Path

24_1.jpg
Forrás: ITB
Óvatossá váltak a befektetők

A kockázati tőkét is megfertőzte Ázsiában a járvány

Visszafogott volt a kockázati tőke aktivitása az első negyedévben, éves összevetésben a tranzakciók száma ugyan kicsit emelkedett, a befektetett összeg azonban csökkent. A legnagyobb zuhanás Ázsiában volt, ahol legkorábban jelentkezett a COVID-19 járvány hatása, a CB Insights és a PwC elemzése szerint a kontinensen ötödével zuhant a startupokba kihelyezett forrás.

Az idei első negyedévben összesen 3344, kockázati tőkével finanszírozott startup-befektetési ügylet volt világszerte, ez az egy évvel korábbihoz képest ugyan minimális bővülést jelent, azonban a tavalyi utolsó három hónaphoz képest mintegy 15 százalékos a csökkenés. A kihelyezett források vonatkozásában ugyanakkor éppen fordított a helyzet. A PwC és a CB Insights által összeállított MoneyTree Report szerint a 2020 január-márciusi időszakban 50,7 milliárd dollárnyi kockázati tőkéhez jutottak a startupok globálisan, ez 2019 első negyedévéhez képest 1,5 milliárd dolláros csökkenést jelent, a múlt év végével összevetve viszont több mint 4,5 milliárd dolláros növekedés.

 

Látványos csökkenés

Bár a globális adatokban még nem annyira jelentkezik a COVID-19 hatása, az egyes régiókat megvizsgálva már egészen más a helyzet. Persze, érdemes azt is megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy az első negyedévben megvalósult befektetéseket előkészítő tárgyalások és cégfelmérések többsége valószínűleg már jóval a járvány kirobbanása előtt megkezdődött és nyilván számos üzletet meg is kötöttek azelőtt, hogy szélesebb körben elterjedt. Ennek ellenére Ázsiában igen komoly hatása volt a krízisnek a kockázati tőke-kihelyezésekre is. A tanulmány szerint ugyanis a kontinensen 16 milliárd dollárnyi forráshoz jutottak a startupok, ami éves összevetésben 20 százalékos esést jelent, míg a tranzakciók száma közel harmadával zuhant.

Észak-Amerikában és Európában csak később, a negyedév utolsó harmadában kezdett komolyabb zavarokat okozni a járvány, így annak hatása valószínűleg majd az április-júniusi adatokban mutatkozik meg teljességgel. Észak-Amerikában ennek megfelelően az év első három hónapjában mindössze egymilliárd dollárral maradt el a startupokba érkező kockázati tőke az egy évvel korábbitól, és 27 milliárd dollár volt. Szintén egymilliárd dolláros volt a visszaesés Európában, azonban ezen a kontinensen jóval alacsonyabb induló összegről volt szó, vagyis a helyi startup ökoszisztéma számára jóval megrázóbb lehetett, hogy 8 milliárd dollár helyett csak 7 milliárd dollárnyi kockázati tőkével gyarapodtak.

Annak ellenére, hogy Ázsiában esett vissza a legnagyobb mértékben a befektetett összeg értéke a nagy földrajzi régiók közül, ennek a térségnek a startupjai hozták össze a legnagyobb ügyleteket. Az online ingatlanos platformot működtető Beike Zhaofang hajtotta végre az első negyedév legnagyobb forrásbevonását, 1,5 milliárd dollárnyi kockázati tőke landolt a kínai társaságnál. A TOP5 üzlet között egyébként még további két kínai startupot találunk, mellettük egy indonéziai és egy szingapúri vállalkozás jutott be az elit klubba. 

 

Bejöttek a nagy üzletek

Az Egyesült Államok továbbra is messze a legaktívabb startup-piac, ha az ügyletek számát és a befektetett összeget vizsgáljuk. Az országban a COVID-19 járvány hatása az idei első negyedévben még nem igazán érződött a kockázati tőke-kihelyezéseknél, igaz a tranzakciószám meglepően alacsony volt, 2013 óta nem indult ennyire gyengén egyetlen év sem. Az üzletek összértéke 26,4 milliárd dollár volt, vagyis a január-márciusi időszakban kihelyezett kockázati tőke több mint felét amerikai vállalkozások vonzották magukhoz. Ez az összeg a tavalyi utolsó három hónaphoz képest 3 milliárd dolláros növekedést jelent és még az egy évvel ezelőttivel összevetve is mindössze félmilliárdos csökkenés.

Az első negyedév meglepően sok, nagy (100 millió dollár feletti) üzletet hozott az Egyesült Államokban, összesen 58-at, összértékük pedig 12 milliárd dollár volt, azonban az átlagos értékük jóval alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban: 2019 első három hónapjában 50, százmillió dollárnál nagyobb befektetés 12,3 milliárd dollárnyi kockázati tőkét vonzott. Az összes forrás 45 százaléka érkezett az innovatív cégekhez megaügyletek révén, ami meglehetősen magas aránynak számít, hiszen például a tavalyi utolsó három hónapban mindössze 32 százalék volt ez az érték, igaz, arra is volt példa, hogy átlépje a 60 százalékot (2018 utolsó negyedévében).

 

Megtorpantak az unikornisok

Az Egyesült Államokban az öt legnagyobb, kockázati tőkével finanszírozott befektetés az első negyedévben 450 millió dollár fölötti volt. Kiemelkedik ezek közül a JUUL Labs forrásbevonása, az e-cigaretta piac meghatározó szereplője 700 millió dollárnyi forrásra tett szert. Az internetes startupok kötötték a legtöbb üzletet és ők jutottak a legtöbb befektetéshez is, az 547 ügylet keretében összesen 9,5 milliárd dolláros összeg érkezett hozzájuk. A második legjobban teljesítő kategória az egészségügyi startupok voltak, amelyek 211 tranzakció révén 6 milliárd dollárnyi forráshoz jutottak.

Az idei első negyedévben mindössze 12 amerikai cég lépett be az unikornisok, vagyis az egymilliárd dollárnál többet érő startupok sorába. Hasonlóan kevés új milliárdos vállalkozás születésére utoljára 2018 második negyedévében volt példa. Ezzel együtt összesen 204 amerikai startup mondhatja el magáról, hogy egymilliárd dollárnál többet ér, igaz az összértékük csökkent, míg 2019 utolsó három hónapjában 634 milliárd dollár volt, addig idén január-márciusban 624 milliárd. A legértékesebb amerikai startup a már említett JUUL Labs, 50 milliárd dolláros becsült piaci értékkel, a fizetési szolgáltatásokat kínáló Stripe-ot 35,3 milliárd dollárra, míg az Airbnb-t 35 milliárd dollárra értékelik. A COVID-19 járvány hatására ugyanakkor a turisztikai szektor globális szinten is óriásit bukott, ezért a következő összesítésben a szállásadást megújító Airbnb értéke már jóval alacsonyabb lehet majd.