TOP25

kaleidoszkop_420
Forrás: ITB

Inside ITB 2013 TOP25: a 4-10. helyezett

Az IT-Business Publishing az idén is meghirdette "Az év legsikeresebb ict-menedzsere 2013" versenyt, amelynek eredményhirdetését az Inside ITB 2013 rendezvényen tartották. A TOP25-ös lista 4-10. helyezettje.

4. Bessenyei István

Bessenyei István
Bessenyei István
Hajszál híján dobogós lett idei ranglistánkon Bessenyei István, a Laurel cégcsoport egyik tulajdonosa és ügyvezetője. Pedig az informatikus végzettségű üzletember, aki 20 éve vezeti a Laurel cégcsoportot, az elmúlt évben kis túlzással talán többet szerepelt a médiában, mint korábban összesen.

A Laurelnek nem csak lehetőséget, hanem komoly feladatot is jelentett, hogy a magyar kiskereskedelemben használt 150-200 ezer kasszát le kell cserélni vagy át kell alakítani olyan egységre, amely online tud kommunikálni a NAV rendszereivel. Miközben a piaci szereplők többsége úgy vélte, lehetetlen határidőre elkészülni a kívánalmaknak megfelelő rendszerrel, Bessenyei István – sikerorientált személyiségéhez híven – nem a kifogásokat, hanem a megoldást kereste. Minden erejét arra fordította, hogy megmutassa: sem ő, sem a Laurel nem ismer lehetetlent. Az eredmény őt igazolta: időre és a piacon elsőként készültek el rendszereikkel, miközben a Nemzeti Dohányboltok számára is kifejlesztettek egy egyszerűsített trafikrendszert, melyhez elsőként szerezték meg az NDN tanúsítványát.

A sürgető feladatok közepette sem feledkezett meg Bessenyei István az őt éltető egyik legfontosabb elemről, az innovációról. Távlatokban gondolkodik a piacról és a Laurelnek a piacon elfoglalt helyéről, és ezek alapján határozza meg a követendő fejlesztési irányokat. Nem sajnálja az erőforrásokat az olyan fejlesztésektől sem, amelyek esetleg csak évek múlva fordulnak termőre (intelligens és mobil kereskedelmi rendszerek, érintés nélküli fizetési módszerek). Miközben a távlatokat szemléli, nem téveszti szem elől a részleteket sem, a végrehajtáson is rajta tartja a szemét.

Bár programozóként kezdte pályafutását, a szoftver, a rendszer számára nem cél, hanem eszköz. A jó kereskedelmi rendszer elsősorban nem az informatikusok és nem is a kereskedők szempontjait veszi figyelembe, hanem a vevőkét; mert ha a vevő elégedett, akkor elégedett a kereskedő és végső soron a Laurel is – vallja.

Bessenyei István

– 1993– létrehozta a Laurelt, amelynek azóta is ügyvezető igazgatója

– 1981–1993 SZÜV-nél először programozó, majd osztályvezető

– 1980–1981 programozóként kezd a Videotonnál

– 1980 diplomát szerez a kecskeméti Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolán

 

5. Gonda Gábor

Gonda Gábor
Gonda Gábor
Magyarországon is megváltozott a HP szervezeti felépítése. Az új kihívásokkal az alig egy éve kinevezett új vezérnek, Gonda Gábornak kellett szembenéznie. Nemzetközi szinten két fontos átalakítás indult el az utóbbi néhány évben a HP-nál: a technológiai szolgáltatásokkal foglalkozó tevékenységet a szerverrészlegbe olvasztotta be a cég, majd döntés született a pc- és nyomtatógyártó üzletágak egybeolvasztásáról is. Magyarországon is új vezetőt neveztek ki a vállalat élére a struktúraváltozás keretében bő egy évvel ezelőtt. Gonda Gábort kérték fel, aki a cégnél és elődjénél eltöltött több mint egy évtizedes munkáját követően ért révbe ezzel. Bár a HP Magyarország utóbbi éveit sok szempontból a konszolidáció jellemezte, Gonda Gábor feladata az, hogy a növekedésre és terjeszkedésre készítse fel a vállalatot. A szakember utóbbi egy éve tehát arról szól, hogyan birkózott meg ezzel a feladattal.

A szakember egyik kiemelkedő feladata az volt, hogy javítson a cég megítélésén. A magyarországi csapat első számú célja ezért lett az, hogy a cégben felhalmozott kutatás-fejlesztési munka és mérnöki tudás eredményeit a magyarországi ügyfelek számára biztosítsa. Ebbe az irányba nagyon jól haladnak, hiszen a nyáron közölték, hogy még az idén bővítik az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát kiszolgáló magyarországi ügyfélközpontot, amely a világ 15 országában nyújt infrastruktúra-üzemeltetési és üzletifolyamat-támogatást.

Egy „best practice” elismerésre a legbüszkébb, melyet a saját magyarországi tapasztalatai alapján kidolgozott, nagykereskedői hálózatműködtetési módszerért kapott. A modell először a kelet-közép európai régióban vezették be, ezt követően pedig európai szinten is felhasználták. Személyes ügyének tartja, hogy az utánpótlás-nevelésben és a fiatal mérnökök képzésében aktívan részt vegyen a vállalat: ne csak haszonélvezői, hanem tevékeny alakítói is legyenek a mérnökképzésnek.

Gonda Gábor

– 2012– HP Magyarország, ügyvezető igazgató

– 2007–2012 HP Magyarország, nagykereskedelemért felelős regionális vezető, kelet-közép-európai EU-tagországok

– 2003–2006 HP Magyarország, indirekt értékesítési igazgató

– 2001–2003 Compaq Magyarország, SMB sales manager

– 1999–2000 Compaq Magyarország, call center manager

 

6. Egerszegi Krisztián

Egerszegi Krisztián
Egerszegi Krisztián
Új a listán, a cégénél az elmúlt évben elért 50 százalékos bevétel-növekedés rögtön az élbolyba repítette.

„Nem szeretem a rutinmunkát, mindig keresem az új kihívásokat” – nyilatkozta nemrégiben az itpeople-nek a CDSYS ügyvezető igazgatója. Kihívásból pedig jut elég egy olyan piacon, ahol a megrendelők már sokadik éve csökkentik költségeiket. A CDSYS-nek azonban folyamatosan jutnak új megrendelések: az adatvédelemre szakosodott vállalat 2012-ben közel félmilliárd forintos forgalmat bonyolított le, mintegy 50 százalékkal növelve bevételeit.

A növekedésben kulcsszerepe volt a céget a kezdetektől irányító, de korábban cégvezetői tapasztalatokkal nem rendelkező Egerszegi Krisztiánnak is, bár némelyek szerint az új üzletek megszerzésében oroszlánrészt vállal a cég jó kapcsolatokkal rendelkező tulajdonosa is. Az ügyvezető mindig is kettős célt követett: úgy keresni újabb üzleti lehetőségeket, kiaknázatlan piacokat, feljövőben lévő technológiákat, hogy közben nem távolodik el messzire az eredeti fókuszpontot jelentő adatvédelmi, adatszivárgás elleni megoldásoktól.

A cég az utóbbi időszakban feljebb jutott a szállítói értékláncon. Az elmúlt évben több pénzintézet is megbízta átfogó biztonságtechnikai politika kialakításával; ennek során tanácsadóként és integrátorként több különféle technológiát foglaltak egységes megoldásba és illesztettek meglévő rendszerekbe.

Ezeknek a munkáknak a lebonyolításában fontos szerep hárul Egerszegi Krisztiánra. Kis cégről lévén szó, kézben kell tartania minden folyamatot, a termékek menedzselésétől a pénzügyek kezeléséig. Mindezt kellő határozottsággal teszi: véleményének mindig hangot ad, akkor is, ha valami nem tetszik neki. Viszont soha nem az ellenkezés kedvéért kritizál, építő jellegű észrevételeit pedig az üzleti partnerek is megbecsülik. Ők egyébként is rendkívül korrekt üzletembernek tartják Egerszegi Krisztiánt, aki mindig betartja ígéreteit és a szabályokat.

Egerszegi Krisztián

– 2008– Compliance Data Systems Kft. (CDSYS), ügyvezető igazgató

– 2001–2008 a VT-Softnál tanácsadó, projektmenedzser, majd üzletág-vezető

– 2001 diplomát szerez a BME-n, amit később közgazdasági és banki informatikai diplomával egészít ki

 

7. Palencsár Miklós

Palencsár Miklós
Palencsár Miklós
Többen meglepődtek, amikor két éve felkerült a Top 25 listára. A business mentor alapelve, hogy nem szeret a középpontban lenni, munkáját a tulajdonos felkérésére, annak megelégedésére, a babérok learatását átadva végzi. Tavaly már természetes volt, hogy az ITB fejlesztéséért is felelős szakember ott van a legfontosabb ict-topmenedzserek között. Az ITB elmúlt évben négymagazinos, vezető médiacéggé fejlődött, növelve jövedelmezőségét.

Az idei évben aztán szélesebb körben is ismertté vált az embertípusokról írt, saját, önálló elméletén alapuló könyve – „3B – Viselkedés alapú üzleti stratégia” – révén. A business mentor ugyanis az első szakember, aki önálló üzleti stratégia kialakítására is alkalmas pszichológiai rendszert jegyez Európában.  Az ITB a 3B elmélet köré építette első, sikeresnek bizonyult, üzleti pszichológiai konferenciáját. Az ITBusiness&Technology 2012-on készült, 3B témájú videó az elmúlt évek egyik legnézettebb, és sok lájkot arató „műsor” volt az infoter.hu-n.

Emellett természetesen tulajdonosok felkérésére végez rövidebb időszakokra szóló tanácsadást, akár egy motivációs stratégia, akár egy pszichológiai alapú értékesítési vagy fejlesztési irány kialakításában, vagy az általa „a génekig hatolónak” nevezett kommunikációs stratégia kiépítésében, de ezek ritkán válnak nyilvánossá.

A business mentor a hosszú távú kapcsolataira büszke. Számára az a legszebb minden évben, amikor az addig elért teljesítmények, a profitnövekedés, a piaci részarány növelése és egyéb egzakt szempontok alapján újul meg a munka. Egyre többen kérik fel zárt intervallumú célprojektekre, mert a 3B elmélet segítségével az üzlet megtorpanásának okai, a fejlődés új irányai könnyen beazonosíthatók. Az emberi kapcsolatok kiemelten fontosak számára. Rá szokták azt mondani, hogy ahova beteszi a lábát, ott biztosan megindul a fejlődés. Sokszor csörögnek-csattognak a kerekek, emberek mennek és jönnek, de az eredmény biztosan meglesz.

Palencsár Miklós

– 2005– business mentor (média-it, -telco, jármű, fmcg)

– 2003– üzletfejlesztési tanácsadó (média, járműipar, it, pénzügy)

– 2000–2005 Trader Classified Media (Expressz Magyarország), sales support manager; értékesítési vezető; értékesítési, stratégiai igazgató (a Szuperinfó országos hálózat vezetője)

– 1998–1999 Citibank Hungary, outbound manager, személyi bankár

 

8. Charaf Hassan

Charaf Hassan
Charaf Hassan
Két éve még a Top 25 szakmai zsűrijének tagja volt, most pedig az élcsapat 8. helyén végzett. Számos elismerése mellett a mestertanári kitüntetést és az „Év Informatikai oktatója” címet is jegyezheti. A munkásságát kísérő szakmai elismerései annak jutalmazása, hogy küldetése az informatikai ipar vezető cégei és az egyetem közötti együttműködés fellendítése.

Azok közé a vezető egyetemi oktatók közé tartozik, akik nemcsak a fiókoknak gyártják a tanulmányokat, hanem „haladnak a korral” és képben vannak az iparági elvárásokkal is. A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék oktatójaként számos iparági projektben vesz részt. Az informatikai tudományok, ezen belül a szoftvertechnológia, az elosztott rendszerek és mobilalkalmazások fejlesztésének módszertanában tevékenykedik. Az ő irányítása alatt fejlesztett megoldásokat alkalmazzák például a távközlésben.

Aki ismeri, elismerően beszél róla. Szereti a szakma – és a hallgatói is. Több mint 300 diplomamunka és TDK-dolgozat vezetése fűződik a nevéhez. Az egyetemisták tudják, ha nála kapnak projektfeladatot, komoly szakmai tapasztalatokat szerezhetnek. Egykori diákjai, akiknek tudományos pályáját témavezetőként indította el, ma részben közvetlen kollégái, többen vezető pozíciókat töltenek be meghatározó informatikai cégeknél. 2013-ban is sikerült több fiatal mérnökjelöltjének elérnie a tudományos doktori fokozatot.

De nemcsak a BME-n foglalkozik fiatalokkal. A CONCILiUM szellemi műhelyben is részt vesz, ahol gyakorlati tapasztalatait osztja meg azokkal az ifjoncokkal, akik az online szektor meghatározó, új és piacbefolyásoló szereplőivé szeretnének válni.

Széles körű és naprakész szakismeretének, valamint nemzetközi publikációinak köszönhetően tudományos konferenciák közkedvelt meghívott előadója világszerte . Az 1986 óta Magyarországon élő oktató tevékenysége meghatározó a BME-VIK és annak tudásközpontjai, valamint a Műegyetem egésze számára is.

Charaf Hassan

– 1998– mérnök-közgazdász, BME

– 1998– Ph.D.

– 1996– a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék (AAIT) oktatója

– 1994–1998 külkereskedelmi szak, KGE

– 1987–1992 okleveles villamosmérnök, BME‑VIK

 


9. Bőthe Csaba

Bőthe Csaba
Bőthe Csaba
Az IT-Services Hungary Kft. (ITSH) ügyvezetőjének mindenképpen a javára írható, hogy az elmúlt 12 hónapban Magyarország legnagyobb ikt-munkaadójává fejlesztette az ITSH-t: a munkatársak létszáma meghaladja a 3200 főt. A jövőre is gondol: a Debreceni Egyetemé mellé idén tavasszal odatette a Pécsi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodást is. Mindezek eredménye: tavaly nem szerepelt a Top 25-ben, most pedig a 9. helyen végzett.

Jól összerakta a csapatot, mindenki precízen, pozitív hangulatban dolgozik, ami szintén ritkaság. Mint jó vezetőt, a folyamatos fejlődésbe vetett hit és a fiatalos lendület jellemzi. Sikerének záloga az is, hogy a dolgozók előtt felcsillantja a személyes fejlődés és a továbblépés lehetőségét. Érdekli, miként lehet több ezer embert arra motiválni, hogy közösséget alkossanak és együtt dolgozzanak. Bevezette, hogy a munkatársak, az innovációs keretrendszeren belül évi két napot munkahatékonyság-növelő fejlesztéssel tölthetnek.

Az Aon Hewitt és az AIESEC az ITSH-t joggal nyilvánította 2012 legismertebb, illetve 3. legvonzóbb munkáltatójának Magyarországon az it-iparág iránt érdeklődő, angol és német nyelveket beszélők körében.

Reneszánsz típusú, talpig úriemberként ismeri a szakma, aminek nagy az értéke a mai üzleti világban. Végignézve szakmai pályáján, feltűnik, hogy egész eddigi életében a T-hez köthető cégekben szerzett tapasztalatot. Ez hűségre vall, no meg olyan képességre, amely szükségtelenné teszi a piac keresztül-kasul szelését a szükséges tudás megszerzéséhez.

Egyenes, korrekt személyiség. Nem könnyű kihozni a sodrából, s általában olyan helyzetre törekszik, amelyből mindenki győztesként kerül ki. Talán mert üzleti megbeszélésein nincs szócséplés, a végén a felek mindig eljutnak valahová. Ez sem mondható el minden vezetőről. Nem is boncolgatják a tényeket biofizikusi precizitással, írnak tűnődős blogot – ilyen az, amikor a tudós alkat kitűnő vezetői képességekkel párosul…

Bőthe Csaba

– 2012 május IT-Services Hungary Kft. ügyvezető

– 2010–2012 április T-Systems (Magyar Telekom vállalati szolgáltatások üzletága) ügyfélkapcsolati és működéstámogatási igazgató

– 2008–2010 Magyar Telekom, kis- és közepes vállalati divízió igazgatója

– 2004–2007 T-Mobile üzletfejlesztési igazgató

– 2001–2004 Mobimak operációs igazgatója

– 1998–2001: a Westel értékesítési igazgatója

– 1990 ELTE TTK, fizikus-biofizikus

 

10. Vertán György

Vertán György
Vertán György
Komoly ember, aki az általa tulajdonolt és irányított Tigra Computer- és Irodatechnikai Kft.-nek az elmúlt 12 hónapban is szerzett állami megbízást. Ez is arra vall, hogy Vertán György a közbeszerzésben meglehetősen nagy ügyességre tett szert.

Üzleti bravúrjai egyik legutóbbi és nem jelentéktelen eredményeként 2012 decemberében 1,32 milliárd forintért eladta a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek (NISZ-nek) a közigazgatási informatikai rendszereket szállító IdomSoftot. Azt az IdomSoftot, amelyben tavaly februárban szerzett jó érzékkel többségi tulajdont. Az üzletet ráadásul alig egy hónap alatt hozták össze. Talán ez is segítette az üzletembert abban, hogy az idén felkerüljön listánkra, rögtön a 10. helyre.

Az elmúlt esztendő más projektjei is bizonyítják, hogy oda megy a pénz, ahol már van. Idén júliusban egy Tigra vezette konzorcium nyerte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítási rendszerének kivitelezésére kiírt 1,92 milliárd forint értékű, gyorsított közbeszerzési eljárást. Azt, hogy rájuk esett a választás, s nem a versenytársra, annak köszönhették, hogy 348 millió forinttal az előzetesen becsült összeg alá ajánlottak.

Vertán György (és a Tigra) ugyanakkor egy másik „kormányműnél”, a Volánnál is jól teljesít. A Vasi Volán utastájékoztató rendszere tavaly az IVSZ különdíjára érdemesített Az év ikt-projektje lett, idén tavasztól pedig a Borsod Volán utasai is megtapasztalhatják, milyen is a Tigra rendszerén tájékoztatást kapni.

Az üzletember rendes, szerény, segítőkész ember hírében áll. Sokan ismerik, de úgy általában nem beszélnek róla, amolyan szürke eminenciásként is lehetne aposztrofálni, legalábbis ami a kormányközeli ügyleteket illeti. Mindenki egyetért abban, hogy be kell venni az üzletekbe. Ha megjelenik valahol, mindenki úgy érzi, le kell vele ülni beszélgetni, függetlenül attól, hogy van-e projekt a láthatáron vagy nincs.

Vertán György

– 2012 február  többségi tulajdont szerez az IdomSoftban, amelyet még az év végén elad a NISZ-nek

– 1999-ben megalapítja a Tigra-Copy Irodatechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t

– 1996-ban megalapítja a Tigra Computer- és Irodatechnikai Kft.-t

– 1995-ban az ELTE-n végez programozó matematika szakon