Piackutatás

energiatárolás
Forrás: www.pikeresearch.com

Nem csak telefonálásra

2011 a mobileszközök és a vezeték nélküli kommunikáció éve lehet. A szélessávú mobilnet, az okostelefonok, a tabletek és az „új” mobil operációs rendszerek (Android, iOS, WP7) egymást erősítve határozzák meg a piaci folyamatokat.


A hagyományos értelemben vett hangkommunikáció szerepe merőben megváltozott az elmúlt időszakban. Míg néhány évvel ezelőtt a mobilkommunikációról a többségnek a telefonálás és az sms-küldés jutott az eszébe, addig napjainkban ezek már alapvető dolgoknak, „közműnek” számítanak, s a forró pontoknak az Android térnyerése vagy a tabletek és az okostelefonok piacának robbanása számít.

ICT-report

Téma: A lakossági mobiltávközlési piac

Tartalom: mobilellátottság, beszéd célú kiadások, kereszthasználat, helyettesítés; mobilhasználat, szegmentációk, új belépők; piacnövekedési lehetőségek; szolgáltatók ismertsége; szolgáltatók részesedése, bevétele; elvárások és elégedettség; lojalitás és lemorzsolódás; mobil gps.

Információk: www.ictreport.hu

S hogy miért ez a változás? A mobilpiacot (mobilhang) szaturáció jellemzi. A BellResearch Magyar Infokommunikációs Jelentésének legfrissebb adatai szerint a háztartások 84 százalékában már van mobil, de a 15 évnél idősebbek között is ötből négyen már rendelkeznek saját használatú mobiltelefonnal. A mobilinternet eközben hihetetlen ütemben terjed – 2010 végén már több mint egymillióan neteztek mobiltelefonról vagy mobilinternet-kártya segítségével –, s ennek következtében az eszközök piacán is „forradalom” zajlik.

 

A mobiltelefonoknál már nem az a trendi, ha kicsi vagy zenét játszik le és kamera van benne. Egyre inkább fókuszba kerülnek az olyan szempontok, mint a nagyméretű és érintős kijelző, az e-mailek küldése és fogadása, a gps, vagy az új alkalmazások telepítése. A Jelentés 2010-es adatai szerint a 15 évnél idősebbek által használt mobiltelefonok kétharmada már rendelkezett kamerával, több mint egyharmadukon lehetett mp3- vagy videofájlokat lejátszani, 15 százalékuk pedig már navigációra is képes volt.

Reflexió

„Úgy gondolom, 2011 valóban a mobilkommunikáció éve lesz – mondja Podhorányi László, a Vodafone ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese. 2010-ben megnégyszereztük az okostelefonok értékesítését, nagy sikere van a nemrégiben bevezetett iPhone-nak, ezzel együtt is a karácsonyi okostelefon-eladás több mint felét az androidos készülékek tették ki. Az árak kedvező alakulásán túl ez annak köszönhető, hogy az ügyfelek mind nagyobb számban ismerik fel a mobilkommunikáció szabadságában rejlő előnyöket. Egyre többen igénylik, hogy e-mailjeiket bárhol és bármikor olvashassák, a navigáció segítségével gond nélkül indulhassanak útra ismeretlen helyeken, és az internetes böngészés mellett további hasznos alkalmazásokhoz is hozzáférjenek, mint amilyen az időjárás-előrejelzés, a menetrend vagy a mobilparkolás.

A jelentkező igényekhez alakítja a Vodafone a választékot: mind a készülékgyártók, mind az árkategóriák, mind az operációs rendszerek tekintetében. Annak érdekében, hogy a számla kontroll alatt maradjon, havi fix előfizetési díjért nyújtunk adatkapcsolatot.”

Az elmúlt évben az okostelefonok ára jelentősen esett. A mobilkészülékek cseréjének viszonylag rövid ciklusideje kedvezően hat az okostelefonok fokozódó térnyerésére – mutatnak rá a BellResearch kutatói. A statisztikák szerint a mobiltelefonok túlnyomó többsége legfeljebb 5 éves, így a következő években a többség szembesülni fog a választás szükségességével – miközben a kínálat is mind nagyobb mértékben az okostelefonok felé fordul. Az új készülékek beszerzése esetén a többség 10–40 ezer forintos árszintben gondolkozik.

 

Az új mobileszköz vásárlásában gondolkodók több mint kétötöde számára fontos volt, hogy a készülék érintőkijelzős legyen, ötödük a mobilképernyőn internetezni szeretett volna, a navigáció pedig minden negyedik vásárlónál merült fel konkrét igényként. A kutatás arra is rámutat, hogy fiatalok körében az árérzékenység mellett jól tetten érhető a nagyfokú márkatudatosság is.