Road

Kaszab Stella és Sztankay Zsigmond, H1 Systems
Kaszab Stella és Sztankay Zsigmond, H1 Systems
Forrás: ITB
Angliából jöttem

Szakember nélkül nem működik a technológia

Visszatérő panasza a magyar infokommunikációs vállalatoknak, hogy alig találnak jó szakembert. Egy magyar kkv-nak viszont az is sikerült, ami keveseknek: külföldről tudott hazacsábítani munkaerőt.

Amikor a modern technológiák előnyeiről beszélünk, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezek nem önjáróak, kifejlesztésükhöz és működtetésükhöz egyaránt szakemberekre van szükség. „A H1 Systems idén már 28 új munkatárssal bővítette most már több mint 80 fősre duzzadt csapatát, és jövőre is szeretnénk tartani ezt az ütemet. A legjobb szakemberek bevonzásához és megtartásához azonban tudatos erőfeszítésekre van szükség” – mondja Kaszab Stella, a vállalat HR- és marketingigazgatója.

 

Már mielőtt belépne

A H1 Systemsnél ezek a tudatos erőfeszítések már a toborzás folyamatában megkezdődnek. Ahogy Kaszab Stella mondja, nagyon sokat számít, hogy a jelentkező milyen platformon és módon találkozik a céggel, milyen információkhoz jut, hogyan néz ki az álláshirdetés, mennyi időn belül kap visszajelzést, ha jelentkezik, interjú után személyre szabott visszajelzést, vagy csak egy sablonlevelet kap. A későbbiek szempontjából az is rendkívül lényeges, hogy miként sikerül beintegrálni az illetőt a vállalathoz, hogyan sikerül az ott töltött első egy-két hete.

Mindezekkel igen pozitív tapasztalatai vannak Sztankay Zsigmondnak, aki nem egészen két hónapja csatlakozott a H1 Systemshez adatközpont szakértőként. „Az első két hétben 15-20 találkozót szerveztek le nekem különböző munkatársakkal. Ennek révén átfogó képet kaphattam arról, mivel foglalkozik a cég és merre tart. Még nagyobb cégeknél sem szokott ez ilyen flottul menni” – fogalmazott.

A munkatársaknak nemcsak szakmai oktatására helyeznek hangsúlyt, hanem a különféle soft skillek és az önismeretük fejlesztésére is. A cégnél alkalmazott PXT teszt nemcsak az illető személyiségét térképezi fel, hanem azt is megmutatja, ez a személyiség hogyan illeszkedik a munkakörhöz és a szakmai vezetőhöz, mindezt pedig egy személyes konzultáció keretében az érintettel is átbeszélik, mondja Kaszab Stella. A későbbiekben a teszt eredményeit felhasználják a fejlesztési irányok, a karrierút kijelöléséhez is. „Én már átestem ezen a beszélgetésen, és nagyon hasznos visszajelzéseket kaptam. Világosan látom, hogy miben egyezik és miben különbözik a személyiségünk a közvetlen főnökömmel, ami sokat segít a közös munkában” – teszi hozzá Sztankay Zsigmond.

 

Jövőkép és szabadság

De természetesen nem csak ez vonzotta őt a H1 Systemshez. A szakember az egyetem elvégzése óta, 13 évet dolgozott Angliában és Skóciában, kivitelezési és adatközpont-tervezési területen. Ennek kapcsán hallott a Boden Type Data Centerről és a létrehozására alakult konzorciumot vezető magyar cégről. „Amikor a hazaköltözést terveztük, örömmel láttam, hogy a H1 Systems is keres munkatársakat. Amikor beszéltünk, nagyon vonzó volt, hogy a menedzsmentnek volt világos jövőképe, víziója, ami nélkülözhetetlen a nagy potenciállal rendelkező adatközponti piacon. Szerettem volna a jövőkép megvalósításában én is részt venni” – fogalmaz a szakember, aki korábban csak nagyvállalatoknál dolgozott, és bár a magyar cég jóval kisebb, látta benne a jó értelemben vett nagyvállalati hozzáállást – ami valószínűleg nem független attól, hogy a menedzsment tagjai is ilyen környezetből érkeztek, és hozták magukkal ezt a kultúrát. Eközben megvan a közvetlen, személyes kapcsolat a menedzsment és a dolgozók között.

„Számomra az is nagyon fontos, hogy felnőttként kezelik a dolgozókat, megvan a kölcsönös bizalom a két fél között. A multiknál jobban meghatározták a feladatköröket. A H1 Systemsnél viszont sokkal nagyobb szabadságom van kitalálni, hogy mivel foglalkozzam és megalkotni az ahhoz tartozó munkafolyamatokat” – említ végül még egy lényeges különbséget a két környezet között.