Road

25_1.jpg
Forrás: ITB
Fókuszban a kkv-k

A Magyar Multi Program második köre

Nagy sikernek bizonyult a cégek körében a tavalyi, vállalkozásösztönző Magyar Multi Program (MMP). 2020 tavaszán ismét lehet indulni az innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező és exportképes szolgáltatásokat felmutatni tudó kkv-k megerősítését célzó pályázaton.

Március 5-től várják a magukat piacérettnek tartó kkv-k jelentkezését, jelentette be az ITM gazdaság stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára január közepén. A jelentkező, várhatóan több száz cégből választják ki azt az 50 vállalkozást, amely majd méltó lesz a továbbfejlesztésre. A cél nemcsak a kkv-k, de a települések és régiók, általuk a magyar nemzetgazdaság fejlődése.

A program idén roadshow-val indul, Budapest mellett hét megyeszékhely is (Székesfehérvár, Miskolc, Szombathely, Pécs, Kecskemét, Debrecen, Szeged) megismerkedik a vállalkozókkal. A jelentkezés ingyenes és a kiválasztásra érdemes vállalkozások 45 százalékos, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek (diagnosztika és fejlesztési költségek), ezt lehet egy fejlesztési terv elkészítését követően tanácsadás-szolgáltatás igénybevételére vagy komplex fejlesztés megvalósítására is költeni. (Előbbire 2-36, utóbbira 50-340 millió forintot.)

A program sikerét biztosítja az is, hogy a magyar kkv-k érettek arra, hogy megfeleljenek a feltételeknek, az első kiválasztás idején 104 cég teljesítette a szigorú kritériumokat. Csak mikro-, kis- és középvállalkozások indulhatnak, legalább négy lezárt üzleti évvel és minimum öt alkalmazottal kell rendelkezniük, és el kell érniük a 100 milliós nettó árbevételt. A középvállalatoknál évi 20 százalékos éves növekedés (vagy 50 százalék exportból), a mikro- és kisvállalkozásoknál pedig a 100 százalékos növekedés is bekerült a feltételek közé. Az MMP-be jutva a kkv-k humánerőforrás-menedzsmentet, stratégiai és pénzügyi tervezést, technológiai adaptációt, termék- és szolgáltatás fejlesztést és márkaépítést is megvalósíthatnak a multivá válás érdekében.

Kiemelt lehetőség nyílik az ICT-szektor cégeinek most, hiszen az MMP előnyben részesíti azokat, akik már eddig is sikeresen kamatoztatták tudásukat a következő területeken: automatizálás, digitális transzformáció, kiszolgáló informatikai rendszerek fejlesztése, digitális gyártástechnika, termelés irányító rendszerek adaptációja, gyártásoptimalizálás, okos gyártóeszközök (IoT), vagy meglévő analóg változatok okosítása, az intelligens termelés és vállalatirányítás. Nem hiányoznak 2020-ban már a logisztikai és az információbiztonsági, adatvédelmi és CRM megoldások sem.

Az MMP következő lépcsőfoka a külpiacra lépés, megjelent ugyanis a tudatos nemzetközi terjeszkedést segítő 1 milliárd forintos pályázati kiírás is (GINOP-1.1.4-16). Ebben a pályázatban a már sikeresen szerepelt cégeket támogatják egyéni felkészítéssel, hogy ténylegesen exportérettekké váljanak. Önminősítő metódusok kialakításával segítik a külpiacra való lépést, értékesítési stratégiát kialakítva, megtervezve exporttevékenységüket és nemzetközi piacra való sikeres bekerülésüket.