Path

20_520610.jpg
Forrás: ITB
Nagyot hajráztak a befektetők 2020 végén

Rekordszinten a biotechnológiai és gyógyszeripari startupokba érkező forrás

Negyedével nőtt a múlt év utolsó három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest a startupokba fektetett kockázati tőke értéke a KMPG „Venture Pulse Q4 2020” jelentése szerint. A legnagyobb üzleteket az év végén a kínai cégek valósították meg.

A múlt év utolsó három hónapjában összesen 80,8 milliárd dollárt fektettek kockázatitőke-cégek innovatív vállalkozásokba világszinten, ez 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az egész tavalyi évet vizsgálva pedig 277,9 milliárd dollárnyi tőkekihelyezés történt, ami azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány egyáltalán nem vette el a befektetők kedvét, és az év eleji megtorpanás után komoly hajrába kezdtek az utolsó hónapokban.

Ez azért is figyelemre méltó jelenség, mert a Covid-hatás mellett egyéb, a globális gazdasági teljesítményt érintő történésekből is szép számmal akadt. A Brexit továbbra is borzolja a kedélyeket, az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború is újabb és újabb fordulatokat tartogat, illetve novemberben az amerikai elnökválasztás miatt is óvatosabbak lehettek volna a befektetők. Azonban a különleges helyzet, az erőltetett digitalizáció, az e-kereskedelem minden korábbi várakozásnál gyorsabb felfutása, vagy például az oktatás és az egészségügy területén tapasztalható változások elképesztő mértékű igényt támasztottak az ezeket a folyamatokat támogató megoldásokra.

Nem véletlen, hogy a legtöbb forrás azokba az innovatív vállalkozásokba érkezett a múlt év utolsó három hónapjában, amelyek például a digitális átálláshoz nyújtanak segítséget termékeikkel, vagy éppen a kommunikációban kínálnak új lehetőségeket. De a KPMG adatai szerint minden korábbinál magasabb arányt értek el a befektetések között a gyógyszeripari és biotechnológiai startupok is. A nyertesek között voltak a logisztikai megoldásokat fejlesztő cégek, a kiszállítással foglalkozó vállalkozások, de a fintechek, az oktatási technológiával foglalkozó, valamint a hatékonyabb üzletmenetet támogató rendszereket készítő társaságok is jó eséllyel indultak a kockázatitőke-befektetők dollárjaiért – feltéve, hogy már bizonyítottak a piacon.

 

Taroló kínaiak

A KPMG elemzése szerint az utolsó negyedévben is a korábban már megfigyelhető trend érvényesült: főként a már érettebb, üzleti eredményeket is felmutató vállalkozásokba áramlott a tőke. A tanulmány szerint az igazán nagy üzleteket ezúttal kínai startupok kötötték, viszont túl sok azért nem volt az egymilliárd dollárt meghaladó értékű tranzakciókból, összesen hármat találtak a Venture Pulse készítői. A milliárdos befektetések közül a legnagyobbat, 1,7 milliárd dollárt egy nanjingi (Kína) logisztikai vállalat kapta, a Manbang Group. A második helyre az oktatási szoftverekkel foglalkozó, pekingi központú Zuoyebang került 1,6 milliárd dollárral, míg a harmadik cég szintén az oktatási területről és Pekingből érkezett, a Yuanfudao egymilliárd dollárt kapott.

Azt, hogy mennyire erős volt a tavalyi év a kockázatitőke-befektetést kapott társaságok számára jól mutatja az is, hogy az ilyen hátterű cégek rekordot döntöttek az exitekben, 450 milliárd dollár értékben vásárolták fel ezeket a vállalatokat, illetve bonyolítottak le elsődleges részvénykibocsátást különböző tőzsdéken. A két legtöbbet emlegetett IPO az Airbnb 3,5 milliárd dolláros amerikai tőzsdei bevezetése, illetve a Doordash nevű, kiszállítással foglalkozó társaság 3,3 milliárd dolláros IPO-ja volt. Érdekesség, hogy az Airbnb részvényei az első tőzsdei napon 112 százalékkal drágultak, amivel a cég értéke jóval 100 milliárd dollár fölé ugrott, és összeállításunk készítésekor is 108 milliárd dollár volt a piaci értéke.

Az a nagy kérdés, hogy 2021-ben folytatódik-e az aktív befektetői tevékenység a kockázatitőke-cégek esetében. Nos, ha abból indulunk ki, hogy mennyi elkölthető pénzük lesz, akkor mindenképpen egy újabb, erős évre lehet számítani. A KPMG elemzése szerint ugyanis annak ellenére, hogy mennyire rendkívüli és kihívásokkal teli esztendő volt 2020, majdnem rekordösszegű friss forrás érkezett a kockázatitőke-alapokba. A társaság tanulmánya alapján 112,3 milliárd dollárt gyűjtöttek tavaly az egész évben, ami majdnem negyedével múlja felül a 2019-es értéket és tízmilliárd dollárral marad el az eddigi rekordtól, amit 2018-ban értek el.

 

Rekorddöntés Európában is

A KPMG Venture Pulse tanulmány részletesen foglalkozik azzal is, hogy az egyes nagy földrajzi régiókban hogyan alakultak a kockázatitőke-befektetések. Az nem okoz meglepetést, hogy az Egyesült Államok (emiatt egész Észak-Amerika) kiugróan teljesít. 2020 utolsó negyedévében csak az Egyesült Államokban 38,8 milliárd dollár értékű kockázatitőke-befektetés valósult meg, vagyis a teljes globális érték közel fele. Az elemzés készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy az exitek tavalyi rekorddöntésében főszerepet játszott az amerikai piac, példaként említik a Slack felvásárlását 27,7 milliárd dollárért (a nagyvállalati kommunikációs megoldást fejlesztő társaságra a Salesforce csapott le).

Nagyon aktív év volt a kockázatitőke-befektetések szempontjából 2020 Európában is, ahol 2019 után ismét rekordot döntött ez a piac, a teljes évben 49 milliárd dollárnyi forráskihelyezés történt. Az év utolsó három hónapjára ebből az összegből 14,3 milliárd dollár jutott. A Venture Pulse szerint több európai országban is rekordösszegű befektetés történt, a legnagyobb piac az Egyesült Királyság volt, ahol 15,3 milliárd dollárnyi összeg érkezett a startupokba kockázatitőke-alapokból, de Németországban is hétmilliárd dollár fölötti volt a kihelyezés, és Franciaországban is 6,3 milliárd dollár. A KPMG tanulmánya alapján rendkívül aktív volt a piac a skandináv országokban, ahol 5,7 milliárd dollárnyi befektetés valósult meg, és érdekesség, hogy Izraelben egyedül ötmilliárd dolláros volt ez a szegmens.

Ahogyan azt korábban már láthattuk, a tavalyi utolsó negyedév három, egymilliárd dollár feletti kockázatitőke-befektetése kínai vállalatokba érkezett, a tíz legnagyobb összegű forráskihelyezésből ötöt szereztek meg a távol-keleti országból indult cégek. A nagyon élénk kínai piacnak köszönhetően az év elején tapasztalt visszafogott teljesítmény ellenére 25,2 milliárd dollárnyi forráshoz jutottak az ázsiai startupok 2020 utolsó három hónapjában, ami éves összevetésben majdnem 35 százalékos bővülést jelent.


Kockázatitőke-befektetések startupokba
(milliárd dollár)

2019. I. né.

53,00

2019. II. né.

52,70

2019. III. né.

55,70

2019. IV. né.

64,25

2020. I. né.

61,00

2020. II. né.

62,90

2020. III. né.

73,20

2020. IV. né.

80,80

Forrás: KPMG