Piackutatás

mobilnet_bélyeg
Forrás: www.watblog.com

Mobilizálódó hozzáférések

Bár ma még az internetezés domináns eszköze az asztali számítógép, a helyhez kötöttségtől mentes használat előnyeit egyre többen és egyre inkább kihasználják. Ez nemcsak az eszközök „mobilizálódásának”, de a szélessávú mobilinternet térhódításának is köszönhető.

Reflexió

„A kutatások eredményei azt mutatják, hogy napjainkban, amikor internetszolgáltatás vásárlásán gondolkodunk, egyre többször merül fel bennünk megoldásként a mobilinternet. Ennek oka, hogy az emberek tisztában vannak a mobilinternetnek azzal az előnyével, hogy a kényelmüket szolgálja, bárhol és bármikor tudják használni; segítségével egyszerűen megoldható a világhálóra csatlakozás. A mobilnetet már használók többsége számára ez az állandó szabadság a választása fő oka. Az indokok között nagyon fontos helyen áll még az egyszerű használat, illetve az, hogy a vásárlást követően azonnal lehet vele internetezni, nem kell a bekötésre várni” – mondja Nyilas Orsolya, a Telenor pr-szakértője.

A vállalat kutatása szerint a mobilinternetről a megkérdezettek 59 százaléka úgy vélekedik, hogy egyszerűen és könnyen használható. Ezt az internetezési megoldást leginkább a 40 év alattiak használják; körükben az átlagosnál nagyobb arányban találunk olyanokat, akik felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, és Budapesten vagy Pest megyében élnek.

Egyre szűkül a rés a pc-használók és az internetezők között – olvasható ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből. Aki ma számítógépet használ, szinte biztos, hogy internetezik is. Sőt! Minden jel arra utal, hogy nemsokára többen lesznek a világháló használói a pc-t használóknál – mutatnak rá a BellResearch kutatói. A webképes mobiltelefonok svga-felbontással, a világhálóra csatlakozó televíziók, a YouTube-kompatibilis médialejátszók, az „intelligens” háztartási eszközök olyan előnyökkel kecsegtetnek, amelyek egy évtizede jobbára még csak a jövőkutatók fantáziáját mozgatták meg.

Mind a hozzáférés eszközét, mind a használat módját tekintve a legmarkánsabb változást a szélessávú mobilinternet térhódítása jelenti. A háztartások közel 10 százalékában található meg ilyen típusú kapcsolat, ami az online háztartások közel ötödét, 18 százalékát jelenti; sok helyütt a vezetékes internetet teljesen kiszorítva kizárólag a sim-kártyával üzemelő eszközök jelentik a kapcsolatot a világhálóval.


A Magyarországon szélesebb kör számára alig három éve elérhető, mai fogalmaink szerinti szélessávú mobilinternet nem pusztán alternatív technológiaként jelenik meg az adsl vagy a kábeltévés hozzáférések konkurenseként, de a használat jellegét is átalakítja. Bár a többség ma még egyetlen helyszínen, az otthonában használja internetkapcsolatát, a helyhez kötöttségektől mentes felhasználási mintázatok gyorsan teret nyertek. A mobilinterneten keresztül csatlakozók között többségben vannak a notebookok az asztali gépekhez képest, négyből egy mobilinternet-előfizető (háztartás) számára pedig a hozzáférési helyszín másodlagos, ők az always online userek.

ICT-report

Téma: Lakossági internetpiac

Tartalom: pc és internet a háztartásokban, bevezetési szempontok; szolgáltatói kapcsolatok, hozzáférési technológiák; kiadások, piacméret, részesedések; ügyfélmúlt, választási szempontrendszer, elvárások és elégedettség, beszerzési tervek; biztonság, wifi, voin; idősorok és előrejelzések.

Információk: www.ictreport.hu

A kutatási eredmények szerint a mobilinternetet használók többsége szerint igényeiknek, szokásaiknak tökéletesen megfelel a kábelektől mentes hozzáférés – annak ellenére, hogy jellemzően legfeljebb havi 3–5 gigabájtos adatforgalomra szólnak a szerződések. Mindez érdekes kérdéseket vet fel a sávszélességben egymásra licitáló vezetékes internetszolgáltatásokra nézve. Igaz ugyan, hogy vannak előfizetők, akik igénylik az akár 100 megabites csomagokat, de ennél is nagyobb hatást gyakorol a felhasználás milyenségére a nem helyhez kötött hozzáférés megvalósulása. Kíváncsian várjuk a felhasználási szokások, a használt funkciók fejlődését, átalakulását. Hiszen a nagy áttörést ezek együttesétől várhatjuk.