Menedzser-életmód

31_meg_whitman_420
Forrás: -

Whitman, a stratéga

Keveseknek adatik meg, hogy az üzleti és a politikai életben egyaránt kipróbálják magukat úgy, ahogy a Hewlett-Packard jelenlegi ügyvezető igazgatója tette.

Margaret Cushing („Meg”) Whitman
Margaret Cushing („Meg”) Whitman
 

 

Margaret Cushing („Meg”) Whitman kiváltságos és igen prominens családból származik. Míg kapcsolatai révén nem sokat ért el a politikában, addig üzleti tehetsége az it-világ csúcsára repítette. A szabadságharcosok, tábornokok és szenátorok leszármazottjaként 1956-ban, Long Islanden született Whitman a legjobb iskolákban, a Princetonon és a Harvardon tanult, utóbbin szerzett diplomát üzleti adminisztrációból 1979-ben, majd közvetlenül ezután állást vállalt a Procter & Gamble-nél. Első komoly sikereit a Bain & Company tanácsadó cégnél érte el, ahol 1989-es távozásáig alelnöki posztig emelkedett.

Whitman ezek után több vállalatnál is megfordult különböző, a cégmenedzsmenthez köthető pozícióban: a Walt Disney-nél stratégiai elemzőként, a Florists’ Transworld Deliverynél pedig már a vezérigazgatói posztig vitte. Az it-szektorba a Hasbro Playskool részlegétől igazolt át 1998-ban, amikor az Ebay vezérigazgatójává választották. Az online aukciós oldal leginkább az ő vezetésének köszönhette sikerét, belépésekor a fiatal cég 30 dolgozóval évi 4 millió dolláros forgalmat bonyolított, 2008-as távozásakor pedig 15 ezer munkatárssal 8 milliárd dolláros éves forgalmat ért el.

Különleges tehetsége a dolgok rendszerezésére az Ebay teljes átalakításához és tőzsdei diadalmenetéhez vezetett. Az a szolgáltatás, amely első munkanapján 8 órán keresztül elérhetetlen volt egy rendszerhiba miatt, ma kereskedők millióinak ad helyet, olykor tisztes bevételt biztosítva. A róla szóló anekdoták egyik legérdekesebbje és egyben legjellemzőbbje, hogy a cég 1998-as tőzsdére lépésekor pontosan megjósolta, meddig fog emelkedni a kibocsátott részvények ára, és azok milyen áron zárják első napjukat.

Whitman azonban nem mindenben volt sikeres. Bár a Paypal felvásárlása segítette a cég fejlődését, a Skype-ügyletet fiaskóként tartják számon, amelyen a cég milliárdokat vesztett. Ennek ellenére vezetői képességeit senki sem kérdőjelezi meg, a Financial Times beválogatta az elmúlt évtizedet alakító vezetők közé és a Fortune magazin legbefolyásosabb üzletasszonyok listáján is rendszeresen az élmezőnyben szerepel.

2011. szeptemberében a Hewlett-Packard igazgatótanácsa a cég vezérigazgatójává választja a kényszerűen távozott Léo Apotheker helyére. Első intézkedéseinek egyike a pc-üzletág megmentése volt, amit elődje pedig fel szeretett volna számolni. Whitman ebben az esetben sem lőtt mellé, és sikerült 2012 első negyedévére rekordeladásokat kisajtolnia cégéből az egyébként halódó (bár e napokban határozott életjeleket mutató – a szerk.) globális pc-piacon.

Politikai karrierje nem ilyen fényes. A republikánus párt támogatójaként aktív, neve 2008-ban felmerült mint egy lehetséges John McCain-kabinet pénzügyminiszteréé, 2010-es kampánya a kaliforniai kormányzói tisztségért csúfosan megbukott. Az üzleti világban megszokott, ott kifizetődő, könyörtelen, ellentmondást nem tűrő vezetői stílusa nem nyerte el a választók tetszését. Nézetei és a Goldman Sachshez fűződő kapcsolatai miatt rendszeres támadások érik. Whitman agysebész férje szintén sikeres a saját szakterületén: a sugárterápia egyik úttörőjeként tartják számon. Két gyermeket nevelnek.