Path

23_winnai_balazs_forras_w.up.jpg
Forrás: ITB
Dzsungelharcban edződött

Sokan vállalkoznak, csak nincsenek megfelelően előkészítve a lépések

Bukarestben nyitja meg újabb iskoláját még az idén a Codecool. A közelmúltban újabb, több millió eurós befektetést kapott programozóiskola egyik alapítója, Vinnai Balázs az ITBUSINESS-nek adott interjúban beszélt a hazai startup-ökoszisztéma helyzetéről és arról is, miért lesznek kedvezőbb helyzetben az új vállalkozói generációk.

– Nemrég jelentette be a Codecool, hogy 3,5 millió eurónyi tőkebefektetést kapott, amit főként a további terjeszkedésre fordít majd. Vannak már konkrét célpontok?

– Igen, még idén Bukarestben nyitunk egy új iskolát.

– Nem ez volt az első, több millió eurós befektetés, amit kaptatok; a 2015-ös rajt óta pedig már nemcsak itthon, de Lengyelországban is vannak képzéseitek. Mik a Codecool sikereinek összetevői?

– Nagyon fontos tényező természetesen az oktatásunk, mi szakítottunk az átlagos informatikus képzéssel. A hozzánk jelentkezőknél a felkészültség mellett azt is vizsgáljuk, hogy milyen a motivációjuk, illetve mennyire tudnak majd jól dolgozni nagyvállalati közegben, alkalmazottként. Ennek megfelelően nagy hangsúlyt helyezünk a tényleges szakmai tudás mellett a softskillek fejlesztésére is. Az oktatás mellett a másik fontos tényező a vállalati partnereinkkel kialakított szoros együttműködés, arra törekszünk, hogy minél hamarabb közvetlen hatásuk lehessen az oktatás menetére. Ez azt eredményezi, hogy amikor a képzéseinket elvégző diákok hozzájuk kerülnek, már készen állnak a hatékony munkavégzésre.

– Túl vagy már egy rendkívül sikeres exiten és nem a Codecool az egyetlen startup projekted. Mit tanácsolnál azokat a fiataloknak, akik most készülnek innovatív cég indítására?

– Fiatalon sokkal könnyebb vállalkozni, hiszen kevés az igazán nagy kockázat, és még nem veszíthetnek sokat, szemben egy idősebb emberrel. Mindig arra buzdítom a fiatalokat, hogy próbálják ki magukat, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy vállalkozásnál fontos, hogy legyen olyan is, aki már látott működő céget. Ha mi az induláskor előre tudtuk volna azt, amit 15 évvel később, akkor lehet, hogy nem annyi ideig tartott volna, amíg eljutunk az exitig, hanem csak öt évig. Arra viszont büszke vagyok, hogy míg a mi sztorijaink igazi dzsungelharcok voltak, addig a következő generációnak már legalább egy ösvényt kitapostunk, és talán a harmadik, negyedik generáció már egy „autópályán” száguldhat a siker felé.

– Véleményed szerint mennyire ütőképes a magyar startup-ökoszisztéma?

– Magyarországon jelenleg nagyon sok forrás elérhető, nagy volumenben és sokféle konstrukcióban. Ez azzal az előnnyel jár, hogy sokan vállalkoznak. A hátránya ugyanakkor, hogy a következő lépések nincsenek megfelelően előkészítve sem vállalkozói, sem befektetői oldalról. Lassan összeáll a befektetői ökoszisztéma, de lényegében mindenki ugyanott tart, és nincs még meg a kialakult gyakorlata annak, hogyan adják kézről-kézre a cégeket, ahogy fejlődnek. A vállalkozások oldaláról pedig azt látom, hogy kevés az olyan sztori, ami már a kezdetektől életképes nemzetközi szinten is. Pedig a kicsi országoknak ez szokott az egyik nagy előnyük lenni, hogy a startupok rá vannak kényszerítve a globális piacra történő kilépésre.