Menedzser-életmód

E-P1-white-17mm-people-1
Forrás: -

Egy legenda újraéled

A cserélhető objektíves digitális fényképezőgépeknek már nem elengedhetetlen részük a tükör, mégis megmarad a digitális tükörreflexes minőség.

A múlt század ötvenes éveiben tulajdonképpen roppant kézenfekvő volt a gondolat: olyan fényképezőgépet kell készíteni, amelyik egyszerűen kezelhető és hordozható, akár egy toll. Az ötletet 1959-ben Yoshihisa Maitani váltotta valóra, amikor megtervezte az Olympus Pent.


A masina óriási robbanása egészen az 1970-es évek végéig tartott, majd hosszú szünet következett. Napjainkban azonban a legenda – digitális formában – újraéled. Megérkezett ugyanis a Pen sorozat legújabb tagja, az E-P1.

A retró stílusú fényképezőgép nem tartalmaz tükröt, mégis megmarad a digitális tükörreflexes minőség. Mérete hihetetlenül kicsi, kivitele rendkívül újszerű. Az ultrakompakt készülék hd-minőségű videofelvételek és hang rögzítésére is alkalmas, valamint elérhetővé teszi a fotózásból már ismert kreatív hatásokat. A művészi szűrők alkalmazhatósága mellett felvételkészítés közben a mélységélesség, a látószög és az autofókusz beállítására is lehetőséget kínál.

Az első

Az Olympus név 1936-ban jelent meg a fényképészetben: ekkor vezették be az első, a Semi-Olympus I névre keresztelt készüléket. A második világháború több évig megszakította a sikersztorit, ami aztán 1948-ban folytatódott. Ekkor jelentette be a vállalat az első 35 milliméteres japán fényképezőgépet, az Olympus 35-öt. Mérföldkőnek tekinthető az 1996-os év: innen számolhatjuk a digitális készülékek pályafutását.

Az E-P1 természetesen rendelkezik az Olympus képalkotó technológiáinak minden elemével, így például a képstabilizáló és a pormentesítő rendszerrel, valamint a nagy fényerejű cserélhető objektívekkel.

A roppant egyszerűen kezelhető készülék néhány további jellemzője: új fejlesztésű felhasználói felület; a leggyakrabban előforduló motívumok automatikus felismerése i-Auto üzemmódban; makulátlan bőr e-Portré üzemmódban; arcfelismerés és árnyékkompenzáló technológia; húszféle üzemmód (5 expozíció-vezérlési, i-Auto, 14 motívumprogram).

A Pen sorozat legújabb, fémburkolatú, elegáns kivitelű tagja két változatban kapható: ezüst és fehér színben. Az új modell – két mikro-négyharmad szabványú objektív kíséretében – már Magyarországon is megvásárolható.