Path

27_OTP_STARTUP_PROGRAM_1.jpg
Forrás: ITB
Partnerség startupoknak

Innovatív banki megoldások kerestetnek

Ismét megmérettethetik magukat a pénzügyi szektor számára releváns megoldásokat fejlesztő startupok a legnagyobb hazai bank immár hagyományosnak mondható együttműködési programjában.

Október 23-ig jelentkezhetnek a hazai és külföldi, már intenzív növekedési fázisban lévő innovatív startupok az OTP Csoport immár negyedik alkalommal meghirdetett nemzetközi startup partnerségi programjára. Az elmúlt években már 30 tesztprojektet valósítottak meg és 12 céggel került sor a tesztidőszakon túlmutató együttműködésre. A program népszerűsége egyre nő, tavaly már 370 startup jelentkezett a felhívásra, az Egyesült Államoktól Oroszországig.

 

Nemzetközi lehetőség

A mostani OTP Startup Partner Program átfogóbb lesz a korábbiaknál: a hazai OTP mellett a csoport valamennyi külföldi leánybankja is keresni fogja az üzleti célkitűzéseiket támogató startup partnereket. A pályázó cégek így a közép-kelet-európai régió 12 országában, Szlovéniától Oroszországig próbálhatják ki fejlesztéseik alkalmazhatóságát a bankszektorban. Az együttműködésre épülő programban a banki szakértők és mentorok a pilot témájának meghatározásától akár a közösen kialakított megoldás éles bevezetéséig támogatják a kiválasztott startupokat.

Akiknek sikerült

Néhány példa a korábbi Startup Partner Programok keretében született együttműködésekre:

– Az Alyne a magyar OTP Bankkal dolgozik olyan csúcskategóriájú megoldásokon, amelyekkel a pénzintézet fokozhatja kiberbiztonsági erőfeszítéseit, az ISO és a NIST keretrendszereknek megfelelően, és jobban tud alkalmazkodni az európai szabályozásokhoz is.

– Az idei résztvevők között lévő Neticle az OTP Bank Albániával együttműködve lokalizálta online médiafigyelő és hangulatelemző platformját az albán nyelvre, az első ilyen jellegű szolgáltatást bevezetve az albán piacra.

– A Scolvo a sikeres pilotot követően az OTP Csoport szerb leánybankja, a Vojvođanska banka számára fejleszt vállalati értékesítéstámogató alkalmazást, jócskán növelve az értékesítési folyamat hatékonyságát.

Idén is meghatározták azokat a kategóriákat, amelyekre várják a startupok jelentkezését. Ezek, az elmúlt évekhez hasonlóan, a következők:

 – kifinomult adatelemzési megoldások,

 – ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás,

 – belső hatékonyság,

 – lakossági bankoláshoz kötődő termékspecifikus innovációk,

 – vállalati bankoláshoz kötődő termékspecifikus innovációk,

 – a fenti kategóriákba nem sorolható, bankszektorhoz kötődő, teljesen újszerű és diszruptív megoldások.

 

Eredmény májusban

A pályázó cégek háromlépcsős, a továbbra is fennálló járványhelyzet miatt online kiválasztási folyamatban vesznek részt. Először a jelentkezési lapot kell kitölteniük. Ezután az ígéretesnek tűnő pályázók egy online interjúra kaphatnak meghívást, a legjobbak pedig részt vehetnek a december elején sorra kerülő, kétnapos, megint csak online rendezett Selection Days eseményen. A program különösen bátorítja a női vezetőkkel, illetve sokszínű alapítócsapattal bíró startupok jelentkezését.


A három hónapos, üzletfejlesztési mentoringgal is támogatott pilot időszak jövő év márciusa és májusa között zajlik majd, jellemzően online csatornákon. A pilot időszakot lezáró Demo Day-en a jelenlegi tervek szerint már személyesen is találkozhatnak a program résztvevői. Itt kerülhet sor arra, hogy a startupok bemutassák a bankkal közös tesztprojekt eredményét a Csoport vezetése, befektetők, valamint számos hazai és nemzetközi partner nagyvállalat képviselői előtt.

Az OTP Startup Partner Programról további információk a www.otpstartup.com honlapon érhetőek el.