Piackutatás

A Mobil világkongresszuson a
A Mobil világkongresszuson a
Forrás: Google

Intézményi mobilszolgáltatások

Egyre több oktatási intézmény mobiltelefonál, miközben a közszféra egészében mind meghatározóbb szerepet töltenek be a zárt felhasználói csoportok.

 Továbbra is van tere az oktatási intézmények esetében a mobilkommunikáció bővülésének – állapította meg a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés a költségvetési szféra mobiltávközlési piacát elemző modulja. A tavalyi évben a közszféra egészét jellemző mobiltelefon-penetráció bővülésének motorját az oktatási szegmens jelentette: míg más területeken 1-2 százalékos növekedés jellemezte a piacot, addig az előbbi csoport ennek több mint háromszorosát, 6 százalékos bővülést tudott felmutatni.


Céges mobilon

Van persze honnan fejlődni, hiszen ezen a területen még jelenleg is az oktatási intézmények állnak a sor végén; lemaradásuk az egészségügyi és az önkormányzati szervezetekhez képest tetemes (25, illetve 32 százalék a különbség), míg a központi költségvetési intézmények 94 százalékos ellátottsági mutatója szinte behozhatatlannak tûnik.

ICT-report

Téma: Intézményi mobiltávközlési szolgáltatások

Tartalom: mobiltelefon-penetráció, előfizetések száma;  szolgáltatók ügyfélköre, imázs és elégedettség; mobil felhasználói csoportok és egyéb kedvezmények; piacméret, részesedések, piaci változások; a fix és  a mobiltávközlés összefüggései; intézményi mobilkommunikációs megoldások.

Információk: www.ictreport.hu

A mobiltelefon-penetráció enyhe növekedése ellenére nem változott számottevően a szervezetek által használt sim-kártyák száma: az intézmények 2008-ban összességében körülbelül 117 ezer előfizetéssel rendelkeztek.

Míg azonban a központi költségvetési szervezetek több mint harmada legalább 50 darab mobiltelefont használt, addig az oktatási intézmények közül csupán minden harmincadik sorolható ugyanebbe a kategóriába, sőt minden második oktatási intézményben csupán egyetlen üzleti sim-kártyára fizettek elő.

Zárt csoportban

Érdekesség, hogy míg a körön belül ingyenesen telefonáló zárt felhasználói csoportok (closed user group) előfordulása és a csoportokba bevont előfizetések számának növekedése a tavalyi évben a versenyszférában képes volt „szinten tartani” a mobiltelefónia – forintban kifejezett – piacát, addig az intézményi szegmensben a zárt felhasználói csoportok penetrációjának mérsékelt bővülése, valamint a csoportokba bevont sim-kártyák számának jelentős növekedése ellenére visszaesés következett be. Ennek hátterében jelentős részben az intézménybezárások és -összevonások, a költségtakarékosság, valamint a csökkenő mobiltarifák állnak.

A mobil mint juttatás

A múlt évben mintegy kétezer hazai intézménynél volt lehetőség dolgozói program keretében mobiltelefon-előfizetést igényelni. Ennek a konstrukciónak a segítségével a munkavállalók a szolgáltatókkal történő szerződés során az intézmény által a mobilszolgáltatónál elért kedvezményeket igénybe vehették.

Dominál a hang

Az intézményi mobiltelefóniát a tavalyi évben még egyértelmûen a hangszolgáltatások dominálták. 2008-ban csupán az intézmények 8 százalékánál használtak mobiltelefonos adatátviteli megoldást, de – mutatnak rá a BellResearch kutatói – ezt is jellemzően az érintett intézmények felsővezetői, illetve informatikus munkatársai vették igénybe. A felmérésben megkérdezett intézményi döntéshozók meglátása szerint az állami szférában még nem tömeges a mobil-adatátviteli szolgáltatások iránti igény. Ahol mégis megjelenik, ott ez a megoldás leginkább a világháló elérésében és az elektronikus levelezésben tölt be szerepet.

Elkerülhetetlen mobilinternet

Tömeges sms-szolgáltatást a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező intézmények mindössze 3 százaléka vesz igénybe, míg az mms abszolút periferikus alkalmazásnak számít. Az üzleti szférában egyre népszerûbb Blackberry-szolgáltatás 2008-ban az intézményeknél még csupán szporadikusan fordult elő. A tendenciák – a mobilinternet üzleti és lakossági szegmensben történő dinamikus térnyerése – azonban egyértelmûen abba az irányba mutatnak, hogy a költségvetési intézményeket sem kerülheti el a mobilinternet térhódítása.