Path

Kiemelkedik az önvezető autókat fejlesztő Waymo 3 milliárd dolláros tőkebevonása
Kiemelkedik az önvezető autókat fejlesztő Waymo 3 milliárd dolláros tőkebevonása
Forrás: ITB
A gyógyszeripari és biotechnológiai startupok felé fordultak a befektetők

Nem zárták el a pénzcsapot

Nem hozott látványos visszaesést a második negyedév a kockázatitőke-befektetések értékében, a Covid-19 járvány ellenére is több mint 60 milliárd dollárnyi kihelyezés történt ebben az időszakban a KPMG elemzése szerint. A digitalizációt és a csoportmunkát támogató megoldásokat fejlesztő startupok mellett viszonylag sok pénz jutott a gyógyszeripari és biotechnológiai vállalkozásoknak is.

A második negyedévben világszerte 62,9 milliárd dollárnyi kockázatitőke-befektetést kaptak a vállalkozások a KPMG „Venture Pulse Q2 2020” elemzése alapján, ez nagyjából egymilliárd dollárral kevesebb, mint az év első három hónapjában, és tíz százalékos visszaesést jelent 2019 hasonló időszakához képest. A tanulmány készítői ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a csökkenés korántsem volt olyan drámai, mint amilyenre a COVID-19 járvány miatti speciális helyzetben számítani lehetett, vagyis egyelőre ellenállónak bizonyultak a befektetők, és nem zárták el a pénzcsapot.

A helyzetet ugyanakkor árnyalja, hogy a második negyedévben létrejött megállapodások előkészítését jóval korábban kezdhették el, vagyis sok esetben inkább arról volt szó, hogy nem hagyták veszni az elindult folyamatot a válság ellenére sem. Nagy kérdés, hogy az év második felében hogyan változik majd a helyzet, amikorra valószínűleg kifutnak a korábban elkezdett projektek. Ha a kihelyezhető tőkén múlik, akkor túlságosan nagy probléma nem lehet, az idei első félév végére ugyanis a kockázatitőke-alapok 60 milliárd dollárnyi új tőkét tudtak összegyűjteni, amit befektetésre használhatnak. Ebben persze benne van az ebből a szempontból kimondottan erősre sikerült első negyedéves tőkegyűjtés is, de így is figyelemre méltó az eddigi eredmény, hiszen 2019-ben a teljes évben 90 milliárd dollárnyi kihelyezhető forrást sikerült bevonzaniuk a tőkealapoknak. Ráadásul a számos rekordot hozó 2018-hoz képest sem rossz az idei mutató, akkor a teljes esztendőben 122 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtöttek a kockázatitőke-cégek.

 

Válogatós befektetők

Az viszont figyelmeztető jel lehet a jövőre nézve, hogy mindössze 4502 üzletet kötöttek az április-júniusi időszakban, utoljára 2013-ban volt hasonlóan alacsony érték. A befektetők ugyanis a már érettebb, bizonyított startupok és innovatív cégek felé fordultak, vagyis kevesebb, ugyanakkor átlagosan magasabb értékű tranzakció valósult meg. A tíz legnagyobb értékű ügylet összesen több mint 9 milliárd dollárnyi kockázati tőkét mozgatott meg a második negyedévben. Ezek közül is kiemelkedik az önvezető autókat fejlesztő Waymo 3 milliárd dolláros tőkebevonása, ezt két kínai társaságokat érintő megállapodás követi, az MGI Tech és a Didi Bike egyaránt 1-1 milliárd dollárnyi befektetést kapott.

Az első félévben az olyan üzletek száma 2439 volt, amikor első alkalommal vont be kockázati tőkét egy vállalkozás, ez kevesebb, mint harmada a teljes 2019-es értéknek, az így kihelyezett forrás pedig 10,2 milliárd dollár volt.

Az egyes ágazatokat vizsgálva továbbra is a szoftverfejlesztéssel foglalkozó társaságok a legvonzóbbak, 2020-ban a kihelyezett kockázati tőke mintegy egyharmada érkezett hozzájuk. A COVID-19 járvány hatása azonban a szektorok közötti erőviszonyok változásában is jelentkezik, ugyanis a gyógyszeripar és a biotechnológia területén aktív startupokba befektetett összeg aránya a 2019-eshez képest duplájára nőtt, és ez a két szegmens már a teljes bevont kockázati tőke mintegy 15 százalékát tudhatta magáénak az év első felében. A pandémia hatására változó igényeket jól érzékelteti az is, hogy az üzleti szoftvereket, illetve a csoportmunkát és a hatékonyságot javító applikációkat fejlesztő cégekbe idén is ömlik a pénz, az első félévben már több mint 14 milliárd dollárnyi befektetést kaptak.

 

Aktív európaiak

Továbbra is az Egyesült Államokban a legaktívabbak a kockázatitőke-cégek, a második negyedévben a teljes globális kihelyezés több mint fele, 34,3 milliárd dollárnyi üzlet ott valósult meg. Ez minimális visszaesést jelent az első negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is, de a világátlaghoz képest lényegesen jobban teljesített az április-júniusi időszakban az amerikai piac. Ahogy arról már volt szó, a legnagyobb összegű befektetés is náluk történt, de a Waymo-sztori mellett még több, jelentős ügylet akadt: az elektronikus fizetési szolgáltatást fejlesztő Stripe 850 millió, míg az IoT és mesterséges intelligencia alapú üzleti megoldásokkal foglalkozó Samsara 700 millió dollárnyi kockázati tőkét tudott bevonzani.

Meglepő eredményeket hozott Európában a második negyedév, annak ellenére, hogy a kontinensen a koronavírus-járvány április-májusban is szinte leállította az életet, a kockázati tőke igencsak aktív volt. A KPMG elemzése ugyanakkor arra is rámutat, hogy az ekkor megkötött üzletek még a múlt év végéről, illetve 2020 elejéről megmaradt lendületnek voltak köszönhetők. Az április-júniusi periódusban egyébként 10,1 milliárd dollárnyi kockázati tőke érkezett az európai startupokba, ami bővülést jelentett az első három hónaphoz képest, igaz, éves összevetésben még így is tíz százalék körüli visszaesést mértek.

Ahogyan világszerte, Európában is a már bizonyított, érettebb fázisban lévő innovatív vállalkozások voltak igazán vonzóak, és akadt a kontinensen is néhány jelentős, százmillió dollár feletti megállapodás. Az ételkiszállítási piacon tevékenykedő Deliveroo például 575 millió dolláros tőkebevonásról állapodott meg, a német N26 fintech-társaság pedig alig kevesebb, 570 millió dollárnyi forrással gyarapodott.

Meglehetősen óvatosak voltak a befektetők Ázsiában, 16,9 milliárd dollárnyi kockázati tőke érkezett az ottani startupokhoz a második negyedévben, ami mind az előző három hónaphoz, mind az egy évvel korábbihoz képest csökkenést jelent. A kínai társaságok továbbra is szinte egyeduralkodók a kontinensen, legalábbis, ha a komolyabb üzletekről van szó. A tíz legnagyobb ázsiai kockázatitőke-befektetés közül nyolcban volt érdekelt kínai startup az április-júniusi időszakban, rajtuk kívül egy indiai fintech-cég, a Navi Technologies és egy szingapúri, logisztikai területen tevékenykedő társaság, a Ninja Van tudott bekerülni az ottani top10-be.


A tíz legnagyobb kockázatitőke-befektetés (2020. második negyedév, millió dollár)

Cég

Ország

Összeg

Waymo

USA

3000

MGI Tech

Kína

1000

Didi Bike

Kína

1000

Stripe

USA

850

Zuoyebang

Kína

750

Samsara

USA

700

Deliveroo

Egyesült Királyság

575

N26

Németország

570

Palantir Technologies

USA

500

Didi Autonomous Driving

Kína

500

Indigo (Horticulture)

USA

500

Forrás KPMG