TOP25

kaleidoszkop_420
Forrás: ITB

Inside ITB 2013 TOP25: a 11-25. helyezett

Az IT-Business Publishing az idén is meghirdette "Az év legsikeresebb ict-menedzsere 2013" versenyt, amelynek eredményhirdetését az Inside ITB 2013 rendezvényen tartották. A TOP25-ös lista 11-25. helyezettje.

11. Christopher Mattheisen

Christopher Mattheisen
Christopher Mattheisen
Már az év elején figyelmeztetett mindenkit a Magyar Telekom vezérigazgatója: az iparág világszerte és itthon is nagy változás előtt áll. Meg kell találni a jövőbeni növekedés lehetőségeit, de oly módon, hogy mindeközben stabilnak kell maradni. Vezetése alatt ez sikerült is nekik a tavalyi évben. A Telekom valamennyi üzletágában meg tudta őrizni pozícióját, sőt volt, ahol piacrész-bővülést is elértek. Ami pedig 2013-at illeti, egyelőre minden az arculatváltásról szól a magentásoknál.

Büszke arra, hogy elsőként jelentek meg 4g-szolgáltatással. Annak is örül, hogy elnyerték a „Legjobb Munkahely” címet magyar és régiós szinten is, az ügyfélkiszolgálásuk is a legkiválóbbnak bizonyult. Személyes elismerés és felelősség a menedzser számára, hogy tavalytól a Joint Venture Szövetség elnökeként 300 hazai multinacionális, valamint kis- és középvállalat érdekeit képviseli. Siker számára, ha a víziói, álmai teljesülnek,  hozzák azokat az eredményeket, amelyekre számított. Ez ad erőt neki a következő lépésre, ebből töltekezik.

 

 

 

 

12. Jutasi Zoltán

Jutasi Zoltán
Jutasi Zoltán
A Synergon az elmúlt években az it-szektor „állatorvosi lova” volt. Amióta azonban Jutasi Zoltán került az élére, kezdetben vezérigazgatóként, idén májustól igazgatósági elnökként, a társaságnál látványos fordulat következett be az eredményekben. A cég méretét is sikerült a megváltozott piaci viszonyokhoz igazítani.

Felismerte, hogy halaszthatatlan a komoly átszervezés. Első dolga volt, hogy jövedelemtermelésre fogja a céget. Olyan portfóliót alakított ki, amely a jelenlegi gazdasági viszonyok között is hoz a konyhára. Ettől a tőzsdén is szárnyalni kezdtek a Synergon papírjai. A piac azzal is honorálta a sikert, hogy Jutasi Zoltánt „beemelte” Top 25-ös listánk 12. helyére.

A Synergon-csoport Jutasi Zoltán vezényletével gyakorlatilag befektetési holdinggá alakult át, kifejezetten azzal a céllal, hogy adjon és vegyen cégeket. Hogy az átszervezést tett kövesse, a Synergon Outsource Kft. nemrégiben felvásárolta a Navigator Informatika Zrt.-t.

 

 

 

 

13. Szakál László

Szakál László
Szakál László
Magyarországon számos megaprojekt indult évekkel ezelőtt, most érnek finisükbe. Ilyen az ESR, a 112-es, egységes segélyhívó rendszer 7,4 milliárd forint értékű infokommunikációs háttere. Aki ebbe beletrafál, megfogja az isten lábát. Szakál László vezérigazgató, illetve cége, az M&S Informatikai Zrt. bizony megfogta: idén tavasszal közbeszerzésen elnyert egy részprojektet, amelynek keretében a hívásfogadó központok infokommunikációs rendszerét építheti ki 680 millió forintért. A feladat a rendszerintegráció mellett magában foglalja a szükséges távközlési alrendszerek és készülékek szállítását is.

Top 25-ös listánk 13. helyét érő sikere mellett a halk szavú, korrekt, jó szakember nem veti meg az élet apróbb pályázati örömeit sem. Konzorciumi tagként például cége részt vehet a Nemzeti Közlekedési Hatóság hajózásinformációs rendszer alkalmazástámogatási és jogszabály-követési feladatainak ellátására kiírt, összességében 24,6 milliót érő projektjében.

 

 

 

 

14. Ésik Róbert

Ésik Róbert
Ésik Róbert
Tavalyi listánkra egy óriási, a kormánnyal kötött megállapodással került a Nokia Siemens Networks ügyvezető igazgatója. A kutató-fejlesztő részleg bővítéseként 224 új, felsőfokú végzettséget igénylő munkahelyet létesítettek. A folytatás sem maradt el: egy újonnan kötött stratégiai megállapodás nyomán további mérnöki munkakörök létesítésére nyílik lehetőség, és nemrégiben mintegy 180 főt foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot is nyitottak Budapesten, amely közel 50 ország számára lát el számviteli, könyvelési feladatokat a cégen belül.

Ésik Róbert filozófiájának része, hogy az ict-szektor a kutatás-fejlesztési tevékenységgel válhat a gazdaság motorjává. Mint látható, nemcsak filozofálgat erről, tesz is érte. Feladatköre tovább bővült, újabban a vevői szerződésekért is ő felel a South-East Europe régión belül, több mint 30 országban.

 

 

 

 

 

15. Ablonczy Balázs

Ablonczy Balázs
Ablonczy Balázs
Harmadik éve szerepel toplistánkon. Munkabírása és új generációs menedzseri képességei miatt került a helyezettek közé. A tavalyihoz közeli helyet szerzett: ezt a pozícióját is magabiztosan tartja.

Mind magánéleti, mind vállalati oldalon jó évet tudhat maga mögött az SAP Hungary ügyvezető igazgatója. Itthon és külföldön is újabb sikereket értek el. A 2012-es eredmények szerint az üzleti alkalmazások piacán már 39 százalékos részesedést tartanak fenn. Bővítették a portfóliót is. Adatbázis-technológia termékükkel megduplázták az árbevételt, valamint felhőmegoldásaikkal a magyarországi piac kiszolgálását is tervezik.

Nagy szerelme, a tenisz terén is sikereket tudott felmutatni. A Magyar Tenisz Szövetség közgyűlésén alelnöknek választották a következő négyéves ciklusra. Az it-től szintén távol áll, azonban az SAP-vezértől nem: a Magyar Európai Üzleti Tanácson (HEBC) belül aktív véleménypozicionáló szerepet vállal a vezető.

 

 

 

 

16. Alföldi István

Alföldi István
Alföldi István
Stabil ember a toplista középmezőnyében. Alföldi Istvánnak, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezetőjének legfőbb fegyverténye az volt az elmúlt esztendőben, hogy a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában megnyílhatott az Informatikatörténeti Kiállítás. A hivatalos megnyitót nem kisebb személyiség tisztelte meg jelenlétével, mint Neumann János lánya, ami még jobban kiemeli az áldozatos munkát. A múzeumot külső anyagi támogatás nélkül sikerült felállítania.

A hagyománytisztelet az elmúlt 12 hónapban is a digitális esélyegyenlőtlenség és a digitális írástudatlanság felszámolásáért folytatott harccal társult. Alföldi István konferenciákat szervezett, egyengette az ECDL útját. Az általa vezetett NJSZT-t egyébként bátran lehet úttörőnek nevezni a nemzetközi vizsgarendszer megújításában. Ami csak növelte a jó pontok számát az ECDL idén év elején elhatározott frissítése kapcsán.

 

 

 

 

17. Dobozi Péter

Dobozi Péter
Dobozi Péter
Tavaly egyetlen magyar cég került be a top10-be a Deloitte Fast 50 listáján Közép-Európa leggyorsabban növekvő technológiai vállalatai közé: a szoftverfejlesztéssel, -teszteléssel, és tanácsadással foglalkozó Capture. A fiatal cég mögött alapítóként és egyik tulajdonosként, valamint ügyvezetőként Dobozi Péter áll. Tudatosan építkezik – mondják rá a szakmában. Ez a tudatosság munkált benne akkor is, amikor negyvenes éveinek közepén, nagy magyar és nemzetközi cégeknél szerzett vezetői tapasztalattal a tarsolyában, létrehozta a Capture egyik elődcégét. A vállalat a válság ellenére jó rajtot vett, és komoly hídfőállásokat épített ki a pénzintézeti szektorban, a távközlésben, az energetikában és az államigazgatásban is.

Ismerői szerint a kellemes főnökök közé tartozik, nem stresszes vele dolgozni. Aktív, de nem erőszakos, odafigyel környezetére és meghallgatja munkatársait. Mindeközben barátságos és megnyugtató kisugárzásával is hozzájárul cége sikereihez.

 

 

 

 

18. Bodrogközi László

Bodrogközi László
Bodrogközi László
Az eltökélt programozó matematikus a Debrecen–Miskolc–Nyíregyháza háromszögben építette ki Neuron Szoftver nevű cégét, együttműködve a városok oktatási intézményeivel. Saját üzleti elemzési iskolát is nyitott.

Az elmúlt év mérföldköve a korábbi nagy multinacionális ügyfelének átadott értékesítéstámogató rendszer. Mindez 10 százalék fölötti árbevétel- és létszámnövekedéssel is együtt járt. A bevételt visszaforgatja cégébe és munkatársai továbbképzésébe. Folyamatos fejlődést vár tőlük is: jó egy órával a munkaidő kezdete előtt kezdődő ingyenes nyelvtanfolyamokon mélyítik el nyelvtudásukat. Legújabb sikervárományosuk egy üzletiintelligencia mobilalkalmazás.

Felhasználóként gondolkodik, ő a legszigorúbb tesztelő és megrendelő. Közvetlen, barátságos főnök: néha három órát is tud folyamatosan beszélni… Ezen kívül többen beültek már mögé a vitorlázórepülőbe.

 

 

 

 

19. Biró Albert

Biró Albert
Biró Albert
Sokan viselik a szívükön az információs társadalom fejlődését, többüket az ikt-szektoron kívüli publikum is ismeri. A háttérben munkálkodókat viszont csak a szűk szakma tartja számon. Azokat, akik nélkül egy Infotér-konferencia, egy információstársadalom-parlament nem is jöhetne létre. Top 25-ös listánk visszatérő „vendége”, idén 19. helyezettje, Biró Albert, az Infotér Egyesület felügyelőbizottságának elnöke ilyen ember. Áldozatos szervezőmunkájával nagyban hozzájárult a tavaly őszi balatonfüredi konferencia és a idei júniusi Parlament sikeréhez.

Nem csak ehhez. Aktív szerepet vállalat az idei tusványosi szabadegyetemen a téma szélesebb megismertetésében. Emellett a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület felügyelőbizottsági elnökeként is közhasznú tevékenységet fejtett ki. Továbbá a Kárpát-medencei magyarsággal foglalkozó Rákóczi Szövetség elnökségi tagjaként tavaly oroszlánrésze volt a honismereti programok lebonyolításában.

 

 

 

 

20. Bíró Viktor

Bíró Viktor
Bíró Viktor
Minden cio örvendezne, ha olyan feladatot és hatáskört kaphatna, amilyet Bíró Viktor tavaly októberben, amikor az MVM Zrt. informatikai stratégiájának felelőse, lényegében csoportszintű cio lett. Feladata az egyes tagvállalatok informatikai igényeinek és fejlesztéseinek összehangolása, az it-szolgáltatások megrendelése a csoport kizárólagos belső informatikai szállítójától, az MVM Informatikától, majd a szolgáltatások sla-inak mérése és betartatása. Kontrollszerepét erősíti, hogy tagja az MVM Informatika felügyelőbizottságának, valamint az MVM Net igazgatóságának is.

Illik hozzá a stratégiai vezető szerepe – mondják róla ismerősei. Jó a készsége arra, hogy megértse és szintetizálja az informatika nagy trendjeit, majd ezekből kiválassza mindazokat a megoldásokat, amelyek összhangba hozhatók vállalata valós üzleti igényeivel. Kiérlelt koncepciókat dolgoz ki, és rendelkezik azzal az erővel és elszántsággal, hogy ezeket az elképzeléseket végig is vigye.

 

 

 

 

21. Csiszér Béla

Csiszér Béla
Csiszér Béla
Új szereplő a Top 25-ben, újító és úttörő tevékenysége évek óta ismert. A 30-as évei elején járó villamosmérnök szakember alapította a Sicontactot, melynek neve egybeforrt az ESET NOD32 antivírus-termékekkel.

Jó képességű menedzser, aki kitűnően választotta ki a konkurenciaelemzést, és remek szakemberekből álló családias céget épített maga köré. Jó érzékkel nyúl a termékekhez, cége az it-biztonság területén az egyik piacvezetővé vált. Vezetői attitűdjét bizonyítja, hogy elnyerte „Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója” elismerést, illetve az ESET NOD32-vel gyakran újabb díjakat söpörnek be, ahogy az elmúlt esztendőben is történt.

Az elmúlt ciklusban átalakította a szervezeti struktúrát: egyszemélyi felelősségét három főre szétosztotta,  reagált a változó piaci igényekre is. A nagyvállalati szektor egy kézben levő, komplex informatikai védelmi megoldások iránti igényére két új termékkel bővítette a portfóliót. Ezzel a lépéssel sikerült megnövelni mind a nemzetközi, mind a hazai felhasználók számát.

 

 

 

 

22. Scheidler Balázs

Scheidler Balázs
Scheidler Balázs
Ismerős a Top 25-ben a Balabit alapítója. 2011-ben 6., 2012-ben 12. volt. 2012 végén hátrébb lépett az ügyvezetőségtől a fejlesztési igazgató posztra. Cége dolgozói üdvözölték a lépést, szerintük visszatért a gyökerekhez. Óriási szakmai tekintély övezi cégénél és külföldön is. Egyszer egy technikai problémán súlyosan elakadt a fejlesztési osztály. A főnök szabadságról kapcsolódott be – másnap szállította a megoldást.

2013-ra sikerült kereskedelmileg kifizetődő módon kettéosztania a nyílt forrású és a fizetős termékeket. Az előbbiből mennek át fizetős státuszba a nagy ügyfelek.

Közvetlen, jó a humora. Habitusa kiegyensúlyozott, ami megnyugtató a környezetére. Széles látókörű, nem csak az informatikában elsőrangú társalgó- és vitapartner. A ma is példásan szerény volt veszprémi kollégiumi rendszergazda nem tud, nem is akar elszakadni a programkódolástól.

 

 

 

 

 

23. Deák András

Deák András
Deák András
Új szereplő a Top 25 listánkon, minden vezetői készsége megvan ahhoz, hogy itt is maradjon. Ugyanis – a BCA Hungary ügyvezetése mellett – a Magyarországon is egyre népszerűbbé váló formát választotta: interim menedzserként a Magyar Telekom kereskedelmi részlegének vezetését is ellátja.

Több mint tízéves tanácsadói és auditori tapasztalattal rendelkezik, a BCA Hungary alapító-ügyvezetője. Diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte, de többek között megszerezte a nemzetközi CMC (bejegyzett vezetési tanácsadó) fokozatot is. Tagja továbbá a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetségének.

Jó érzékű vezetőként felismerte, hogy az üzleti és it-környezet állandó változása miatt a tanácsadó szakma szakértőhiánnyal küszködik, ezért elindították egyetemistáknak szóló programjaikat, amelyeknek célja, hogy „feltöltsék” a piacot jó képességű és rugalmas gondolkodással rendelkező fiatal szakemberekkel.

 

 

 

 

24. Lukács László

Lukács László
Lukács László
Munkatársai tisztelik, felnéznek rá, vakon hajlandók követni. A cége gerincét alkotó emberek több mint 15 éve változatlanok. Kölcsönösen ragaszkodnak egymáshoz és főnökükhöz, a nagy csapatépítőhöz.

A 2011-es év nagy vállalásai, fejlesztései idén értek be. A Nextent online hangelemzésen alapuló, ügyfélszolgálati monitorozó rendszerei már önmagukat eladó referenciává váltak. Ez is Lukács László megérzéseit igazolta: a válságából az talál kiutat, aki fejlődik, újít, és azt következetesen sikerre viszi. Ritkán választ kívülről vezető munkatársat, két generációnyi felső vezetést nevelt ki maga mellé.

Született műszaki zseni. Az egyes vasúti pályaudvarokon ma is működő, „pörgetős” kijelző egyik feltalálója. Szenvedélyes szörföző, bajnok is volt, vitorlázik is. Nehéz vele összeveszni. Gyakran előkapja basszusgitárját, a céges zenekar oszlopos tagja, ebből is energiát merít. Nem műszaki témákban is otthon van.

 

 

 

 

25. Fehér Péter

Fehér Péter
Fehér Péter
Tavaly még újonc volt listánkon a Corvinno vezető tanácsadó partnere. Valamit nagyon jól csinálhat, mert egy év leforgása alatt ő lett a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese, és a Számítástudományi Kar vezetője. Aktív részese volt az elektronikus kérvénykezelés beindításának is.

Számára az oktatás nagy szerelem és kiteljesedő önmegvalósítás, de az egyetemi munkát sem élvezné annyira, ha mellette nem lennének tanácsadói feladatai. Oktatói tevékenységét kiteljesíti, hogy aktív szerepet vállal a műszaki tudományok terjesztésében: elnökségi tag a Magyar Közgazdasági Társaság Informatikai szakosztályában.

Fiatalon került az egyetemi katedra mögé, magához hasonló korosztályú fiatalokat tanított. Mára nem egy diákja a kollégája is. Elmondása szerint felhalmozódott egyetemi tevékenysége miatt az utóbbi időben kevesebb ideje jut a családjára. De a Corvinus Egyetemet  bizony egy igen nehéz időszakban szolgálja.