Top 25

78_08_Gulyas_Peter_D3K9602_1.jpg
Forrás: ITB
A Közel-Keleten is teremhet babér

TOP 25 – 8. helyezett: Hisz a magyar szürkeállomány versenyképességében

Úgy kezdtük Gulyás Péter tavalyi összefoglalóját, hogy a QUADRON ügyvezetője lett. Nagyjából másfél év telt el azóta, és a szakember idén is toplistás lett, a 8. helyen végzett. Az elmúlt egy évét leginkább a Közel-Kelet „meghódítása” határozta meg.

Komoly üzletet valósított meg Kuvaitban: az ottani piacvezető internetszolgáltatóval, a QualityNettel kötött partneri megállapodást, melynek értelmében IT-biztonsági tanácsadást és IT-képzést nyújtanak a kuvaiti vállalat több tucat ügyfelének, valamint ezzel párhuzamosan kiválasztják, felkészítik és folyamatosan képzik a közel-keleti vállalat IT-biztonsági tanácsadóit. Az ügyvezető és csapata közel egy évig készítette elő részletekbe menően a két cég közti megállapodást. Ezt megelőzően Gulyás Péter aktív jelenlétet vállalt a katari, dubaji és más helyi konferenciákon, expókon, hogy bemutatassa, megismertesse cégét és tudásukat, felmérve egyúttal azt is, mennyire van potenciál számukra ezekben az országokban jelen lenni. Nos, úgy tűnik, nagyon is van. A szakember jól ráérzett arra, hogy a Perzsa-öböl menti állam és térsége a kibertámadások kiemelt célpontja, az IT-biztonság kiemelt prioritású stratégiai probléma, éppen ezért dinamikusan fejlődik az informatika területén, jelentős összegeket fektetve az adatközpontokba és a hálózati biztonságba (ráadásul pénzügyi erőforrások szempontjából is kedvező helyzetben vannak). A menedzselésével megvalósuló nemzetközi projekttől ebben az évben 1-2 millió dollár árbevételt vár, vagyis igen, a Közel-Keleten is teremhet babér a magyar tudás számára.

A szakember arra is figyelmet fordított, hogy egy, az IT-edukációt segítő projekt mellé álljon: idén nyáron támogatásukkal egy ingyenes, elektronikus formában elérhető, az IT-biztonság alapismereteiről szóló tankönyv lett elérhető (az NJSZT gondozásában) a nagyközönség számára.