Menedzser-életmód

31_rometty-mpw_420
Forrás: -

Igazán Befolyásos Madame

Ginninek nevezik a cégen belül Virginia Romettyt, az IBM 2012-ben megválasztott első női vezérigazgatóját.

Virginia Rometty
Virginia Rometty
Virginia Rometty
hátteréről alig tudható valami, életkora is bizonytalan, papírjaiból ugyanis nem derül ki, hogy 1957 vagy 58 nyarán született. Annyi bizonyos, hogy Chicagóban nőtt fel négy testvér legidősebbjeként, tanulmányait helyi iskolákban végezte, míg végül 1979-ben elektromérnöki és számítástechnikusi diplomát szerzett, dicsérettel. Az iskola után Detroitba költözik, ahol (minő meglepetés) a General Motorsnál helyezkedik el gyakornokként, ugyanitt ismerkedik meg férjével, Mark Anthony Romettyvel. 1981-ben az IBM detroiti irodájában rendszermérnök, majd tíz év múlva a consulting csoportba kerül, ahol voltaképpen elindította, majd harminc év elteltével csúcsra vitte karrierjét.

A karrier csúcsa természetesen az IBM vezérigazgatói posztjának elérése volt 2012-ben, Rometty érdemei ellenére csak az utolsó években vált biztos vezérigazgató-jelöltté. Korábban a Sam Palmisano visszavonulásával megürülő posztra a legesélyesebb az IBM egyik aligazgatója, Robert Moffat volt, ő azonban 2010-ben börtönbe került kétes tőzsdei ügyletei miatt, így adva lehetőséget Romettynek az előrelépésre.

Rometty tökéletes választásnak bizonyult. Segítségével és irányításával alakították át az egykori hardvergyártót modern, szoftverekkel, tanácsadással és analitikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalattá. Még 2002-ben az ő ötlete volt a PricewaterhouseCoopers consulting részlegének felvásárlása 3,9 milliárd dollárért, és az IBM Global Business Servicesbe olvasztása. Ennek az akvizíciónak köszönheti a Big Blue, hogy eltávolodott a gyártástól, és elindult az üzleti konzultáció, adatfeldolgozás és elemzés irányába. A lépés bebetonozta Rometty pozícióját az üzleti világban, 2004 óta biztos helye van a Fortune magazin legbefolyásosabb üzletasszonyok listáján, általában az első tízben.

Ginni csatája

Virginia Rometty legnagyobb csatáját a cégen kívül vívja – egy golfklubbal. Az IBM hosszú ideje szponzora a világ egyik legismertebb golfbajnokságának, melyet a georgiai Augusta National klubban játszanak. A klub kizárólag férfiakat vesz fel tagjai közé, ezért kiérdemelte a „legszexistább intézmény” címet. Most azonban komoly dilemma elé néz. Az IBM vezérigazgatóit hagyományosan klubtagsággal tüntették ki, ám a szponzor jelenlegi vezetője az aktuális szabályok szerint nemhogy tag nem lehet, de csak egy tag kíséretében léphet a klub területére. Ha Rometty mégis megkapná a tagságot, akkor elérné, amiért számos egyenjogúságért küzdő szervezet hiába harcolt az elmúlt évtizedekben. Kis dolog az IBM átalakításához és sikerre viteléhez képest, de jelezné, hogy Ginni előtt nincs akadály.

Tehetségével és előrelátásával Ginni többször bizonyította, hogy képes sikerre vinni egy világvállalatot, akár úgy is, hogy alapvetően megváltoztatja a korábban elfogadott stratégiát. Palmisano lemondásának közeledtével szinte mindenki biztosra vette, hogy személyében új, női vezérigazgatót választ magának a vállalat. A kinevezést követően a kommunikációban hangsúlyozták, nem szabad azt gondolni, hogy az IBM demonstratív módon egy nőt nevezett ki, csak hogy mutathassák, haladnak a korral, Rometty kizárólag saját tehetségének és kitartásának köszönheti a kinevezést, neme nem játszott szerepet előmenetelében. Ennek ellenére, vagy éppen ezért kinevezése a női nem győzelme lehet egy, a mai napig férfiak által dominált világban.