Megkérdeztük

13_Ablonczy_Balazs_420
Forrás: -

Éledező felhőpiac

A jövőt már az SAP is a felhőben látja, de azért nem mond le klasszikus megoldásairól sem.

Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
– Hogy látja, mennyire fejlett ma a felhőszolgáltatások hazai piaca?

– Saját tapasztalataim szerint a vállalati felhasználók még csak az első lépéseket teszik meg. Ha igénybe is vesznek ilyeneket, általában kétféle megoldást hasznosítanak. Az egyik csoportba azok az üzletileg nem kritikus alkalmazások tartoznak, amelyek nem kezelnek érzékeny vállalati vagy ügyféladatokat. A másik csoportot azok a rendszerek alkotják, amelyek egy-egy új üzleti terület, folyamat igényeit elégítik ki, gyorsan. A felhőszolgáltatásokra a fokozatos átállás a jellemző. De ma még az is gyakori, hogy egyáltalán nem foglalkoznak a felhővel.

– A technológia, a fogalom jelentésével tisztában vannak a potenciális felhasználók?

– Találkozni olyannal, hogy szoftverfejlesztő már akkor is felhő alapú megoldásról beszél, ha a rendszere egyetlen, centralizált adatközpontból képes kiszolgálni a vidéki fióktelepeket vagy a külföldi leányvállalatokat. Ez azért már húszéves technológia! A felhő a mi értelmezésünk szerint ott kezdődik, hogy az adatközpont a vállalaton kívül működik, az ügyfélnek semmi dolga nincs az üzemeltetéssel és a fejlesztéssel, beruházás helyett csak működési kiadásai vannak. Ettől ez még lehet egy zárt felhő, amely az adott vállalat igényeit elégíti ki.

– Az SAP a klasszikus vállalati szoftverszállító archetípusa volt: nagy rendszerek, komoly bevezetések az ügyfeleknél. Hogyan vezetett az út innen a felhőig?

– Annyira nem meglepő ez. Ahogy korábban már többször, most is előre jeleztük a trendeket, azaz miképpen válunk képessé, hogy hozzájáruljunk az ügyfél jobb üzleti teljesítményéhez az innováció eszközeivel. E nélkül nem lennénk képesek fenntartani piaci elsőbbségünket. 2009–2010 tájékán indult meg a fejlesztés ezen a területen, és ekkor kezdték a teljes üzleti mentalitást is átállítani ebbe az irányba, melyet felvásárlások is gyorsítottak.

Szakmai pálya:

– 2009 eleje óta az SAP Hungary ügyvezető igazgatója

– 2008-ban a Duna Elektronika ügyvezető igazgatója

– 2008-ig a Magyar Telekom üzletágvezető-helyettese

– 2002–2005 között a Xerox Magyarország ügyvezető igazgatója

– Meddig jutottak ebben a folyamatban?

– Magyarországról talán még nem látszik, de az SAP mára az egyik legnagyobb felhőszolgáltató lett a világon, 33 millió felhasználóval, a legnagyobb cloud portfólióval. A világon több mint 6 ezer cég használja a felhőmegoldásainkat; ha az üzleti kereskedelmi rendszert működtető, már az SAP tulajdonában lévő Aribát is ideszámoljuk, ez a szám 70 ezer. De több mint ezer vállalat – köztük olyan nagyok is, mint a T-Mobile vagy a Deutsche Bank – használja együtt a hagyományos és felhő alapú rendszereinket, a hibrid megközelítést. A többi innovatív termékvonal, mint például mobilitás, adatbázis és technológia is nagyobb részarányt tesznek ki az SAP teljesítményéből.

– Mi lesz a klasszikus, vállalaton belül működő SAP rendszerek sorsa?

– Többnek elkészült a felhő alapú verziója. Az SAP szempontjából érettnek tekinthető piacokon inkább azokra a kiegészítő megoldásokra koncentrálunk, amelyek iránt most mutatkozik nagyobb igény: üzleti intelligencia, hr, crm. De még ezekből is elérhető lesz a hagyományos, telepítendő verzió. A meglévő „klasszikus” nagyvállalati SAP-ügyfelek a HANA Enterprise Cloud révén léphetnek be a felhőbe: a rendszereiket gyorsan át lehet vinni egy általunk üzemeltetett, memória alapú platformra, ami kiváltja az alkalmazás- és adatbázisszervereket is, jelentős teljesítménynövekedés mellett. Jellemző egyébként, hogy a HANA-bevezetések fele nem SAP-alkalmazásokhoz történik. Ami nem változik: továbbra is megadjuk a választás lehetőségét ügyfeleinknek.