragadós

A legtöbb ügyfél általában valamilyen konkrét problémával keresi meg a Click-Ont: a számlák kezelését, az ügyfélszolgálati panaszkezelést, esetleg az új munkatársak onboarding folyamatát szeretnék megoldani. „Ez már csak azért is így van, mert a hazai üzleti vezetők fejében valahogy nincs ott a workflow, mint szoftveres megoldás”, mondja erről a vállalat ügyvezető igazgatója.

A folyamatok felmérésére, átalakítására ritkán van igény. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ha egyszer használatba veszik az xFLOWer-t, hamar kiütköznek a meglévő folyamatok hiányosságai – amelyeket pont a megoldás révén könnyen lehet orvosolni is. Az is gyakori eset, hogy amikor a vállalat többi részlegén látják, milyen hatékonyságjavulást jelentett a workflow-bevezetés azon az osztályon, ahol először bevezették, ők is bejelentkeznek a megoldásért. Ennek pedig semmi akadálya, mert a célszoftverekkel ellentétben az xFLOWer alkalmas arra, hogy teljes üzleti környezeteket modellezzenek és működtessenek benne. Az eredmény pedig a szabályozottabb, gyorsabb, hatékonyabb, és így olcsóbb működés.