Piackutatás

Számít a méret

Informatizáltan

A kisvállalati mérettől felfelé már széles körben alkalmaznak üzleti informatikai megoldásokat a hazai cégek, a mikrovállalatok lemaradása viszont jelentős.

A nagy- és középvállalatok élen járnak az üzleti folyamatok célszoftverekkel történő informatikai támogatása terén, és a kisvállalati mutatók is bizakodásra adnak okot. A mikrovállalatok lemaradása azonban jelentős – olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi elemzésében. A BellResearch kutatássorozata közel másfél évtizede monitorozza a piacot, és mutatja be a hazai vállalatok és az intézményi szféra informatikai fejlettségét, alkalmazott megoldásait és a piacok fejlődését. A Jelentés önálló elemzési modult szentel a vállalati üzleti folyamatok „gépesítésének”, informatikai megoldásokkal, célszoftverekkel és rendszerekkel történő támogatásának.

 


 

 

Közép- és nagyvállalatok

A legalább 50 főt foglalkoztató cégek körében általánosnak tekinthető az informatika szerves beépülése az üzleti folyamatok támogatásába.

A kisvállalati szegmensben a penetráció szintje valamivel alacsonyabb, de ebben a körben is 80 százalék feletti az érték. Az 1-9 fős mikrovállalkozások lemaradása azonban tetemes: csak minden másodiknál találunk legalább egy üzleti folyamatot támogató informatikai rendszert.

Ebben a szegmensben nemcsak a relatíve alacsony elterjedtség jelent problémát – mutat rá Jakab Áron, a BellResearch szakértője. Az egyes évek adatait egymás mellé téve azt látjuk, hogy az egyébként is lassú fejlődés megtorpant, a mutató stagnál. Ez összecseng a mikrovállalatok pc- és internethasználati trendjeivel, amelyek lemaradást és nagyon alacsony ütemű felzárkózást mutatnak.

 

A cégmérettel arányos az alkalmazásspektrum

ICT-report

Téma: Infrastrukturális és üzleti megoldások

Tartalom: it-biztonsági megoldások, üzletmenet-folytonosság, adatközpontok, adattárolás; üzletviteli megoldások, üzletkritikus folyamatok, rendszerek integráltsága; költések, tervek; tudásmenedzsment-megoldások, erp, crm, integrált portál; honlapok, hoszting.

Információk:www.ictreport.hu

Az informatikai megoldásokat hatékonyan alkalmazó vállalatok körében a gépesítés leggyakrabban a klasszikus ügyviteli területek folyamatait fedi le – olvashatjuk a Jelentésben. Elterjedtség vonatkozásában az első helyen a pénzügy, számvitel és kontrolling áll, de a top 3-ba tartozik még az értékesítés-számlázás területe, valamint a munkaerő-gazdálkodást és a bérszámfejtés is. Ezek tipikusan azok a funkciók, amelyek a cégek széles körénél jelen vannak, és messzemenően sztenderdizálhatók is – világítanak rá a kutatók. A nagyobb méretű vállalatok felé haladva nemcsak az üzleti alkalmazások elterjedtsége magasabb, hanem a támogatott területek száma is egyre nő.

Hasonló tendencia figyelhető meg a megoldások összekapcsolásában is. A nagyvállalatok több mint fele kizárólag integrált rendszereket használ, és további harmaduknál is működik ilyen nem kizárólagosan, a vállalatméret csökkenésével egyre gyakoribbak a vegyes rendszerek, illetve az egymással nem összekötött szigetalkalmazások.

A döntéshozók tervei alapján a közeljövőbeli fejlesztések az üzletviteli megoldások területén legnagyobb arányban a közép- és nagyvállalatok körében várhatóak – prognosztizálják a kutatók –, azonban a kisvállalatok nagy számossága a visszafogottabb fejlesztési tervek mellett is komoly célpiacot jelenthet a megoldásszállítók számára.