Path

29_senseret.jpg
Forrás: ITB
Sense/Net ECM – professzionális dokumentumkezelés, rendkívüli flexibilitás, komponens-szemlélet

Ökológiai lábnyomcsökkentés – lezárult egy fejlesztési szakasz a Sense/Net Zrt.-nél

A Sense/Net ECM új verziója, mely a „Vállalatok K+F tevékenységének támogatása (Vállalati KFI_16)” pályázat segítségével valósult meg, ötvözi a nyílt forráskód megközelítést és a .NET platformot, rendkívüli flexibilitást és széleskörű bővítési lehetőségeket biztosít, valamint a legextrémebb módon testre szabható.  Az újonnan bevezetett komponens-szemlélet a fejlesztői szabadságot és integrálhatóságot szolgálja, OData interfésze révén pedig gyakorlatilag bármilyen modern programnyelvet használó fejlesztőnek elérhetővé teszi az új termékváltozatba beépített funkciókat.

Az elmúlt két év architekturális átalakításai és az új fejlesztések hatására a Sense/Net ECM egy modern, API központú és rugalmas rendszerré alakult át. Ezek az átalakulások egy jövőbiztos és nyílt terméket eredményeztek, amely különösen alkalmassá vált a legmodernebb nagyvállalati szintű tartalomkezelési igények kielégítésére.

Az adatbázis-provider fejlesztésével a termék számos ponton gazdagodott. Megadja a választás lehetőségét az alkalmazható adatbázis-technológiák tekintetében, mivel a szoftver Microsoft SQL-en kívül, egyéb relációs adatbázisokon is futtatható. Ezzel egy időben megnyitja a teret a cloud szolgáltatók által kínált megoldásokkal való együttműködésre is, amely egy nagyvállalat beszerzési döntéshozatala során gyakran elsődleges szempont. 

A Sense/Net ECM szeparált permission rendszere akár a szoftvertől független alkalmazások számára is biztosítja a jogosultságok kezelését. Fontos eredmény továbbá, hogy a tároló réteg külön is használható, így a meglévő alkalmazások bővítésére egyaránt alkalmas. Mindezek a fejlesztői előnyök megkönnyítik és vonzóbbá teszik a külső fejlesztő cégekkel való együttműködést is a közeljövőben.

A Sense/Net

1995-ben a Sense/Net Zrt. alapítói azzal a céllal hozták létre a céget, hogy egy olyan, nemzetközi színvonalú szoftvert készítsenek, amely az IT-szakemberek mellett hozzáférhető a szélesebb közönség számára is. A Sense/Net ECM web alapú üzleti szoftver, mely professzionális módon nyújt segítséget a cégeknek dokumentumok és egyéb tartalmak tárolására, szervezésére és menedzselésére szervezetükön belül és kívül egyaránt.

A rendszer képes akár 1 milliárd tartalomtétel kezelésére is, így kijelenthető, hogy készen áll a digitális transzformáció trendjével párhuzamosan megjelenő igények kielégítésére, illetve jelentős mértékben hozzájárul a papírfelhasználás csökkentéséhez, amely a fenntartható környezet- és erőforrás-gazdálkodást segíti.

A pályázati időszak sikeres lezárultával a cég számára a projekt korántsem ért véget; a modularizált szoftvert olyan irányban fejlesztjük tovább, hogy az szolgáltatásként is, mint „sensenet as a service” (SNaaS) legyen elérhető a cég jelenlegi és leendő partnerei (fejlesztők és fejlesztőcégek) számára. 

Ebben a szolgáltatási modellben a szoftver egy teljesen különálló, a Sense/Net Zrt. által üzemeltetett infrastruktúrán (SN Cloudon) úgynevezett content repository-ként működik. A felhasználó hozzáférést kap egy előre létrehozott, dedikált sensenet-környezethez, megtakarítva ezzel a telepítés és karbantartás fáradalmait, saját fejlesztésű megoldása pedig API-kapcsolaton keresztül kommunikál a sensenet-tel.


A Sense/Net Zrt. célja, hogy a jövőben a különböző technológiákat ne beépítse a termékébe, hanem lehetővé tegye, hogy azokat együtt használják vele. Így elérhető, hogy a fejlesztők bővebb csoportját szólítsa meg, jöjjenek akár informatikai, akár üzleti oldalról, kezdve azokkal, akik az API-hívások szintjéig szeretnének elmenni, azokon át, akik egy általuk kiválasztott UI-frameworkkel szeretnének dolgozni, egészen azokig, akik akár kódolás nélkül szeretnének alkalmazást készíteni. Ebben látjuk a termék használatának igazi versenyelőnyét, ezen dolgozunk a jövőben.