Piackutatás

http:// internet online web
Forrás: ITB
Ha nem ismered, örülni sem tudsz neki

Hirdetni kell az igét

A 2013-as évben tovább gyarapodott az internetezők hazai tábora. Középtávon azonban nem látható a Növekedés forrása.


 

Tovább nőtt a digitális írástudók aránya a társadalomban – derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adataiból –, noha a számítógép- és internethasználók száma az elmúlt időszakhoz hasonlóan csak alacsony mértékben emelkedett. A BellResearch átfogó kutatássorozatának tavalyi eredményei szerint a 15 év feletti lakosság 58 százaléka, azaz kicsivel több mint 4,9 millióan használnak személyi számítógépet, ami két százalékponttal haladja meg az egy évvel korábban mért értéket. Így nőtt a háztartások pc-ellátottsága is.

Az otthoni pc-használat mára általánossá vált: a felhasználók több mint kilenctizede teszi ezt, többségük számára ez számít az elsődleges helyszínnek. A lakossági körben továbbra is az asztali gépek dominálnak, azonban a trend egyértelműen a mobilitás és a hordozható eszközök előretörését mutatja. Az otthon laptopot (is) használók aránya évről évre mind nagyobb, és egyre több az olyan háztartás, ahol asztali gépet már nem is találunk.

2013-ban szinte minden hazai pc-használó, a teljes populáció 58 százaléka internetezik is. Lényegében megszűnt a penetrációs mutatók között korábban jelentős különbség, az „olló” gyakorlatilag összezárult. Kinyílhat újra – de a másik irányba: pc-t nem fognak használni, de „okoseszközzel” (okostelefonnal, tablettel, phablettel stb.) interneteznek majd.

A netező tábor gyarapodásával párhuzamosan a használat intenzitása is nő. Míg öt éve az internetezők szűk fele használta a világhálót napi rendszerességgel, idén ez közel négyötödük számára szó szerint mindennapos tevékenység.

A digitális írástudók tábora azonban korántsem homogén. Élesen különbözik például a fiatalok és az idősebbek felhasználói mintázata: a 15-24 évesek 95 százaléka internetezik, a 45 év alattiak körében is többségben vannak a felhasználók, de a kor emelkedésével az arány csökken: a 60 év felettiek 84 százaléka még pc-t sem használ. A teljes populációt tekintve 3,6 millióan még a digitális szakadék túloldalán vannak.

A ma internetezők öregedésével az információs társadalom számossága magától is növekszik, de lassan. A középtávú növekedés forrásai azonban egyelőre kérdésesek. Az internetezők számának bővítéséhez a digitális analfabétákat kell „megtéríteni”.

ICT-report

Téma: Lakossági informatika és internethasználat

Tartalom: pc-használat, mobilitás, tabletek, attitűdök; internethasználat, intenzitás, helyszínek, eszközök; használati célok, kompetenciák, távmunka, közösségi oldalak, multimédia, vásárlás és fizetés, e-kormányzat; mobilinternet; digitális társadalom és szakadék, attitűdök, driverek.

Információk: www.ictreport.hu

Elvileg javítja a digitális írástudás mutatóit az okostelefonok és táblagépek terjedése, de ezeket, és a mobilinternetet is azok használják, akik pc-t is használnak.

A felhasználók és elzárkózók között a határt a motiváció (akarja használni), a kompetencia (tudja használni) és a hozzáférés (legyen mit használnia) jelenti. A jelenlegi felhasználók, élvezve az eszközök kínálta előnyöket, az élet számos területén pozitív hatást tulajdonítanak alkalmazásuknak. Az elzárkózók viszont e tapasztalatok hiányában nem társítanak érdemi előnyt ezen eszközök használatához, ezért motivációjuk alacsony, nagy többségük egyenesen kizárja a pc és az internet használatát.

A „csapda” semlegesítéséhez ismeretek, információk megfelelően tálalt és jól célzott átadására van szükség, ami megalapozza az érdeklődés felkeltését. A további növekedés biztosításához tehát meg kell szólítani a jelenleg elzárkózó célcsoportot, az információátadáson keresztül erősíteni kell motivációt és a kompetencia szintjét. Mindezek – kitaposott út híján – idő- és erőforrás-igényes folyamatok, de a digitális írástudás középtávú kiterjesztéséhez elkerülhetetlenek.