Piackutatás

14_1.jpg
Forrás: ITB

Hálózatok a cégeknél

A helyi hálózatok elterjedtsége még közel sem teljes ugyan, de a terjedés lelassult; jóllehet a vezetéknélküli megoldások penetrációja az elmúlt egy évben jelentősen nőtt.

 A cég informatikai infrastruktúráját alkotó eszközök hálózatba szervezésével az erőforrások megosztása komoly hatékonyságnövekedést eredményezhet. Még ha csak igazán „kicsiben” is gondolkodunk, a meghajtók, a nyomtatók és az egyéb perifériák, illetve az internet-hozzáférés közös elérése és használata már egy néhány pc-s mikrovállalat esetében is eredményesebb munkavégzést, konkrét megtakarítást, ezáltal pedig versenyképességet és profitot jelent.

 

Mintegy 60 százalékos az összekapcsoltság

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb, 2009‑es kiadásának adatai szerint a legalább két darab, asztali vagy hordozható személyi számítógéppel – azaz olyan gépparkkal, amelyen már értelmezhető a helyi hálózat fogalma – rendelkező hazai cégek mintegy 60 százaléka kapcsolja össze pc-it. A 250 fő feletti nagyvállalatok esetében teljes az ellátottság, és az 50 fő feletti körben is közelíti ezt a szintet. Számottevő lemaradást az előbbi szegmensekénél általában lényegesen kisebb pc-állományt használó kis- és mikrovállalatok esetében tapasztalhatunk, ahol a penetrációs mutató a 2-nél több pc-t használó vállalati körben 74, illetve 54 százalékra tehető.


A Jelentés – mivel a nagyszabású és komplex kutatássorozatnak az idei a kilencedik évfolyama – lehetőséget nyújt a korábbi évek adataival való összevetésre is, ami híven mutatja be a piaci folyamatokat, trendeket.

Az eredmények azt tükrözik, hogy a lan-ellátottsági mutató, illetve a helyi hálózattal rendelkező hazai cégek száma évről évre emelkedik ugyan, de csak igen kis mértékben és egyre lassuló ütemben.

 

Nincs elmozdulás

A BellResearch kutatói a hálózatok architektúráját is vizsgálták. A lan-ok komplexitása – a helyi hálók elterjedtségéhez hasonlóan – a vállalatmérettel párhuzamosan nő. A szerver–kliens hálózatok, a dedikált kiszolgálók alkalmazása az 50 fő feletti szegmensben általánosnak tekinthető: a nagyvállalatok körében gyakorlatilag teljes az ellátottság, és a mutató értéke a középvállalatoknál is jóval meghaladja a 90 százalékot. A kisvállalatok körében azonban a cégek negyedénél, míg az 1–9 fős mikrovállalati szegmensben az esetek többségében csak alapvető funkciókat lehetővé tevő peer-to-peer hálózati architektúrát használnak, dedikált kiszolgálók nélkül.

 

A kisebb cégeknél kisebb a motiváció is

Az adatokból arra következtethetünk, hogy a kisebb cégek informatikai fejlesztéseit kevésbé motiválja az eszközök és erőforrások megosztásának igénye, illetve az ezekben a kérdésekben illetékes döntéshozók kevésbé érzékelik az ebből származó lehetőségeket és előnyöket. A friss eredményeket a kutatás korábbi években mért adataival összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a szerver–kliens architektúrájú, illetve a peer-to-peer hálózatok aránya nagyjából beállt, egyetlen szegmensben sem mozdult számottevően.

 

Felismerik az előnyöket

A vezetéknélküli helyi hálózati infrastruktúrát tekintve az elmúlt évek mérsékelt növekedése után jelentős mozgás érzékelhető a piacon – mutatnak rá a BellResearch kutatói –, a 10 fő feletti szegmensben már minden negyedik, pc-vel rendelkező cégnél van ilyen megoldás. Az elterjedtség a vállalatmérettel egyenes arányban áll, és az egy évvel korábbihoz képest valamennyi szegmensben számottevő, az informatikai döntéshozók akkori terveit is meghaladó mértékben nőtt.

Az e téren élenjáró nagyvállalati körben a cégek közel 60 százaléka, de a kisvállalatok egyötöde is használ ilyen megoldást. Vagyis már nemcsak az általában egyéb szempontokból is fejlettebb top cégek részéről mutatkozik nyitottság a vezeték nélküli technológiára, hanem a kisebb szervezetek jó része is felismeri a technológia előnyeit.