Infotér 2019

56_earth-space.jpg
Forrás: newsweek.com
Klíma- és energiakatasztrófa helyett – informatika!

„A legértékesebb energiaforrás: az információ”

A klímaváltozás és az energiafelhasználás soha nem volt még annyira fontos bolygónk szempontjából, mint most. Az átalakuló fogyasztói szokásokat, a robbanásszerűen megnőtt energiaigényt és az emberi tevékenységet a természeti környezet nehezen tudja ellensúlyozni. Soltész Attila, az Infotér elnöke nyitóelőadásában arra kereste a választ, mit tehetünk mi, emberek, és mit tehet az informatika a Föld érdekében.

Soltész Attila, Infotér
Soltész Attila, Infotér
„Mindig is a társadalmi szempontokat figyeltük, így nem is lehetne jubileumibb témája az idei Infotérnek, mint az ember és a mesterséges intelligencia kapcsolata, és az ember féltése” – fogalmazott köszöntőjében Soltész Attila. Az Infotér elnöke felidézte az elmúlt 10 év emlékezetes pillanatait, és azt is, miként halad évről évre az aktualitások mentén a rendezvény témaválasztása.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában kifejtette, hogy a szervezet a magyar gazdaság digitális átalakulásának támogatását az egyik legfontosabb feladatának tekinti, de nem feledkezik meg a digitalizáció miatt felmerülő új, egyre radikálisabb veszélyekről sem.

 

A legértékesebb energiaforrás? Az információ

„Pengeélen táncol a Föld sorsa, a légkörváltozás következtében ennek a nyomasztó élménynek az árnyékában ébredünk rá, hogy mennyire nem tudjuk működtetni a bolygót, sőt attól távolabb vagyunk, mint valaha – fogalmazott Soltész Attila. – Tíz éve azt gondoltuk, hogy az informatika, ha jól használjuk, segíteni tud a gazdasági és társadalmi gondok megoldásában. Látjuk és hisszük, hogy az új, innovatív technológiákkal és eszközökkel élen járhatunk a globális felmelegedés elleni küzdelemben.”

Parragh László, MKIK
Parragh László, MKIK
Reith András,
az ABUD Mérnökiroda építésze és tulajdonosa szerint az egyik legnagyobb nehézség, amivel szembe kell néznie a szakembereknek, az az információhiány. „Nem tudjuk, hogyan fog változni a környezet, erre pedig nem lehet szabályozást létrehozni. A leghatékonyabb energiaforrás ezért nem más, mint az információ” – fogalmazott a szakember. A beszélgetés során a hazai épületállomány is szóba került, amely hőtechnológiai szempontból rendkívül rossz állapotban van. Javítani kell rajtuk, méghozzá a nagyobb költséget, de biztosabb megtérülés jelentő mélyfelújításokkal.

 

Atomenergia versus megújuló források

Magyarország klímavállalásáról Botos Barbara, az ITM klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt – mint mondta, az 1990-es évekhez képest 32 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátását hazánk, az elkövetkező 30 évben pedig egy klímasemleges célhoz kell eljutni. Ehhez innovációra, kreativitásra, technológiára van szükség.


Az energiaiparban zajló változásokat a fogyasztók is észlelték. Az egyre tudatosabb felhasználás a másik oldalról is megjelent, ugyanakkor még így is hatalmas energiaéhség jellemzi a háztartásokat. „Fontos a modernizáció, az energiakosár optimális felépítése, fontosak az európai célok, de az ellátás biztonsága, a fogyasztók biztonságérzete a leglényegesebb” – mondta Kovács Pál. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerint a lakossági energiaigény kielégítésének tekintetében jól áll Magyarország, ez pedig a nukleáris energia számlájára írható. „Az atomenergia stabilitást ad a gazdaságnak. Ráadásul szükség van a hagyományos energiaforrásokra, mert az új technológiák időjárásfüggők és limitált mennyiségben, vagy egyáltalán nem eltárolhatók. Energiára márpedig szükség van” – tette hozzá. Ami a megújuló energiaforrást illeti, Ugron Gáspár, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatói tanácsadója szerint hazai szinten a napenergia lesz feltörekvőben, a szomszédos Romániában pedig a víz.